dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Bratia Jobusovci - recesisti z Vrbového

Bratov Jobusovcov pozná celé západné Slovensko, no na východe až takí známi nie sú. Je to možno na škodu, lebo títo recesisti z Vrbového za pozornosť určite stoja.

Braňo Jobus je frontmanom kapely Karpatské chrbáty, ktorú pomaly možno rátať medzi legendy alternatívnej scény, aj keď pred širokými masami ostáva utajená. Poznajú ho skôr fanúšikovia skupiny Neuropa, v ktorej hosťuje v skladbe Vypi si, Jožko.

„Chrbáty idú vydávať nové cédečko. Máme dvanásť nových vecí a dúfame, že to bude ďalší samizdat. Už štvrtý samizdat,“ prezradil nám Braňo na prešovskom festivale Zlatý Bažant East Side Music, kde došiel spolu s pánom bratom, s ktorým má skupinu Vrbovskí víťazi. Bratia Jobusovci predviedli skutočnú šou v štýle, ktorý pomenovali ako „priemyselný folklór“. Ich hudobné nástroje pozostávali z rôznych častí, od záchodu až po gajdy z vyrobené z detskej hračky.

Tieto vecičky má na svedomí Andrej „Budislav“ Jobus, brat a spoluhráč speváka Karpatských chrbátov. Jobusovci a ich spriaznené duše majú na svedomí množstvo pozoruhodných akcií vo Vrbovom, odkiaľ pochádzal aj slávny Móric Beňovský. Od sánkovania sa v lete na tráve, cez spoločenský hokej, diskotéky s vymenenými obrátkami platní až po výstup na horu v potápačskom výstroji.

Najznámejším podujatím je však každoročné Vrbovské sympózium na urýchlenie svetovej vedy a globálneho zvýšenia inteligencie. Okrem iných základných otázok ľudstva tam každoročne riešia aj to, či bola skôr sliepka alebo vajce. Na konci sa hlasuje, a skupina ktorá prehrá, má v daný rok pravdu.

„Sympózium už malo v tomto roku silnejšie obsadenie, priam by som povedal, že masové,“ prezradil nášmu denníku Andrej Budislav, ktorého sme sa opýtali, aký najnovší bláznivý nápad Jobusovci chystajú. „Chceli by sme spraviť Veľkú cenu Formula nula. Plánujeme ju na závodnom okruhu, kde pretekajú motokáry. Mal by to byť historický prelom v automobilových pretekoch. Kde by po prvýkrát bol pilot mimo kokpitu svojho vozu a tým by sa bezpečnosť zvýšila prakticky na sto percent. Bezpečnejšie by sa už nedalo jazdiť.“

Na historicky prvej Veľkej cene Formula nula sa teda budú púšťať iba angličáky, ale „každý vodič musí mať pracovné pomôcky, kombinézu, prilbu a tak“.

Bratia Jobusovci a ich spriatelené duše sú prívržencami pacicizmu. To je smer odvodení od slova „pacík“, teda pacient. Podľa nich sa totiž život nedá brať smrteľne vážne, ale treba si z neho občas spraviť aj srandu. A Braňo a Andrej Budislav si ju, ako sa zdá, robia neprestajne.

Vráťme sa späť k muzike. Braňo Jobus má teda Karpatské chrbáty, Andrej Budislav najviac času venuje Vrbovským víťazom. Zahral si však aj s Jednofázovým kvasením, má však aj ďalším projekt z domácej pôdy - Vrbovské vŕby.

Nová funkcia pribudla Braňovi Jobusovi, ktorý bude 19. a 20. júla na trenčianskej Pohode uvádzať Kofola stage (druhé open-air pódium). Ako sa k tejto ponuke dostal a ako sa jej chopí? „Oslovil ma pán Michal Kaščák a ja sa tejto funkcie chopím... Bravúrne. Nikdy som nevedel, ako sa to vlastne predstavuje, ale chcel by som pred každou kapelou vymyslieť voľajakú novinku. Mám pripravené nejaké špeciálky.“

Pri jednom z mnohých vrbovských podujatí bolo možné zhliadnuť Jobusovcov jazdiť na fekálnom voze. Ako sú na tom s vozovým parkom títo zakladatelia Formuly nula? „Prišli sme sem do Prešova na Branuškovom Enterprise - Škoda 105,“ prezradil Andrej Budislav a nezabudol dodať: „Vyfotili sme sa pred Spišským hradom.“

(jún 2002)

Prečítajte si tiež:

Rozhovor s Braňom Jobusom o tom, že Karpatské chrbáty sú polotehotná kapela:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=70

Recenziu na CD Karpatské chrbáty - 3:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=56

Reportáž zo spomínaného festivalu Zlatý Bažant East Side Music:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=153

Aj jeho históriu:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=154

A reportáž z Bažant Pohody 2002:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=157

 
28.8.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19872 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS