dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Koščová sa z námestí presunula do štúdia, výsledkom je Hranica dažďa

Prvá SuperStar sa už desať rokov drží Dana Špinera a vlastného soundu.

Katka Koščová
Katka Koščová
Päť rokov čakali fanúšikovia na nový album speváčky Katky Koščovej. Dočkali sa. Speváčka spolu so svojim dvorným spolupracovníkom Danielom Špinerom práve vydáva novinku Hranica dažďa.
V poslednom čase vnímali ľudia Katku Koščovú najmä ako aktivistku, ktorá podporovala zhromaždenia Za slušné Slovensko, diskusie a ďalšie občianske aktivity. Popritom neustále pracovala a našla si čas aj na novú tvorbu, ktorá vyvrcholila novým albumom.
Na verejnú scénu vstúpila Katka Koščová pred 15 rokmi ako prvá slovenská SuperStar. Odvtedy sa jej tvorba postupne zmenila. Od stredného prúdu prešla
k intímnemu pesničkárstvu s nádychom šansónu, folku či džezu. Spolupracovala s Vojtěchom Dykom, Michalom Horáčkom, Martinom Husovským, Prešovským dixielandom, Neřežom, Danom Bártom či Geišbergovcami. Našla si autentický zvuk a svoje publikum.
„Potrebovala som si nájsť svoju cestu a celé to chvíľu trvalo. Vedela som síce, čo nechcem, ale nevedela som úplne presne, čo chcem. Dostala som sa do takého štádia, keď som si povedala, že buď to úplne celé zmením, prekopem a urobím podľa seba, alebo sa hudbe nebudem venovať vôbec, “ zaspomínala si Katarína Koščová.
Prelomovým albumom bolo Nebotrasenie pred desiatimi rokmi. Odvtedy nezmenila ani vydavateľa, ani Dana Špinera, ani svoj nájdený štýl.
„Dano vie výborne odhadnúť, čo od hudby chcem a vie to pretaviť do reálnych tónov. Lebo ja sa necítim ako muzikant. Vymyslím si melodickú linku, mám nejakú predstavu ako by to asi malo vyzerať a potom mu poviem, Dano toto urobme asi takto. On potom z môjho nehudobného bľabotania vždy dokáže spraviť to, čo si predstavujem, “ komentovala spoluprácu s Danom Špinerom. Obaja novinku pripravili aj autorsky.
Ich spoločné dielo Hranica dažďa pokračuje v overenej kombinácii – charakteristická farba hlasu sa prepája s klavírnym podkladom, ktorý vytvára ideálny soundtrack k jesennej melanchólii. Ďalšie zvukové stopy, sláky, akordeón, gitary aj klarinet sú namiešané citlivo a prím hrajú skôr komornejšie, downtempové kompozície. Minimálne v dvoch skladbách sa však vyskytnú aj trojštvrťové výzvy do tanca.
Fanúšikovia, ktorí sa po piatich rokoch dočkali novinky známej speváčky, sa môžu tešiť aj na živé prevedenie Hranice dažďa s kompletnou deviatich hudobníkov, ktorá sa podieľala aj na nahrávaní albumu. Predstavia sa sa Katarína Koščová (spev), Daniel Špiner (klavír), Peter Tomko (akustická gitara), Peter Katina (akordeón), Karolína Krígovská (husle), Kamila Dujavová (husle), Jana Ivanecká (violončelo), Martin Jeriga (viola), Adrián Harvan (klarinet). Prvý z koncertov šnúry je naplánovaný na 11. novembra v domovskom Prešove, v kine Scala. Tam sa uskutoční aj slávnostný „krst“ nového albumu Hranica dažďa.

Foto: Vlastimil Slávik

O začiatkoch: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363
SuperStar: http://www.frenky.sk/?c=12&id=335

 
23.10.2019 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3966 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS