dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Rado Mešša - profil

„Narodil som sa dva dni pred ruskou inváziou, ale pokiaľ viem z rozprávania, v Prešove už v tom čase boli Rusi,“ povedal Rado Mešša, ktorému sme prišli nahliadnuť do súkromia. Meno Rado Mešša poznajú nielen Prešovčania. Vymenovať oblasti, v ktorých pôsobí je dosť obtiažne. Moderuje rôzne podujatia, je rozhlasovým moderátorom a občas aj redaktorom.

V rádiu Flash okrem iného uvádza hitparádu Flash Alternátor. Organizuje rôzne akcie, medzi inými napríklad hudobný festival Gitarfest, kde pôsobí aj ako dramaturg. Najmä Prešovčania ho poznajú ako discjockeya. Externe spolupracoval aj s televíziou a zároveň je aj zástupcom šéfredaktora hudobného mesačníka Muzikant.

„Znie to dobre, ale je to len čestná funkcia, ktorá prináša len to, že musím viac robiť,“ hovorí o svojej redaktorskej práci a zdôrazňuje, že „Muzikant je plnoamatérsky časopis, nikto z nás sa tým neživí“.

Ako sa dostal k týmto všetkým činnostiam? „Hral som odmalička v detskom divadle, ktoré bolo v dome kultúry, počas stredoškolských štúdií na gymnáziu som hral v divadle, k tomu som začal robiť aj diskotéky,“ hovorí Rado mešša a dodáva, že okrem týchto aktivít sa v tom čase podieľal na vydávaní mládežníckeho časopisu, fungoval v klube stredoškolákov v bývalom pionierskom dome a písal texty pre novovlnovú skupinu Domino.

„Nová vlna ma vtedy zasiahla absolútne,“ hovorí R. Mešša, ktorý však počúva obrovské kvantum muziky - od klasiky až po progresívne experimenty - a ako tvrdí, „som rád, že ani ja, ani hudba, sme neostali v osemdesiatych rokoch“.
Rado Mešša patrí medzi najvyhľadávanejších slovenských moderátorov countrybálov. Za pozornosť stojí jeho vzťah ku country: „Nie je to hudba, ktorú by som počúval každý deň, ale mám rád to 'countrybálenie', lebo je to hra, kde sa dospelí ľudia odreagujú a hrajú sa na divoký západ.“

Najťažšie sa Radovi Meššovi robili diskotéky pre nepočujúcich a telesne postihnutých. Pri slovách „diskotéky pre nepočujúcich“ sme nechápavo pokrútili hlavami. Rado nám vysvetlil, že sú podobné ako ostatné diskotéky, akurát sa dajú viac do popredia basy, pretože väčšina nepočujúcich cíti hlboké tóny a pri jednotlivých skladbách sa naviac používajú tabuľky, na ktorých je napísané, o akú pieseň ide. Aké akcie má najradšej? „Najradšej mám koncerty a podobné akcie, na ktoré prídu ľudia, ktorí vedia na čo idú a prídu sa zabávať,“ pohotovo odvetil Rado Mešša.

Niektorí ľudia si ho pletú s jeho kolegom Mišom Hudákom. „Niekedy chodil na moje diskotéky,“ smeje sa Rado Mešša a dodáva: „Ak niekto dôkladne nepočúva rádio, tak by sa azda mohlo uznať, že máme svojim spôsobom podobné hlasy. To by si snáď mohol spliesť, ale že by sme sa podobali?!“

Pripustil však, že obaja nosia bradu, čo tiež môže ľudí spliesť, a tiež ich môže pomýliť aj to, že Rado je od Miša o necelý rok starší a naviac jeho syn je od Hudákovho synátora starší presne o mesiac. Rado však pridáva navrch aj „pripoviedku“, ktorú si vymyslel spolu s Mišom Hudákom. Mešša starší (teda Rado) je lev, Hudák starší (Mišo) je rak. Mešša junior je rad, Hudák junior je lev. Mešša junior sa volá Peter a Hudák junior je Šimon. „A podľa biblie sa Šimon premenoval na Petra, alebo ako to presne bolo,“ uzatvára Rado Mešša.

Na rôznych hudobných a spoločenských akciách sa točí množstvo alkoholu. Práve kvôli tomu sa Rado Mešša postavil pred časom k tejto otázke dosť radikálne a je o ňom známe, že už nevypije ani kvapku alkoholu. „Hodlám v tom pokračovať,“ povedal nám na margo tejto otázky. Zistili sme však, že medzi jeho neresti patrí silné presso v pohári (nie v šálke) a nemecké nealkoholické pivo.

Šport neovláda žiaden, maximálne tak beh za autobusom MHD, pretože nemá auto a býva v prenajatom byte. Má v ňom obrovskú zbierku kníh, platní, kaziet a cédečiek, avšak ich počet nevie odhadnúť ani rádovo. Medzi jeho koníčky patrí varenie, fakt vie pripraviť akékoľvek jedlo, dokonca vie vyhadzovať a vo vzduchu obracať palacinky, robené z originálnych surovín - nie z prášku.

Či už ako redaktor, moderátor, dramaturg, alebo len ako poslucháč, venuje hudbe množstvo času. Ako je teda na tom s hraním? „Chodil som síce do Ľudovej školy umenia, ale nie som hráč, neviem hrať na nič. Ovládam všetky akordy, ale neviem ich spojiť dokopy a vylúdiť zmysluplný tón. Oslobodený som aj od masových spevov,“ hovorí Rado Mešša, no dodáva, že je spokojný s tým, že sa pozerá na hudbu z opačnej strany, aj s tým, že nemôže byť superhviezda. Na drážkach platní sa však raz jeho meno predsa len objavilo. Spomenuli sme už jeho textárske pôsobenie. A dva jeho texty vyšli na platni detského speváckeho zboru Prešovčatá.

(máj 2000)

P. S.: V súčasnosti, november 2002, je Rado riaditeľom prešovského rádia Flash http://www.flashradio.sk), hudobný mesačník Muzikant, žiaľ, zanikol. Gitarfest tiež. Zvyšné informácie ostávajú v platnosti.

 
4.11.2002 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 21011 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS