dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Video, podcast a Clubhouse: Tabu v slovenskom poľnohospodárstve

Množstvo dusíka v podzemných vodách stúplo o 30 percent. Ako vznikala investigatíva...

DišpuTALKS
DišpuTALKS
V rámci súťaže o najlepšiu lokálnu investigatívu vznikol tím v zložení Július Buday, TV Bratislava a Michal Frank, Korzár.
Investigatívny tím pripravil viacero mediálnych výstupov na aktuálnu „klimatickú“ a ekologickú tému.
Zhrnúť ju môžeme titulkami Tabu v slovenskom poľnohospodárstve - Množstvo dusíka v podzemných vodách stúplo o 30 percent.

Televíznu reportáž na túto tému nájdete tu:
https://www.youtube.com/watch?v=KwoQWCllZ3g&t=198s

Hlavný článok z tejto série je tu:
https://presov.korzar.sme.sk/c/22684630/mnozstvo-dusika-v-podzemnych-vodach-stuplo-o-30-percent-mozu-za-to-synteticke-hnojiva.html

Mali sme o tom aj hodinovú besedu na platforme Clubhouse, v rámci roomky DišpuTALKLS - https://www.facebook.com/disputalks (link na už ukončenú roomku: https://www.clubhouse.com/join/di%C5%A1putalks/6CC7EbtB/M65zqoao?fbclid=IwAR17WQTnBaqWJ1HCpsKUPKQfiB93Ifus2_PdGyk-HHcMJYAfxXuw3pPYhWw)
Odtiaľ je aj zverejnený plagát.

No a vyšiel aj podcast.
V ňom sa dozviete, vznikala investigatíva o ekologickej hrozbe.
https://presov.korzar.sme.sk/c/22689034/podcast-korzara-julius-buday-ako-vznikala-investigativa-o-ekologickej-hrozbe.html

V podcaste sa dozviete: Ako vznikala táto investigatíva; Kde sú najväčšie ekologické hrozby; Ako sa „riedi“ zodpovednosť medzi množstvo inštitúcií; Čo robiť, keď nemáme pripojenie na vodovod; Ako funguje využívanie umelých hnojív; Prečo hovoria poľnohospodári o mýtoch a čo nám sľúbili; Ako sme sa nedali odradiť veľkovýrobcom hnojív; Čo sme zistili u farmárov a malovýrobcov; Na Slovensku 4 z 10 obcí nepatrí do 21. storočia; Korzár má ako jediné médium zastúpenie hneď v dvoch tímoch; S čím prišla Pavla Holcová...

Za posledných sto rokov stúplo vo svete množstvo dusíkatých látok v pôde o sto percent. Na Slovensku sme za posledných desať rokov zaznamenali tridsaťpercentný nárast. Ovplyvňuje to aj kvalitu podzemných vôd. Významným producentom znečistenia je využívanie syntetických hnojív.
Investigatívny tím zložený z redaktorov Korzára a TV Bratislava sa pustil v rámci súťaže o najlepšiu lokálnu investigatívu do pátrania.
Aké sú zistenia? V podcaste sa dozviete, prečo sú dusitany, dusičnany, ale i pesticídy hrozbou, ako sa dá proti nej bodovať, aká je situácia a kto za ňu nesie zodpovednosť.
Aj o tom sa zhováral prešovský redaktor Michal Frank v podcaste Rozhovory Korzára so svojím bratislavským kolegom Júliusom Budayom.
Nájdete ho aj na týchto platformách:

https://anchor.fm/korzr-rozhovory/episodes/o-jeme-a-pijeme--Jlius-Buday-Ako-vznikala-investigatva-o-ekologickej-hrozbe-e13ik93

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy81NWFkODhjNC9wb2RjYXN0L3Jzcw/episode/YTYyYmI1MWYtYmZkYi00ZTI0LWEwZDktZmZmMGJkZTJiOTVi?sa=X&ved=0CA0QkfYCahcKEwjQlbHQsrzxAhUAAAAAHQAAAAAQAQ

https://podcasts.apple.com/sk/podcast/%C4%8Do-jeme-pijeme-j%C3%BAlius-buday-ako-vznikala-investigat%C3%ADva/id1562085461?i=1000527091313

https://open.spotify.com/episode/0pgxfPKI4P4M2IVf62v04G

TV reportáž vysielala TV Bratislava – metropolitná televízia, ale aj TV7 a ďalšie lokálne televízie. Články o téme uverejnil denník Korzár, ale tiež týždenníky MY Prešovské noviny a Noviny východu. Článok o investigatívnom tíme publikovali aj Bratislavské noviny.

(Foto: archív, PKO, TV Bratislava, Michal Frank)

Súťaž o najlepšiu lokálnu investigatívu pripravila organizácia Európsky dialóg s partnermi. Projekt bol podporený v rámci projektu „Media4Change – Future Investigative Story Lab“.  

Podpora Európskej komisie a Európskeho Dialógu pre vytvorenie tejto reportáže nepredstavuje schválenie jej obsahu. Ten odráža iba názory autorov a je ich výlučnou zodpovednosťou. Európska komisia ani Európsky Dialóg nemôžu niesť zodpovednosť za akékoľvek z informácií, ktoré sú v reportáži obsiahnuté.

 
29.6.2021 | Autor: Július Buday & Michal Frank | Reportáže | čítané: 2563 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS