dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Vladimír Soško - profil :-) hudobníka

Má 23 rokov, no v prešovskej muzikantskej brandži už dosť dlho. Hrá na gitaru, jeho zatiaľ posledným úspechom je víťazstvo na prestížnom pražskom Guitarfeste. Pre niektorých je sympatický a talentovaný, iní ho zas považujú za príliš neskromného a problémového. Zo spoľahlivého zdroja sme sa dozvedeli, že ako malý chlapec sa nechodil hrávať na pieskovisko, aby sa vraj nezašpinil. Ako si teda v skutočnosti žije Vlado Soško?

O svojich muzikantských začiatkoch hovorí: „Gitara, malá španielka, mi bola zakúpená rodičmi za 490 korún niekedy koncom základnej školy. A tak som začal...“

Začal hrať, brnkal si spolu so svojimi obľúbenými kapelami, prvú skupinu založil už na základnej škole. „Bola to školská kapela na základnej škole Kúpeľnej. Viedol ju pán učiteľ Markovič. Bol to on, kto ma primäl k tomu, aby som začal hrať najprv na basovej, neskôr na sólovej gitare,“ hovorí Vlado, ktorý s touto prvou kapelou absolvoval niekoľko vystúpení na vlastnej ZŠ, ale i na iných školách.

Potom začal hrať so skupinou People, ktorá bola svojho času v Prešove dosť obľúbená. Vydala aj kazetu, ktorú keď People krstili v PKO, predkapelu im robilo vtedy neznáme zoskupenie I. M. T. Smile.

„Chalani pôvodne chceli hrať 'bítlsovky'. Po mojom príchode sa však hrali prevzaté i vlastné skladby,“ hovorí o People Vlado, ktorý neskôr z kapely odišiel a zanedlho táto formácia skončila. Soško založil VVV Trio, ktoré s prestávkami hráva dodnes. V súčasnosti je prakticky jeho jedinou kmeňovou kapelou, i keď v týchto dňoch pripravuje nový projekt.

Muzikantsky sa Vlado Soško zviditeľnil najmä v kapele Fade Out. „Prišiel za mnou Andy Belej, že dáva dokopy kapelu. Ja som bol vtedy ešte 'šrác nepobozkaný' a bol som vytešený z toho, že taký vážny umelec ako Andy za mnou došiel. Tak sme založili Fade Out, ktorý funguje doteraz, aj keď už bezo mňa.“

Nedávno si zahral s Richardom Müllerom na koncerte pre Jara Filipa. Ako k tomu došlo? „Marián Čekovský sa mi ozval, či nechcem robiť takúto jednorazovú akciu, čo som s potešením prijal.“ Okrem toho sa Vlado Soško mihol aj v kapelách Jazzvec a Východ, „tam, u Eda Klenu, to bola veľmi príjemná spolupráca“.

Je pravda, že je neznesiteľný pre spoluhráčov? - opýtali sme sa ho.

„Svojho času boli v Prešove traja najneznesiteľnejší muzikanti - Jožko Kertés, Peťo Kertvel a ja. Dodnes nie je viacerým jasné, ako sme mohli hrať s Kertvelom v jednej kapele bez ujmy na zdraví.“

V súkromnom živote čaká úspešného prešovského gitaristu dokončenie štátnic (podarilo sa - pozn. Frenky), v odbore slovenčina - estetika na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity.

Nás ale zaujímali aj jeho milostné vzťahy? „Áno, mám,“ odvetil V. Soško. Keď sme ich chceli konkretizovať, s úsmevom podotkol: „Moje milostné vzťahy sa pohybujú na rôznych úrovniach. Okrem tých ľudských sú to milenky so šiestimi strunami, štyrmi gombíkmi a dierou na kábel.“

Nedalo nám neopýtať sa ani na už okrídlený slogan o „povestnej Soškovej skromnosti“.

„S ohľadom na jeho autora, ktorého zhodou okolností poznám už niekoľko rokov, si o tomto výroku myslím svoje.“

Takže nie je Vlado Soško namyslený?

„Áno“

Kto je potom najlepší gitarista v Prešove? Na túto otázka sme sa však miesto odpovede dočkali iba smiechu.

(jún 2001)

Viac Soškových fotografií: http://www.stenly.sk/?c=12&id=65

 
12.12.2002 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 19831 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS