dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Posledný ultramaratón Vlada Dančišina

Ako sa zosnulý bežec ešte raz zapísal do štatistík.

Štartovné číslo.
Štartovné číslo.
Príbeh posledných, už posmrtných pretekov Vladimíra Dančišina vyšiel v máji 2018 v Prešovských novinách a na stránke korzar.sk s titulkom: Zosnulý Vlado Dančišin odbehol v Innsbrucku svoje posledné preteky a s perexom: Posledný raz sa zapísal do oficiálnych bežeckých štatistík.
Originál môžete vidieť a podporiť tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/20825211/zosnuly-vlado-dancisin-odbehol-v-innsbrucku-svoje-posledne-preteky.html
(Foto: archív)
Alebo čítajte ďalej.

Vďaka organizátorom ultramaratónu sa Vladimír Dančišin (13. 4. 1976 – 7. 1. 2018) ešte posledný raz zapísal do oficiálnych bežeckých štatistík.
Keď vo veku 41 rokov zomrel prešovský politológ a vysokoškolský pedagóg Vladimír Dančišin, bol to šok. Nielen pre akademickú obec. Bol to mladý človek, športovec telom i dušou.
Chodieval behávať s partiou prešovských kamarátov a chystal sa na ťažké preteky do Innsbrucku. Napokon ich vďaka pozoruhodne ústretovému gestu organizátorov aj absolvoval.
Darček od kamaráta
Na tieto preteky ho prihlásil Slavo Kapa.
„Potom, čo sme spolu absolvovali Jánošíka Slovak Xtrim triatlon, sme sa niekoľkokrát bavili, že by sme vyskúšali dlhší beh. Niečo, kde by nešlo len o rýchlosť, ale aj o dobrodružstvo, zážitok, spoznanie samého seba, “ povedal nám S. Kapa, ktorý 15. decembra minulého roku prihlásil seba i Vlada, ako prekvapenie, na IATF K85 – Innsbruck Alpine Trailrun Festival.
„Plánovali sme cestu, tréningy, snažili sme sa nazbierať čo najviac informácií od kamarátov, ktorí už podobné behy absolvovali. Netušil som, že osud nám nedopraje tieto preteky absolvovať spolu.“
Pamätá si to presne: 7. január 2018 o 8.24 hod.
„Na ten telefonát od Vladovej manželky Lucky nikdy nezabudnem. Zrazu tu Vlado nebol. V jednom okamihu sa rozplynuli spoločné plány a to nielen tie naše, ale aj plány, ktoré mal s rodinou, kamarátmi, v práci, všetky.“
Pre partiu, ktorá dva roky každý večer v stredu beháva s čelovkami, to bol šok. Slavo oslovil ďalšieho kamaráta, pre ktorého bol Vlado vzorom a priviedol ho k behaniu.
Oslovil organizátorov, ktorým vysvetlil, čo sa stalo a že chcú číslo a čip zosnulého kamaráta preregistrovať.
Tí to ale zariadili ešte inak.
„Vyšli nám v ústrety. Ponechali nám aj Vladovo registračné číslo a umožnili nám s ním bežať. Milým prekvapením bolo, že bol uvedený vo výsledkovej listine ako každý bežec, ktorý dobehol. Týmto nádherným športovým gestom nám pomohli si uctiť Vlada a to nielen ako bežca, ale aj ako človeka s veľkým srdcom, “ povedal Slavo Kapa o poslednom behu svojho kamaráta.
Vladimíra Dančišina tak nielenže evidovali vo výsledkovej listine, ale dostal aj medailu s menom.
S dvoma číslami a čipmi bežal jeho kamarát, ktorého meno v tejto súvislosti nie je podstatné.
Cieľovou páskou teda prebehnú štyri páry topánok, ale vo výsledkovej listine sú oficiálne zapísaní traja kamaráti.
Aj keď Vladimír Dančišin už nebol medzi nami, dobehol svoje posledný preteky. A nie hocijaké.
Jeho symbolicky posledný beh meral 84 km.
Čas mal výborný – 10:37.

 
19.5.2020 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 3617 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS