dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Mashy Muxx: Sound - The Prompt Communicator

Sound - The Prompt Communicator (Zvuk -pohotový informátor). Takto pomenovala svoje CD natočené v minulom roku formácia Mashy Muxx pôsobiaca neďaleko od západných hraníc nášho štátu. Práve na zvuku (štúdio Shaark) si kvinteto muzikantov dalo záležať, uši poslucháča ostávajú ušetrené zvukových kopancov. Snáď s výnimkou spestrenia albumu, ktorým sú pauzy „rušené“ dialógmi z nejakého českého seriálu. Táto humorná vložka s pripoviedkami typu „Valčík? Vždyť to je přece největší móda“ však nepôsobí rušivo, skôr naopak. dotvára kompaktnosť celku, ktorý je napospol (až na záverečné odpočítavanie) odspievaný v angličtine.

Kapela využíva z hudobných inšpirácií takmer všetko, čo jej príde pod ruku. Hudba sa vyznačuje pestrosťou, miestami dokonca až monotónnosťou z pestrosti. Nenútene sa prediera škatuľkami od funky cez hardcore po, povedzme, breakovú muziku, ktorá dnes znie z mnohých tanečných parties. Pre ilustráciu, základ Mashy Muxx tvoria dve gitary s basou a bubeníkom (aj keď sa mi zdá, že bicie sú poväčšine nasamplované). Do chutného hudobného „guľášu“, aby som zadosťučinil aj recenzentským klišé, pridávajú rapový, ale i hardcorovo jačiaci vokál, okorenia ho minimalistickými (Othereaters) či jazzovými (proxy lovers) prvkami, ale chutí to.

Počuť i nasamplovanú trúbku. Mimochodom, ak by si skupina využila celú dychovú sekciu, bolo by to niečo podobné ako Neuropa. Možno trošku tvrdšie.
A propos, Neuropa. Tá na svojom CD spravila coververziu Breathe od Prodigy, pieseň s rovnakým názvom sa nachádza i na albume Mashy Muxx. Tu však nejde o cover. No dal by som aj ruku do ohňa, že Mushy Muxx Prodigy minimálne registrujú a zrejme ju aj dosť počúvajú. Elektronika v ich muzike dominuje, nehovoriac ani o poslednom, mierne parodickom tracku Techno, a kapela sa nebojí púšťať do experimentov. Možné je, že SVOJ sound skrz rôzne žánre iba hľadá, no ako riekol Janota, „i cesta může být cíl“.

Pochvalu si zoskupenie Mashy Muxx, ktoré zatiaľ širšej verejnosti nie je známe, zaslúži aj za texty. Sú v angličtine, no pri dôkladnejšom preštudovaní v booklete je jasné, že nie sú obvyklé bláboly. Aj tak je tej angličtiny možno škoda. Spevák zvláda frázovanie a to nielen pri refrénoch, ale i pri početných hip-hopových sekvenciách, má príjemný civilný hlas a dobrú angličtinu, i keď sem tam (Breathe) sa predsa len nechtiac prezradí, že nepochádza z Kalifornie, ale z Uherského Hradišťa. Občas by k jeho civilnému prejavu bodol ženský vokál, údajne kapela ho svojho času využívala.

Kým v muzike jednoznačne preferuje Mushy Muxx pestrosť, obal je spravený v duchu hesla „v jednoduchosti je sila“. Je vkusný, ladený do modra modrý, s modernou, no čitateľnou grafikou a hlavne informačne bohatý. Päť muzikantov na ňom posiela srdiečko jednej Vlaste, jednej Renáte a trom Petrám. Zaujímalo by ma, či tie Petry sú skutočne tri, alebo traja posielajú srdiečko jednej... Mno, to je trochu mimo misu, takže späť k veci, teda k Mashy Muxx.

Klubový koncert Mashy Muxx musí byť zážitkom, zvlášť ak sa vydarí zvuk. Album sa však dá tiež počúvať bez (už raz v súvislosti so zvukom spomínanej) ujmy na ušiach, či už ako kulisa - alebo „hlavný chod“. Kapela síce - čo do pestrosti - prekypuje originalitou, no zároveň ten SVOJ sound stále hľadá. Šance, že ho nájde, sú však sľubné, rovnako tak šance na nájdenie SVOJHO publika. Stačiť by na to mala väčšina neortodoxných fanúšikov SVOJICH žánrov, od... (viď vyššie).

(september 2002)

Viac o kapele sa dozviete na http://www.revolt.cz

Piesne vo formáte MP3 si môžete bezplatne stiahnuť z portálu Freemusic.cz:
http://www.freemusic.cz/kapela.php?id=222&s=1

Upgrade: Členovia MM ma informovali, že sú z Brna, v Uherskom Hradišti len točili nahrávku a že tie Petry sú tri...

 
7.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 17916 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS