dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Snooker, šípky, petanque, bowling... To by bola olympiáda

Diskusia, ktoré športy patria na olympiádu, ktoré nie, je a bude nekonečná.

Foodbilliard
Foodbilliard
Ešte v roku 2017, v čase pred koronou som napísal glosu o tom, aké by to bolo, keby vznikla olympiáda zo športov, ktoré sú síce na verejnosti mimoriadne populárne, ale predstavitelia iných športových zväzov na nich pozerajú cez prsty.
Terajšia pandemická kríza mi dala za pravdu. Funkcionári sa môžu srdiť, vyplakávať, hádzať o zem, nepomôže to... Dedinské futbaly naozaj nie sú to najpopulárnejšie, čo dnešný svet ponúka. Ani zďaleka.

Tak teda tu je moja glosa To by bola olympiáda, nájdete ju aj tu:
https://sportnet.sme.sk/spravy/to-by-bola-olympiada/

Diskusia, ktoré športy patria na olympiádu, ktoré nie a ktoré by tam mali byť, je nekonečná.
Zaradenie snoubordingu v Nagane 98 sa zvrhlo na párty, ktorú inak všemocní funkcionári proti jednote športovcov takmer neustáli (to by bolo na samostatný komentár), dnes je to bežný olympijský šport.
Alebo keď sa uvažovalo o vyradení zápasenia z hier, ktoré bolo v programe už v starovekých olympiádach. To ho asi zachránilo, inak to nie je masovo sledovaný šport.
Nadnesene povedané, robia ho len Oseti, ktorí potom súťažia pod rôznymi vlajkami. Nám takto Musuľbes vybojoval olympijský bronz.
Iné športy také šťastie nemali. Doplatila na to slovenská top disciplína (4 zlato, 1 bronz) vodný slalom C2. Škantárovci sú z hry von.
Debata to bude nekonečná. Mne by sa páčila iná olympiáda. Boli by na nej také disciplíny, nad ktorými kovaní športovci (neprávom) ohŕňajú nosom.
Niektoré z týchto športov sa na olympiádu dostať aj snažia, iné rezignovali. Mohli by sa spojiť a vytvoriť „povaľačskú“ verziu X-Games, ako to spravili extrémne športy.
Ono to v skutočnosti zďaleka také „povaľačské“ nie je a by ste sa čudovali, aký by bol záujem svetovej verejnosti.
Čo by som na netradičnú olympiádu (ani zimnú, ani letnú) zaradil?
Napríklad taký snooker, či jeho „brat“ biliard. Na Eurosporte vedie rebríček sledovanosti a hviezdy tohto športu sú platené porovnateľne s top tenistami či futbalistami.
Kráľovskou disciplínou olympiády 2.0 by boli šípky. Kto má predstavu, že ide o krčmovú zábavku, ktorá nikoho nezaujíma, by sa mal pokúsiť kúpiť si lístky na niektoré z vrcholných podujatí.
Ak by ich zohnal, určite by ho zaskočila cena. Šípky sú nenormálne v kurze, skúste to niekde spomenúť a zistíte koľko ľudí ich sleduje.
Podobných disciplín je viac. Určite by som tu zaradil populárny bowling (pokojne aj jeho staršiu európsku sestru kolky), petanque, ktorý sa tiež (aj vďaka relatívnej jednoduchosti) teší vysokej obľube, rozhodne tiež stolný futbal/kalčeto i viaceré z neolympijských bojových umení.
(Teraz to rozšírim o stolný hokej, to je tiež paráda a SR má vicemajstra Európy, ale o tom niekedy inokedy – pozn. frk)
Pole dance zatiaľ na „veľkej“ olympiáde nechcú, ja by som tanečnice pri tyči bral. Spestrili by program hier ako krasokorčuliari zimnú olympiádu.
Určite by som bral aj florbal, z ktorého sa pomaly stáva mainstream a čo sa týka členskej základne mládeže, je neporovnateľne masovejšia než pri ľadovom hokeji.
A hokejbal (ten hral každý, volali sme ho hokej) takisto.
Golf by sa tiež hodil, ale ten už na olympiáde je. Podobne ako futbal, hoci oba športy sú v programe hier len omylom, nechodia tam najsilnejší hráči.
Ale dnes už existuje footgolf, tak ten by mohol byť. Slovensko by malo horúce želiezko v ohni v podobe Jána Kozáka ml.
Pri Prešove vzniklo pod patronátom Stana Šestáka disc-golfové ihrisko, tento šport by som tiež dal minimálne na čakačku.
Alebo taký poker. Ďalší svetový fenomén – a šport (áno, šport), ktorý má státisíce fanúšikov.
Česi by sa určite snažili presadiť mariáš, ten by som zvážil.
Zato magic by som hral hneď. Väčšine táto kartová hra nič nehovorí, no profesionáli sa v nej kráľovsky uživia. Na rozdiel od iných športovcov. A jej popularita vo svete je enormná.
To už sa pomaly dostávame k piškvorkám, ktoré sú aj pre mňa na hrane – no aj v nich sa robia vážne športové turnaje.
Určite o nich napíšeme aj v novinách. V tých by som si trúfol aj na kvalifikačný turnaj, celú strednú školu som nerobil nič iné.
Šachisti svoju olympiádu majú, ale čítal som o šachboxe, ktorý by bol iste spestrením nevšednej olympiády. Diváci by si zvykli, veď také spojenie bežiek a streľby dnes nepríde nikomu čudné...
Na zimnú verziu nevšednej olympiády by som určite povolal mašérov. Keď môžu byť na olympiáde kone, prečo nie psy? Furmanov na letnú by som ešte zvážil.
Avšak populárne mažoretkové a tanečno-gymnastické športy by zelenú mali hneď.
A podobných športov je oveľa viac. Keď ich človek bližšie spozná, zistí, že vôbec nie sú také obskúrne, ako sa na prvý pohľad zdá a ich popularita je zavše väčšia než pri „kamenných“ športoch.
Dať ich tak pod jedno celosvetové podujatie – to by bola olympiáda!

Na fotke z môjho archívu je super šport "footbilliard"

 
14.4.2021 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 2776 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS