dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frenky vs Peha

Jednou z najúspešnejších prešovských rockových skupín poslednej doby je Peha. Táto formácia vznikla z bývalých muzikantov kapiel I.M.T. Smile a 67th Harlem. Na bicie hrá v Pehe Martin Migaš, na gitaru Kajo Sivák, klávesy má pod patronátom Juraj Ontko, basgitaristom je Marek "Belo" Belanský a mikrofón obsluhuje speváčka Katarína Knechtová. O novinkách skupiny i ďalších veciach sme sa pozhovárali s troma muzikantmi z tohto kvinteta - Kajom, Maťom a Katarínou.

"Singel už je v rotácii. Volá sa Diaľkové ovládanie," prezradila aktuálnu novinku speváčka Katarína. Singel je predzvesťou prvého albumu, ktorý by mal vyjsť v júni alebo v júli u firmy Sony Music - Bonton. Cédečko nahráva Peha priebežne, priamo v štúdiu Martina Migaša.

"Dážď bola jedna pomalá vec, ktorú sme nahrali už skôr ako singel. Vydavateľ ju zatiaľ nechal tak, s tým, že máme dať niečo iné. V nejakých rádiách sa ale už hrala. Táto vec bude na platni určite. Máme istých ešte zo päť - šesť skladieb, čo pribudne, to sa ešte uvidí," povedal Kajo na margo pripravovanej platne. A ako bude vyzerať po hudobnej stránke?
"Reggae to nebude v žiadnom prípade," ironicky skonštatoval Martin Migaš (reggae je totiž obľúbenou hudbou Ivana Táslera z I.M.T. Smile) a dodal, že to budú normálne rockové pesničky.

"Budeme sa snažiť aj trochu experimentovať, s nejakými samplíkmi," doplnil odpoveď gitarista a hlavný autor hudby Kajo Sivák. Texty má v Pehe na starosti Vlado Krausz, ktorý písal a píše aj pre konkurenciu - I.M.T. Smile. Ďalším textárom Pehy je Vali Šefčík, ktorý zatiaľ pripravil jednu skladbu. Interpretka piesní - speváčka Katarína zdôraznila, že aj keď Vlado Krausz píše slová aj pre nich i pre I.M.T. Smile, tie texty sú predsa len trocha iné. "Jeho rukopis je však rozhodne cítiť."

S Pehou pred časom spolupracoval známy slovenský producent (ale tiež muzikant, autor a interpret) Laco Lučenič, ktorý produkoval singlovky Ani neviem (Na, na, na) a Nájdeš ma. Spolupracovať s Lučeničom by chceli i naďalej a mienia ho opäť pozvať na nahrávanie do Prešova. K nahrávacím aktivitám skupiny započítajme i kompilačné CD Domáce Vianoce, ktoré vyšlo koncom minulého roku, a na ktorom je Peha zastúpená piesňou On, ona, ono.
Dozvedeli sme sa, že Martina Migaša v súčasnosti baví viac práca v štúdiu a na koncertné pódiá sa mu veľmi nechce. On nám to potvrdil slovami:
"Chcem koncertovať, ale nie v kuse, nie každý týždeň. Nerád by som žil z toho, že by som hral každý deň v inom meste na Slovensku a bol by som ako nejaký barový hráč. Toto ma absolútne nebaví. A ak, tak by som musel mať za sebou technika a venovať sa len tomu hraniu."

Kajo Sivák však pripomenul, že posledný koncert, ktorý hrali pred Vianocami spoločne so skupinou Východ, spískal práve Maťo. Ten koncert nebol príliš úspešný, prišla len asi stovka divákov a nemohli sme sa preto neopýtať, či si uvedomili, že idú do veľkého rizika. Veď v lete hrali v Prešove dva open-air koncerty a zadarmo.
"V podstate to bol priateľský koncert. Edo Klena z Východu to točil a povedal, že by bolo dobré, keby sme ten vianočný koncert zahrali s nimi. Nevýhodou bolo aj to, že akcia sa uskutočnila tesne pred Vianocami," vysvetlil situáciu Martin Migaš. "Na ďalšie koncerty sa v súčasnosti nechystáme. Počkáme kým vyjdú nejaké dobré nahrávky a ľudia to budú chcieť. Nemá význam hrať pre ľudí, ktorí túto kapelu ani nepoznajú."

Peha je skupina, ktorá je viac-menej založená na speváčke Kataríne. Chceli sme vedieť, prečo basák Belo (ex - Rossveltia, Helior, 67th Harlem), ktorý je jedným z najlepších prešovských rockových spevákov v Pehe nespieva, ale ostáva v úzadí.
"Bude, bude spievať," prezradila Katarína, "chceme ho angažovať ako vokalistu."
Martin ju ale upresnil: "Belo už nechce spievať. Už i mikrofón predal. Na tých vokáloch sme sa horko - ťažko dohodli."
Trojica, s ktorou sme sa zhovárali, hrala predtým s I.M.T. Smile. Potom došlo v skupine k rozkolu a dnešní muzikanti Pehy sa rozišli s Táslerovcami nie práve v najlepšom. Dlhú dobu po rozpade sa ešte v médiách objavovali vzájomné napádania. Nedalo nám, aby sme sa nespýtali, či sa tieto vzťahy už v dnešnej dobe zlepšili.
Kajo: "Neviem, ja som tam hral len chvíľu. Opýtať sa treba druhých."
Martin: "V každom prípade sa tie vzťahy narušili po tom takzvanom odchode (lebo čo to bolo, to dnes nikto nevie). Neviem aký má význam, že sa ťaháme rečami po médiách. Ja osobne nemám problém vychádzať ani s Ivanom, ani s Mirom, tak dobre, ako s každým iným človekom. Prečo nie. Ale v každom prípade sme si prestávali čím ďalej, tým menej rozumieť. Dnes je to skôr taký klasický profesionálny odstup, nedá sa povedať, že by sme boli takí kamaráti ako niekedy."
Katarína (váhavo): "Čo je viem? Tiež nie sme nejakí veľkí kamaráti..."

Peha je podľa jej predstaviteľov o spolupatričnosti. Viac ľudí síce stotožňuje speváčku Katku s Pehou, ale ona na to reaguje jednoznačne:
"Nie, nie je to Katka Knechtová a Peha, ale Peha. Peha, a inak to nebude!"

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18867 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS