dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

CHVM: Chliev – album legendy charakterizuje slovo pestrosť

Chór vážskych muzikantov nie je iba legenda. Stále má čo povedať.

CHVM: Chliev
CHVM: Chliev
Pôvodne to ako trilógiu zrejme nezamýšľali, ale vyšlo to tak.
Nový album legendy slovenskej alternatívnej scény Chór vážskych muzikantov -CHVM zavŕšil trilógiu poslednej dekády Tunel, Bordell, Chliev.

A možno prehlásiť, že najnovšie CD Chliev je najzaujímavejším spomedzi týchto troch albumov.

Tie začali vážski muzikanti tvoriť ako akúsi novú etapu skupiny. Už vedeli, že sú kapela z čítanky, teda, že sa bez ich nezaobíde nijaká encyklopédia slovenského undergroundu a už tiež vedeli, že ich nečaká žiadny singlový hit, ktorým by rozbili rozhlasový éter a Expres by preň menil svoj formát.
Detské sny sa im splnili, oslávili neskutočné 40. výročie, zahrali si na veľkom pódiu s The Stranglers – detskými vzormi, dokazovať si nemusia nič, tak sa stále hrajú. A je to skvelé. A treba povedať, že na rozdiel od našich západných susedov je na Slovensku kapiel tohto rangu ako šafranu.

CHVM pripravili pestrú kolekciu noviniek.

Spojili na nej nespojiteľné osoby, ako básnika Antona Pižurného a multiumelkyňu Gudrun z Ľahkej múzy (tu ako B-Rabbit).

Dali si záležať na textoch a na zvuku albumu, ktorý odhaľuje aj ich nedostatky, taký je dobrý. Kapela ich ale nijako nerieši, autenticita (veľmi správne) dostala prednosť.
Prestrosť zvýrazňuje striedanie hlasov za hlavným mikrofónom.
Ako Elán v najlepších rokoch. (To len podpichujem.)

Cédečko rozbieha titulný Chliev, na ktoré nadväzujú výborné Fialky s temným textom navrátilca Jula Beritha.
Vypointované sloganovité Pižurého texty Koľaje a List vo fľaši držia líniu temnoty podzemia. Mrazivá atmosféra.
V Koľajách a výbornej Lodi sa na base, ale aj ako spevák prezentuje hlavný hýbateľ CHVM Ľuboš Dzúrik, inak dnes viac nehrajúci kormidelník tejto undergroundovej lode. Jeho basový zástoj na ostatných skladbách zaobstaral Peter Kops, ktorý je podpísaný až už pod zmieneným zvukom cédečka.
Ľuboš prispel aj výbornými textami. Okrem Lode, sú to punkové Skartovačky a záverečná (ako vždy, to najdrsnejšie nakoniec) pieseň... Veď si vypočujte, ktorá. Najhoršie je, že vám aj po doznení hučí v hlave.
Z autorov textov ešte vyzdvihnime Tóna Sulíka (Všetko sa dá, s chytľavým sloganom a Chyťte zlodeja, s miernym významovým posunom tohto okrídleného úslovia) a Renátu Kaščákovú („vyřádila“ sa minule na projekte Modré auto, vydanom spolu s Bordelom, teraz prispela jedinou, o to silnejšou skladbou Kult tuku). Ale slabého miesta niet ani u ďalších autorov. Pestrosťou piesní sa CHVM vyhli vate, čo sa im v minulosti nie vždy tak darilo.

Hudobne je to temný alternatívny undergorund, no songy nestrácajú pesničkovú formu a často z nich vytŕčajú znaky punkovej hravosti. Pre zaujímavosť, Správa využíva podobný riff aký mali Chiki liki tu-a. Z albumu je jasné, s akými kapelami sú CHVM v rovnakom bahne, a zjavne sa v ňom dobre rochnia.

Na albume sa odzrkadľuje, že chlapci už nie sú najmladší a majú svoje zdravotné komplikácie. O to naliehavejšie znie napríklad až deklamatívny hlavný vokál Mira Punu v takom Liste vo fľaši, aj inde.

Spoza celkového temného (nielen) textového vyznenia prekúkajú po viacnásobnom počutí (v aute) sporadicky lúče nádeje a veselosti.

Atmosféru umocňujú hostia. Mikoláš Chadima je v tomto žánri top, spomenúť ho treba už z princpípu.

Gudrun aka Black Rabbit oprášila niekdajší spoločný song s CHVM Šialebé sanatórium s rozkošne naivným divokým textom a prispela i vokálmi. Prvý raz sa pridali aj externí speváci z junioroskej liahne CHVM.

A hoci CD vznikalo na etapy, všetko sa stretlo na jednom mieste ako malo a tvorí ucelený celok, pričom každá z piesní môže smelo fungovať aj osobitne.

CHVM si nemusia nič dokazovať. Ani nikomu. Táto sloboda sa pozitívne prejavuje v ich tvorbe. Ktovie, či sa v pretlaku komenrcie (ale toto nie je nič nové na svete) podarí Chlievu dostať k mladšiemu publiku. Lebo hoci sú CHVM na scéne štyri dekády, stále je na nich čo objavovať a stále by mohli byť pre novú generáciu objavom.
Zo srdca to tým mladým želám a kapele takisto.

Video Šialené sanatórium: https://www.youtube.com/watch?v=8gn0rl8foU4
Celý album free na bandcampe: https://chvm.bandcamp.com/album/chliev

Nejaké linky: Dávny rozhovor 2002: http://frenky.sk/clanok/186/chvm_-_chor_vazskych_muzikantov.html
Tunel: http://www.frenky.sk/clanok/820/chvm-30_a_tunel.html
Bordel (+ Modré auto): http://www.frenky.sk/clanok/1065/imt_smile-_komara-_chvm_plus_modre_auto.html
...underpunk... . http://frenky.sk/clanok/821/chvm-underpunk.html
...a trochu staroveku: http://www.frenky.sk/clanok/193/chor_vazskych_muzikantov_-_cds_14_a_11.html

 
28.10.2020 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 3373 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS