dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Top 10 albumov, ktoré ovplyvnili hudobné cítenie

Sumár internetovej výzvy.

Nirvana - Nevermind
Nirvana - Nevermind
Internetom kolovala v čase korona krízy výzva, ktorá bola naozaj zaujímavá.
Vždy niekto (mňa Edo Kopček) niekoho vyzval, aby postupne uviedol 10 albumov (desať dní po sebe), ktoré výrazne ovplyvnili jeho hudobné cítenie. Bez recenzie a dodatočných vysvetlení.

Tak ok.

Nemám veľmi rád takéto výzvy, ale táto bola milá a aj inšpiratívna. Viacerí z priateľov zdieľali obaly takých platní, na ktoré som aj zabudol (alebo som ich poriadne ani nepočul) a hneď som si ich pustil.

Tak snáď bude inšpirovať aj táto výzva.

Samozrejme, dalo by sa tu dať oveľa viac albumov, alebo ich zoradiť podľa inej logiky a ak by som aj k rovnakému zadaniu pristúpil v inom čase, vyšli by aj iné výsledky.

Ale nebudem to už nijako meniť, nechám tak, ako to je a ako to bolo pôvodne zamýšľané.

Tu dám len komenty, čo som mal na FB:
Pri poslednom príspevku (The Doors – The Doors (resp. soundtrack, ako som upresnil) a Velvet Underground and Nico) som písal toto:

Výzva končí. Dal som tu teda skutočne bez komentára 10 coverov albumov, vlastne 11, teraz dávam dva, aj Igor Liga mal jedenástku a pravidlá treba občas naťuknúť...
Platí stále: Každopádne to bolo zaujímavé a znovuobjavil som dobré tipy od priateľov.
A čo mi nevošlo? Mrte toho bolo... . Psí vojáci (viacero albumov), Pulp Ficion soundtrack, Collegium musicum - Konvergencie, Slovak pop pecky z 80 ´s (odporúčam playlist CS Slovak pop 80s na Spotify), x rockových a metalových velikánov, i tých punkových, trebárs aktuálne fičím na The Clash, grunge, ktorá prognózujem, že sa v najbližšom čase vráti v svetovom meradle (vlastne dával som Nirvanu, ale aj tak), česká scéna 90s (odporúčam playlist CS 90s), určite tu mali byť Extempore, MCH Band i Pražský výběr, nevošli, rôzne CS punkovice (Tři sestry, Vísáči, ale i ďalšie...), megapestrá prešovská scéna (zámerne som nedal nikoho z nej) a veľa, veľa iného... .  

Pri albume Žentour 003 som podotkol, že je to také „easter egg“.

A pri trojalbume Znouzectnost – Kocour´s Years som napísal: Tu si predsa len dovolím jeden komentár - všetky tieto tri albumy by som z rôznych príčin zaradil medzi tie top - ale kedže vyšli aj ako celok (ja ich mám samostatne), tak sa mi to tu hodí, pošetril som miesta na iné. Od ZNC som tu dal aj Obludného neználka v Deň 1, nezmestili sa Odrhovačky a baladajky, ale trebárs aj Heavy Model... . To nevadí, čo je podstatné, KONEČNE bude o niekoľko dní Znouzectnost aj na platformách ako Spotify, Apple music, Deezer a ďalších, takže vrelo odporúčam. Pre mňa to bola včera správa dňa (Igor, sorry).

Inak no comment a fakt to berte s rezervou, nie doslova, ale snáď tento výber inšpiruje, poteší a pobaví.

A nech sa niečím líši, tu dávam hitparádu, podľa počtu „lajkov“ na FB (v prípade rovnosti bodov rozhodol vyšší počet komentárov, čiže celkovo vyšší reach). Víťaz bol absolútne suverénny.

1. Nirvana – Nevermind (Deň 6.)
2. Slobodná Európa – Pakáreň (Deň 2.)
3. The Doors – The Doors (+ soundtrack + Velvet Underground and Nico) (Deň 10.)
4. Mňága a Žďorp – Made in Valmez (Deň 3.)
5. Tichá dohoda – Underpop (Deň 5.)
6. Žentour – ŽenTour 003 (Deň 9.)
7. Sex Pistols – Never mind the bollocks… (Deň 7.)
8. Znouzectnost – Obludný neználek (Deň 1.)
9. Znouzectnst - „Kocour´s Years“ (Ukolébavky pro ne/v/hodné loutky; Mé království; Folcore) (Deň 8.)
10. Ramones – Brain Drain (Deň 4.)

 
20.4.2020 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 4715 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS