dnes je Utorok - 16. apríl 2024 - Dana, Danica | zajtra Rudolf

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Festival dobrej hudby - Sigord 2002 - fotoperličky

Úspešne sa skončil aj šiesty ročník Festivalu dobrej hudby - Sigord 2002, ktorý v prešovskom amfiteátri zorganizovalo združenie Sicortus. Počas troch dní sa na akcii vystriedalo množstvo hudobných žánrov, z ktorých dominovali akustické štýly ako country, blluegrass či folk. Nechýbal však ani rocker Peter Nagy (áno, rocker - takto sa perezentoval vo svojom rodisku), excelentný blues Boboša Procházku či latinou a etno-hudbou strihnutá prodfukcia Zuzany Navarovej a jej skupiny Koa. Medzi ťahúňov programu patril i Janek Ledecký, Čechomor, Robert Křesťan alebo Nezmaři. Tí oslávili 25. výročie vzniku. Päť rokov menej majú bratislavskí Belasí s Michalom Dočolomanským mladším a dvadsiatku oslavoval v Prešove aj Kamelot s Romanom Horkým, ktorý po tomto lete končí.

Festivalové vrenie ale prinieslo i niekoľko ďalších (foto)zaujímavostí...

1. Festival úspešne odmoderovala dvojica Mišo Hudák - Rado Mešša. Pôvodne mal M. Hudákovi sekundovať Marcel Forgáč. Ten však z rodinných dôvodov nemohol pricestovať do Prešova. Podarilo sa nám zistiť, že Marcel sa nevenoval len čakajúcemu prírastku, no pendloval po Slovensku. V každom prípade ale jeho absencia na Sigorde nebola tragická, Rado Mešša zvládol nielen moderovanie, ale i nakrúcanie rozhovorov s interpretmi pre televíziu. Má už s tým bohaté skúsenosti, veď vlani moderátorsky utiahol celý festival sám, jeho kolega Mišo Hudák bol v tom čase v USA.

2. Kdeže sú tie časy, keď sa Katka Knechtová nechávala oslovovať nie Katka, ale výlučne Katarína a tvrdila: "Nie, nie je to Katka Knechtová a Peha, ale Peha. Peha, a inak to nebude!" Dnes je Katka úradujúcou Speváčkou roka a celé jej hudobné zoskupenie nesie názov Katka Knechtová a Peha. Títo Prešovčania boli pôvodne neohláseným prekvapením festivalu. Mimoochodom, Katka Knechtová už raz na Festivale dobrej hudby - Sigord vystupovala. Konkrétne na prvom ročníku spolu s I.M.T. Smile.

3. S novým programom sa na Sigorde predstavili domáci Mloci. Nastala u nich aj personálna zmena. Bohuš Konečný, mnohými považovaný za najlepšieho zabávača tejto "polodebilnej" (vlastná charakteristika) kapely, bol na festivale už len ako člen združenia Sicortus. Jeho bendžo nahradila gitara Miša Gimu (na fotografii druhý zľava). Ten sa ku Mlokom dostal pôvodne ako bubeník (keď zastupoval po autohavárii zraneného Vlada Kavuliča), neskôr sa z neho stal piaty regulárny člen. Dnes sú Mloci opäť vo štvorici. Aj keď Mloci predvádzali novinky, záver bol tradičný - Marija Kovaľova. Prišli ju pomôcť zahrať a zaspievať členovia Žobrákov, ktorí s Mlokmi tvoria občianske združenie Sicortus organizujúce tento festival.

4. Výber prešovských muzikantov (zo skupín BB Country, In Medias Jazz, Mloci a ďalších) vytvoril teleso Malý princ, ktoré debutovalo v sobotu na Festivale dobrej hudby - Sigord 2002. Išlo o najpočetnejšie zoskupenie vystupujúce na akcii, keďže jeho súčasťou je aj spevácky zbor, ktorý tvorí 45 ľudí. Ako nám prezradila huslistka Dáša Juhásová, nešlo o jednorazový projekt, ale Malý princ chystá ešte viacero koncertov a iných prekvapení.


5. Šiesty ročník Festivalu dobrej hudby - Sigord 2002 odštartovali, tak ako vlani ťažké stroje. Prešovskí motorkári na harleyoch, chopperoch a podobných typoch dvojkolesových miláčikov zároveň otvorili novú sezónu.

6. Chybičkou krásy bolo tohto roku publikum. Bolo síce dobré, ale nepočetné. Kapely, najmä tie z Českej republiky a zahraničia si ho však pochvaľovali. Faktom ale je, že ľudí mohlo prísť viac.

Foto: Stanislav BAČENKO, www.stenly.sk

Linka na článok o Fetsivale dobrej hudby - Sigord 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=148

Stránka festivalu: http://www.pis.sk/sigord

Staršie články:
Festival dobrej hudby - Sigord 1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=6
Festival dobrej hudby - Sigord 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=80
Festival dobrej hudby - Sigord 2001: http://www.frenky.sk/?c=12&id=90
Hudba v roku 1998: http://www.frenky.sk/?c=12&id=129
Linky na ďalšie články o festivale: http://www.pis.sk/sigord/?c=12&id=2

 
9.8.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19501 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS