dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Historický prvý podcast denníka Korzár. Vypočujte si ho

Zhováral som sa v ňom s novou riaditeľkou PKO.

Barbora Rusiňáková
Barbora Rusiňáková
Barbora Rusiňáková, novozvolená riaditeľka Parku kultúry a oddychu v prešove, bola prvým hosťom podcastu denníka Korzár.

Nahrávali sme u Jozefa Verbovského, tvorcu výborného prešovského podcastu na Trojici vo dvojici. Jozef bol aj hosťom našej roomky DišpuTALKS na Clubhouse, Barbara bude hostkou v štvrtok 15. 4. 2021 o 21:30. https://www.facebook.com/disputalks

Článok s rozhovorom s Barborou Rusiňákovou nájdete tu, podporiť ho môžete kúpou digitálneho predplatného, je tam aj samotný podcast:
https://presov.korzar.sme.sk/c/22630744/barbora-rusinakova-davat-ludom-priestor-neznamena-byt-makkym.html

Samotný podcast nájdete na všetkých tradičných podcastových platformách.

Či už sú to Apple podcasty, Google podcasty, Spotify, alebo ďalšie platformy.

Tu je zopár linkov:

Spotify:
https://open.spotify.com/episode/4xcUr4vHG9P7m8zhlx6RbX

Ďalšie platformy:
https://anchor.fm/korzr-rozhovory/episodes/M-27-a-z-Dnska-i-Bratislavy-sa-vracia-do-Parku-kultry-v-Preove-Nebudem-mkk-eubdu2

https://www.breaker.audio/rozhovory-korzara/e/84610521

Ďakujem za vypočutie a reakcie.

Anotácia na podcast:

Park kultúry a oddychu v Prešove má od apríla novú riaditeľku, len 27-ročnú Barboru Rusiňákovú, ktorá sa domov na východ vracia po štúdiu v Dánsku a pôsobení v Bratislave. Niečo o sebe, čo robila predtým, aké má plány, štýl práce i komunikácie, aj či sa považuje viac za umelca alebo manažéra, to všetko prezradila v prvom podcastovom rozhovore denníka Korzár.
Názov tohto podcastu oficiálne znie:
Má 27 a z Dánska i Bratislavy sa vracia do Parku kultúry v Prešove: Nebudem mäkká

A tu je samotný rozhovor. Foto k článku Jozef Verbovský a Michal Frank.

Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove má od apríla novú riaditeľku. Šéfkou tejto mestskej príspevkovej organizácie sa stala 27-ročná Barbora Rusiňáková.

Jednomyseľne ju podporili všetci prítomní poslanci mestského zastupiteľstva. Schvaľovaniu predchádzali až tri výberové konania.
Víťaz toho prvého sa napokon vzdal, víťaz druhého neprešiel zastupiteľstvom a na tretí pokus to vyšlo mladej rodáčke z Prešova.
„Môže sa to zdať ako blesk z jasného neba, ale o tejto myšlienke som uvažovala už od novembra, keď úspešný kandidát nebol podporený mestským zastupiteľstvom. Odvtedy som sa začala pohrávať s myšlienkou, že sa určite chcem vrátiť z Bratislavy do Prešova a Park kultúry a oddychu by presne mohol byť mojím zázemím, “ povedala nová riaditeľka Parku kultúry a oddychu v Prešove Barbora Rusiňáková pre pripravovaný podcast denníka Korzár.

Pociťuje tlak kultúrnej obce
Po ukončení „dolného“ Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove odišla Barbora Rusiňáková študovať do Dánska. Po škole pôsobila v Bratislave v neziskovom sektore, v oblasti kreatívneho priemyslu.
S PKO ju v minulosti spájalo pôsobenie vo folklórnom súbore. Čo prinesie mladá krv tradičnej kultúrnej inštitúcii?
„Na jednej strane mám veľké očakávania, teším sa na túto prácu a mám v sebe energiu, ktorú by som rada preklopila do niečoho konštruktívneho a do praktických výsledkov. Na druhej strane si uvedomujem zodpovednosť, ktorá s touto pozíciou prichádza, “ priznala Rusiňáková.
Pri hlasovaní poslancov získala plný počet hlasov. Cíti tlak z veľkých očakávaní?
„Úprimne som bola prekvapená, že nastala jednohlasná zhoda, aj na základe histórie s voľbou riaditeľa. Cítim zodpovednosť aj tlak, ale skôr zo strany kultúrno-kreatívnej komunity v Prešove, v rámci ktorej mám z minulosti vytvorené rôzne prepojenia na osobnej i pracovnej úrovni. Vnímam závan nádeje zo strany tejto komunity, ktorú by som nerada sklamala. Cítim veľké očakávania na výsledky a výstupy.“

Začínala so Šarišančekom
S PKO už jeden kontrakt podpísaný mala. Ešte brigádnický.
„Ako šesťročná som nastúpila do folklórneho súboru Šarišanček, z ktorého som plynule prešla do Šarišanu. Popritom som pôsobila ako tanečný pedagóg pre Šarišanček, takže som s PKO mala dohodu o brigádnickej práci študenta, “ uviedla nová riaditeľka a zdôraznila, že jej toto pôsobenie veľa dalo.

Rusiňákovej prax
Barbora Rusiňáková teda mala v minulosti aj priamu prax v PKO. Práve o jej praxi sa diskutovalo vo verejnom priestore. Čo vlastne robila na poli kultúry?
„Po skončení strednej školy som odišla do Dánska študovať do Kodane. Študovala som bakalársky a druhý stupeň - master of science - vysokoškolského štúdia. Práve ten sa zameriaval na inovácie a rozvoj biznisu, čo zahŕňalo aj oblasť kreatívneho priemyslu. Keďže mi Slovensko a folklór chýbali, tak som počas mojej vysokej školy založila projekt Slovak Folk Abroad, “ opísala v našom rozhovore svoje skúsenosti.
„Pomáhala som folklórnym súborom z východného Slovenska dostať sa do zahraničia, na účasť na medzinárodných festivaloch. Mala som krédo, že čím ďalej, tým lepšie. Takže sme boli so súbormi v Japonsku, v Mexiku, v Južnej Kórei. Snažila som sa otvárať dvere do tých exotickejších krajín.“
Po škole pôsobila v Bratislave, organizovala napríklad podujatie Pohni hlavou.
„Osobne sa však nevnímam ako umelec, ale ako manažér so srdcom pre kultúrno-kreatívny priemysel a so zmyslom pre vytváranie spoluprác a prepájanie ľudí...“

PKO má prednosti i nedostatky
PKO má podľa jej slov veľa silných stránok, medzi ktoré patria investičné projekty, aj podstatná časť programu. Výhodou je zázemie na sídliskách.
„Ako priestor na zlepšenie vidím komunikáciu. Potrebujeme sa otvoriť a začať jasne komunikovať, na čom pracujeme, čo máme v pláne, kde sa vie kto zapojiť, aby sme vytvárali väčší dopad na ten náš kultúrny priestor.“
Korzáru opísala aj svoju koncepciu rozvoja PKO, s ktorou obstála pred výberovou komisiou. Medzi priority patrí prepájanie a sieťovanie komunity.
„V rovine kultúrneho obsahu potrebujeme oživiť zabehnuté koncepty a priniesť nový obsah, ktorý bude zaujímavý pre rôzne vekové kategórie v rôznych žánroch.“
Ďalšou témou je infraštruktúra a zveľaďovanie majetku organizácie a za veľkú tému považuje transparentnosť.

Za kľúč k úspechu považuje spoluprácu
Nebudú sa na ňu jej podriadení pozerať cez prsty, že sem nejaká mladá prišla z Dánska nám dávať rozumy?
„Som pozitívne naladená. Sú tam ľudia, ktorí sú myslením mne veľmi blízko. Zároveň si uvedomujem rozdiel, ani nie tak vekový, ktorý tam je, ale v nazeraní na veci. Mala som príležitosť byť v zahraničí a skúsiť iný pohľad na spoluprácu a vedenie ľudí. Bude to jedna z mojich kľúčových úloh a výziev priniesť do kolektívu PKO spoluprácu v pravom slova zmysle, priniesť konštruktívne dávanie spätnej väzby, proaktivitu a začať s tým kolektívom spolupracovať, nie sa navzájom riadiť. Ak pochopíme zámer, že tým dokážeme viac, tak sa naladíme na túto vlnu, “ reagovala nová šéfka PKO.
Nie je to mäkký prístup, bude to fungovať?
„Dávať ľuďom voľnosť a priestor na realizáciu neznamená byť mäkkým. Budeme musieť nájsť zdravý balans, kde každý začne preberať zodpovednosť za svoju oblasť a zároveň bude vnímať PKO ako celok, ktorému pridáva hodnotu. Rozhodne si nemyslím, že takýto prístup sa rovná mäkký prístup, “ povedala a poukázala na to, že „mnoho organizácií s tvrdým prístupom nepodáva výsledky“.
Naznačila aj niečo o konkrétnych projektoch a chystaných podujatiach v meste.
Súčasnú neistú dobu pandémie koronavírusu vníma ako príležitosť. „To, že máme kultúrny útlm, je príležitosť bližšie sa spoznať, nadýchnuť sa a vziať si čas na nastavenie spolupráce.“

Obľúbení prešovskí umelci
Barbora Rusiňáková prezradila aj to, že počas voľného času okrem jazykovky hrala na klavír i na cimbal.
Dostala aj otázku o obľúbených prešovských umelcoch z rôznych oblastí.
„Záludná otázka, aby som si nezavrela dvere niekde, kde si ich rozhodne zatvárať nechcem. Uvedomujem si, že som nepôsobila v Prešove na plný úväzok, mnohých teda vnímam na diaľku, “ diplomaticky odvetila, ale predsa len nejaké mená spomenula. Výtvarníčku Ivanu Pančákovú, filmovú producentku Marku Staviarsku či divadelných manželov Stražanovcov.

Čítajte viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/22630744/barbora-rusinakova-davat-ludom-priestor-neznamena-byt-makkym.html

 
12.4.2021 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 2973 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS