dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Marcel Merčiak - mýty a legendy

Aké boli prešovské začiatky top komentátora.

Marcel Merčiak a Michal Frank
Marcel Merčiak a Michal Frank
Marcel Merčiak je podľa všetkého najrešpektovanejším slovenským športovým komentátorom a publicistom. Chodil na "dolné gymko" a potom sa presadil v bratislavskej STV.

Článok s titulkom Marcel Merčiak: Pre mňa je top ikona Laco Pavlovič vznikol vo februári 2017 na odovzdávaní prešovského športovca roka a vyšiel v Prešovských novinách.

Pôvodný zdroj nájdete (a môžete podporiť predplatným) tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/20455434/marcel-merciak-pre-mna-je-top-ikona-laco-pavlovic.html

Fotka vznikla o dva roky neskôr, odfotila nás Slávka Pavlovská.

PREŠOV. Pochádza z východu, je suverénna jednotka medzi športovými komentátormi na Slovensku, ale aj chodiaca encyklopédia.

S Marcelom Merčiakom sme sa pozreli na niektoré mýty a legendy, ktoré o ňom kolujú.

Komentátor, moderátor i športový (šéf)redaktor. Marcela Merčiaka poznajú všetci priaznivci športu na Slovensku.

Hoci pôsobí profesionálne celoslovensky, ako rodený Prešovčan predsa len asi podvedome fandí prešovským klubom a športovcom. Kto je preň najväčšia prešovská legenda?

„Myslím si, že tých legiend tu bolo strašne veľa. Záleží od toho, či to berieme celkovo, alebo myslíme športovcov, ktorých výkony som zažil. Či už na Baštovej, na Nábrežnej, na Tatrane. Neviem, “ zamyslel sa M. Merčiak, ktorý chodieval na futbal Tatrana za čias Vladimíra Gombára.

Z hádzanárov mal rád v 80. rokoch Milana Foľtu, v ďalšej dekáde Jurija Žuravľova.

Ale v tom, kto je historicky najväčšia legenda, má jasno.

„Pre mňa najväčšia ikona prešovského športu je a zostane Laco Pavlovič. Jeho meno je poznávacie znamenie nášho mesta. Keď sa rozprávate so staršími ľuďmi kdekoľvek na Slovensku, ale i v Česku, povie sa Prešov, tak prvá reakcia je koňare, futbal, betón, Pavlovič. On dosiahol najviac, nie počtom titulov, lebo Tatran nikdy majster nebol, ale bol dvakrát kráľ ligových strelcov a dostal sa do povedomia ľudí. Pamätám sa, keď sa v roku 1991 hral na Tatrane na jeho 65. narodeniny zápas internacionálov a prišlo toľko ľudí, koľko chodievalo na federálnu ligu. Bolo to niekedy v strede týždňa. Spomínam si, ako chodieval po korze v Prešove, na kávu do Dukly a ako ho ľudia zdravili. Pre mňa to bol symbol starých zlatých čias tohto mesta.“

Uznáva hádzanárov
Marec Merčiak sa do Prešova vrátil ako moderátor ankiet o najlepšieho športovca mesta i kraja. Koho by vyzdvihol zo súčasných prešovských športovcov?

„V hádzanej sú silné mená, do prvej desiatky sa mohli dostať ďalší traja, štyria. Oliver Rábek sa mi veľmi páči, lebo je to rozmýšľajúci hádzanár, tvorca hry s dobrou strelou. Určite volejbalista Martin Sopko. Inteligentný, rozvážny človek a vynikajúci hráč. Až tak nesledujem volejbalovú ligu, ale všetci sa o ňom s úctou vyjadrujú.“

Komentátor zo sídliska
Dostali sme sa aj k Marcelovej mladosti.

Je zo Sídliska III. Keď susedovci Táslerovci sedeli zavretí doma a robili hudbu a iné decká vonku hrali futbal, Marcel vraj tie zápasy už vtedy komentoval.

Bolo to tak, či je to len taká legenda?

„Je to len taká legenda, “ reagoval Marcel, no niečo predsa len pripustil.

„Skúšal som si komentovanie, keď sme hrali na dvore, ale nikdy nie v zápase. Vždy len, keď sme boli dvaja na dvore a prišiel mladší chalan a povedal som mu, poď do brány, budem ti kopať, tak som si to začal aj komentovať. Ale keď sme hrali, tak určite nie.“

Komentátorom chcel byť asi od deviatich, desiatich rokov.

„Mal som takéto svoje smerovanie. Táslerovci hrali doma zavretí, ja som tiež bol doma často zavretý a čítal som si to, čo treba pre povedomie športového komentátora, “ spomína Marcel Merčiak a dodáva, že mal vždy šťastie na dobrých učiteľov i kolegov.

Čítajte viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20455434/marcel-merciak-pre-mna-je-top-ikona-laco-pavlovic.html

 
5.6.2020 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 3811 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS