dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jazz Prešov 2001

Plná sála Čierneho orla prešovského PKO bola dôvodom na spokojnosť organizátorov dvojdňového festivalu Jazz Prešov 2001, na ktorom sa zišlo viacero zvučných mien. Jubilejný, desiaty ročník festivalu Jazz Prešov zahájil TOP Big Band pod vedením Antonína Horkela.

Toto vystúpenie malo aj symbolický podtón, pretože pred desiatimi rokmi zahajoval prvý ročník podujatia ten istý súbor, ktorý však vtedy niesol názov TOPO (Tanečný orchester Petra Olejára). Swingovo-jazzový repertoár TOP Big Bandu spestril spevák František Bíroš a ako hosť si jeden džezový štandard strihol aj prešovský rodák a nestor džezovej scény na Slovensku Peter Lipa.

Ten sa predstavil aj na konci programu prvého festivalového dňa, na ktorom okrem džezovej klasiky predstavil aj novinky z CD V najlepších rokoch. Sprievodnú skupinu mu vytvorili mladí, ale skúsení muzikanti, ktorých nie je potrebné zoširoka predstavovať: Marcel Buntaj (bicie), Martin Gašpar (basová gitara), Juraj Tatár (klávesy) a Čech Michal Žáček, ktorý zožal svojou ekvilibristikou pri sólach na rôznych saxofónoch hádam najväčší úspech u prešovského publika.

To ocenilo aj vystúpenie Tria Romana Pokorného, ktoré predviedlo niekoľko klasických bluesových piesní, ale napríklad i vlastnú úpravu „bítlsáckej“ Come Together. Nevadilo ani to, že Roman Pokorný si oproti plánovanému programu nepriviezol so sebou speváčku Juwanu Jenkinsovú z USA. Nedoviezol ani bubeníka, pretože čas od času hráva s Prešovčanom Ľubošom Dvorščákom, ktorý sa aj teraz ujal paličiek a u domáceho publika uspel. „Mali sme jednu skúšku pred týmto vystúpením,“ povedal pre náš denník Roman Pokorný a dodal, že to pri tomto druhu muziky stačí. Roman Pokorný je v Českej republike uznávaným jazzmenom a bluesmanom, ale aj producentom. Ako priznal na východnom Slovenskú hral prvý raz. Dokonca tu má vraj ďalej než do Ameriky, pretože do New Yorku letel za sedem hodín a cesta vlakom do Prešova mu trvala skoro dvanásť hodín.

Pre Jazz Prešov 2001 bola charakteristická dobrá dramaturgia, takže divácke osadenstvo sa nemalo kedy nudiť. Ak by sme sa prísne držali hudobných škatuliek, tak v stredu bol jediným pravoverným džezovým vystúpením set Violin Madness z Poľska, u ktorých jednoznačne hrali prvé husle husle.

Po oboch koncertných dňoch sa pokračovalo, ako je dobrým zvykom, v jam-sessions. Oba „džemy“ boli spojené s vernisážami výstav.


Druhý deň

Najprv došlo v bufete jedlo. Potom došlo pivo, potom aj víno. Potom došla trpezlivosť. A potom došiel Ralph Towner... Aj takto by sa dal s trochou irónie charakterizovať druhý deň festivalu Jazz Prešov 2001. Hlavná hviezda, americký gitarový mág R. Towner dorazil po peripetiách, ktoré sú dnes pre letecké spoločnosti priam charakteristické, do prešovského PKO až o pol druhej nad ránom. Na pódium sa dostavil o štvrť na tri, pričom odohral celý hodinový set.

Napriek tomu, že inak vypredaná sála značne preriedla, vyše päťdesiat ľudí vytrvalo a vychutnalo si jeho koncert. Ani tí, ktorí to vzdali neprišli skrátka. Večer otvorilo kombo Nothing But Swing, v ktorom zaujali nielen výkony jednotlivých inštrumentalistov, ale i černošského speváka Lee Andrewa Davisona a speváčky Daši Libiakovej. Po nich prišla na rad radikálna zmena žánru v podobe Jamesa Harriesa. Jeho pesničky, ktoré odspieval sám za sprievodu svojej španielky, zožali u publika zaslúžený aplauz, aj keď džez to nebol. Štýl tohto mladého Brita, ktorý žije už päť rokov v Prahe potešil najmä tých, čo poznajú skupinu Violet Femnes.

Pódium patrilo aj Poliakom z tria Andrzeja Jagodzinského, kde džezoví fanúšikovia ocenili najmä sóla saxofonistu Henryka Miskiewicza a spev Anny Panasovej. Neplánovane vystúpili aj domáci In Medias Jazz, ktorých ohľaduplné obecenstvo prijalo, rovnako aj následné neplánované jam-session prítomných vystupujúcich hudobníkov, ktorí krátili dobu čakania na hlavnú hviezdu.

Ralph Towner

Hviezdou festivalu Jazz Prešov 2001 bol americký gitarový virtuóz Ralph Towner. Už - už sa zdalo, že do Prešova ani nedorazí a organizátori síce zachovávali pokoj a dekórum, ale nebolo im všetko jedno. Jeden čas to vyzeralo dokonca tak, že Townerove vystúpenie odpadne. Letecké spoločnosti im skrížili plány, no nakoniec Ralph Towner sa o pol druhej v noci v prešovskom PKO naozaj objavil a asi desať minút po druhej odohral celý plánovaný (hodinový) koncert. Z preplnenej sály síce väčšina divákov odišla, no možno necelá stovka vydržala až do konca - do štvrť na štyri. A Američana odmenili zaslúženým aplauzom.

„Predpokladal som, že príde na scénu, vytiahne španielku a odohrá bez prípravy dve, tri pesničky. No neodpustil si profesionálnu prípravu ani pri tomto koncerte,“ podotkol jeden z organizátorov Marián Zvolenský, ktorý mal hviezdu na starosti.

Ralph Towner mal pred príchodom v kontrakte napísaných viacero požiadaviek, ktoré sa zvyknú označovať ako hviezdne maniere. Počnúc štvorhviezdičkovým hotelom (spal v prešovskej Dukle) s upravenou posteľou, cez výber jedálnička až po to, že počas zvukovej skúšky musí mať biele i červené víno, pivo a jedlo. Keď však po cestovateľských peripetiách dorazil do Prešova, bol rád, že bol rád. Zabudnúť musel aj na zvukovú skúšku a všetky nápoje nahradila káva.

Vytrvalým divákom však neodoprel možnosť zhliadnuť jeho umenie a napriek
neskorej nočnej hodine a únave panovala na oboch stranách napokon spokojnosť. „Bol veľmi kamarátsky a príjemný. Všetko mu vyhovovalo, na nič sa nesťažoval. Naopak. Pochvaľoval si ako publikum, tak i pobyt v Prešove. Takže obavy o hviezdnych manieroch boli naozaj zbytočné,“ povedal Marián Zvolenský.

(november 2001)

Foto: Veronika Janušková, Korzár

Súvisiace linky:
Jazz Prešov 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=206

Rozhovor s...
...Petrom Lipom http://www.frenky.sk/?c=12&id=87
...Romanom Pokorným http://www.frenky.sk/?c=12&id=88
...Jamesom Harriesom http://www.frenky.sk/?c=12&id=89

 
25.1.2003 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20010 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS