dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

O popularite športov: Prečo sú šípky také obľúbené

Komentáre na tému šípok – darts zvereňujem na počesť ukončenia kariéry Raymonda van Barnevelda.

Darts Prague Exhibitons
Darts Prague Exhibitons
Po prvej áčkovej exhibícii v Prahe (apríl 2018) vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny komentár O popularite športov, o tom, že „štruktúra popularity športov sa nám mení“.

Link na pôvodný článok je tu: https://presov.korzar.sme.sk/c/20793076/popularita-sportov.html

Samotný komentár:

Aké sú dnes najpopulárnejšie športy? Mám pocit, že vnímanie mnohých fanúšikov, vrátane športových žurnalistov, je dosť pomýlené.
Dáta nepustia. Športy, ktoré skutočne lákajú fanúšikov, sú často iné, než si my myslíme, že by mali lákať ľudí.

Taký florbal má už dnes oveľa väčšiu hráčsku základňu mládeže než ľadový hokej, začína sa presadzovať aj v televíziách a vôbec by som nevylučoval, že sa o niekoľko rokov dostanú oba športy na rovnakú úroveň, hoci si to dnes vie predstaviť málokto.
Ešte o inom športe som chcel.

Šípky boli kedysi (a dodnes na „rekre“ úrovni sú) pivnou zábavou. No za štvrťstoročie sa dostali medzi najväčšie divácke ťaháky. Špičkoví šipkári zarábajú milióny, organizátori si mädlia ruky, lebo čo event, to zásah. Žiadne vyplakávanie, že ľudia nechodia, a sú apatickí, a sedia pri mobiloch, a blabla.
Naopak.

Lístky na turnaj v šípkach sa vypredajú za niekoľko minút (no, hodín, nech nepreháňam) a nie sú veru lacné. A platí to o televíznych právach, sám som bol prekvapený, koľko známych sleduje šípky.
A keďže ich sleduje aj syn (hráva snooker, ďalší z údajne obskúrnych športov, hoci na Eurosporte mu patrí roky suverénne prvá priečka v európskej sledovanosti), tak som sa mal možnosť o popularite šípok na vlastné oči.

Išli sme do Prahy na exhibíciu Prague Darts Masters.
Neboli sme sami zo Slovenska. Zohnali sme už len najhoršie lístky (zvyšné, vrátane VIP, boli beznádejne vypredané), hala Karlovka praskala vo švíkoch. Fanúšikovská atmosféra je parádna, to zistíte aj z telky. A to je všetko, čo som chcel k tomu napísať.

Trochu nekorektne a podpichovačne (ale nie zlomyseľne) to porovnám s našou najvyššou futbalovou ligou (nemá ani poriadne meno, vždy si ho mení podľa aktuálneho sponzora). Nízku návštevnosť Prešova ponechám stranou, ale absolútne tohtosezónne dno dosiahla Nitra a Trenčín v jednej dohrávke: XXX ľudí.
To akože vážne? Toto je obraz majstrovského zápasu najvyššej súťaže najpopulárnejšieho svetového a slovenského športu.

Ako vravím, nechcem byť zlomyseľný. Všetko má svoje dôvody i vysvetlenia a nedajú sa miešať jablká s hruškami. Ale tiež vravieť, že šípky nie sú šport a už vôbec nie atraktívny, je jednoducho mýlka. Áno, milí športoví priatelia, zvykajme si. Mení sa nielen spoločnosť, ale aj štruktúra popularity športov.

Na tému čoraz obľúbenejších športov ako snooker, šípky, florbal, či bowling som neskôr napísal komentár To by bola olympiáda:

Diskusia, ktoré športy patria na olympiádu, ktoré nie a ktoré by tam mali byť, je nekonečná.
Zaradenie snoubordingu v Nagane 98 sa zvrhlo na párty, ktorú inak všemocní funkcionári proti jednote športovcov takmer neustáli (to by bolo na samostatný komentár), dnes je to bežný olympijský šport.
Alebo keď sa uvažovalo o vyradení zápasenia z hier, ktoré bolo v programe už v starovekých olympiádach. To ho asi zachránilo, inak to nie je masovo sledovaný šport.
Nadnesene povedané, robia ho len Oseti, ktorí potom súťažia pod rôznymi vlajkami. Nám takto Musuľbes vybojoval olympijský bronz.

Iné športy také šťastie nemali. Doplatila na to slovenská top disciplína (4 zlato, 1 bronz) vodný slalom C2. Škantárovci sú z hry von.

Debata to bude nekonečná. Mne by sa páčila iná olympiáda. Boli by na nej také disciplíny, nad ktorými kovaní športovci (neprávom) ohŕňajú nosom.
Niektoré z týchto športov sa na olympiádu dostať aj snažia, iné rezignovali. Mohli by sa spojiť a vytvoriť „povaľačskú“ verziu X-Games, ako to spravili extrémne športy.
Ono to v skutočnosti zďaleka také „povaľačské“ nie je a by ste sa čudovali, aký by bol záujem svetovej verejnosti.

Čo by som na netradičnú olympiádu (ani zimnú, ani letnú) zaradil?
Napríklad taký snooker, či jeho „brat“ biliard. Na Eurosporte vedie rebríček sledovanosti a hviezdy tohto športu sú platené porovnateľne s top tenistami či futbalistami.
Kráľovskou disciplínou olympiády 2.0 by boli šípky. Kto má predstavu, že ide o krčmovú zábavku, ktorá nikoho nezaujíma, by sa mal pokúsiť kúpiť si lístky na niektoré z vrcholných podujatí.

Viac: https://presov.korzar.sme.sk/c/20720086/to-by-bola-olympiada.html

Na šípky sme si vyšli aj koncom roka 2018 (fotky sú z oboch). Opäť do Prahy do Královky, opäť tam bola svetová špička, nechýbal ani ikonický Peter Wright.

Zo „sport tripu“ vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny komentár:
https://mysaris.sme.sk/c/22009265/keby-tak-boli-futbal-a-hadzana-popularne-ako-sipky-a-florbal.html

Keby tak boli futbal a hádzaná populárne ako šípky a florbal

Vyrazili sme na „sport trip“ do Prahy. A nebolo to za masovými športovými disciplínami. Vlastne áno, závisí od uhla pohľadu.

PRAHA. Vyjsť si dnes na výlet do Prahy, nie je skutočne nič náročné a nezvyčajné. Stále, ani viac než štvrťstoročie po rozpade federácie, to nie je cudzie mesto. V stom roku vzniku Československa ešte viac rezonuje, že Praha je naša, ale ani v inom období nie je výlet do Prahy pre nás nič cudzie. A to je dobre. V stovežatej sa stále niečo deje, či už idete za kultúrnou, pamiatkami alebo za športom. Jeden takýto (nie prvý) športový trip sme absolvovali.
Dobrovoľne, za vlastné, spolu so synom. A išlo o šípky a florbal. Áno, pre mnohých ešte stále okrajové „športy“. No kto nie je zabrzdený v trojuholníku futbal - hokej - futbal a má otvorenú hlavu, vie, že nehovoríme o ničom okrajovom. Veď prečo by sme za tým išli až do Prahy? Hoci Praha je fajn. A išli by sme asi aj na futbal do Plzne proti Realu Madrid, ale vstupenky boli nezohnateľné, skôr sa dalo dostať do Madridu. A dobre, že sme tam nešli, z toho, čo sme videli v telke, boleli oči.

Šípky opäť vypredali Královku

Takže šípky. Dôvodom našej návštevy Matky miest bola šípkarská exhibícia Rebel Prague Darts Masters – Winter Classic 2018. Bola to už druhá šípkarská exhibícia tohto roku v Prahe, opäť za účasti najväčších hviezd tohto športu. Boli sme na oboch, na oboch bola svetová jednička Michael van Gerven, na tej prvej boli aj legendy Barneveld a Whitlock, či slávny koler Russ Bray. Kto to párkrát videl v televízii, vie o kom je reč. Veľké mená. A točia sa v tom veľké peniaze.
Teraz prišiel aj Peter Wright, najikonickejšia postava profi šípkarského sveta - má číro i špecifický tanec. No, tanec, proste... treba vidieť. Nechýbal znovu niekdajší hráč a šoumen Wayne Mardle i Master of Ceremonies John McDonald. Ďalším zo zahraničných hostí bol Vincent van der Voort (mimochodom, popevok z piesne Give It Up patril najprv jemu, až potom ho prebrali fanúšikovia Whrighta). Ten to dotiahol až do finále, keď zdolal Wrighta a vo finále tesne prehral s MvG.

Väčšine asi tieto mená nič nehovoria. Je to ale škoda. Sú to silné nielen športové príbehy. A zo šípok je šport, ktorý generuje množstvo peňazí. Krčmový šport vytiahli na výslnie tak, že dali fanúšikom zážitok. Sledovať chlapa ako hádže do terča, asi také vzrušujúce nie je. Baviť sa pritom kráľovsky v plnej hale, spievať, popíjať pivo a sledovať fakt špičkové výkony (o chvíľu sa do toho dostanete a viete to oceniť, podobne ako keď niekto dostane loptu nohou či hlavou do bránky), to už je iná káva. A že to má sledovanosť, teší najmä televízne stanice, ktoré neváhajú vyplácať veľké peniaze za vysielacie práva a oplatí sa im to. Schválne, ak sa budete nudiť medzi sviatkami, prepnite si na majstrovstvá sveta.
Hala Královka v Prahe bola aj teraz vypredaná, na najlepšie miesta sa dlho čakalo online v predpredaji.

Šípky objavili Prahu, Praha (vrátane Slovenska) objavila šípky. Na budúci rok tam bude nielen exhibícia, ale aj regulárny profi turnaj PDC. PDC je top svetová organizácia, druhá, menšia je BDO.
A už aj Praha má svoju typickú pesničku, ktorá sa minule spontánne uchytila, na druhej exhibícii bola už jej pevnou súčasťou. ...and winner is... Vysoký jalovec.

Florbal vážne šliape na päty ľadovému hokeju

Keď už sme boli v tej stovežatej, navštívili sme ďalšiu udalosť. Majstrovstvá sveta vo florbale. Florbal je ďalší šport, nad ktorým mnohí ohŕňajú nos. Ale kto nie je zadebnený vidí obrovský potenciál. Základňa florbalu na slovenských školách je neporovnateľne väčšia než tá hokejová. Už dnes je popularita tohto športu na úrovni basketbalu, volejbalu či hádzanej a bude len stúpať. O takých ani nie desať rokov môže byť veľmi ľahko na úrovni ľadového hokeja, a rovnako tak budú sledované aj majstrovstvá sveta. Zvlášť ak sa našim začne dariť (teraz to nebolo bohviečo, kľúčový zápas nezvládli), to radšej budú ľudia sledovať ich než trápiacich sa hokejistov v béčku. Uvidíme, nič zlé samozrejme neželáme. Podobne na tom je aj svet. V niečom už dnes florbal predbehol ľadový hokej, napríklad v rozšírenosti. Austráliu na šampionáte už dnes florbalistom závidí celá exekutíva IIHF.

My sme sa teda boli pozrieť na florbal. Do Košíc sa na hokejový šampionát sa pri súčasnom predaji lístkov sotva dostaneme. Možno tak zoženieme nejaké vstupenky pod rukou na Britániu s Francúzskom. Na florbalové MS sme ale išli. Neboli sme v O2 aréne, kde sa vojde 17-tisíc ľudí, ale v útulnejšej blízkej Arene Sparta s desaťnásobne menším hľadiskom. V nej našli Slováci v úspešnej skupinovej fáze svoje útočisko.

Hala bola plná slovenských fanúšikov a naši rozbili Kanadu. V komornejšej, ale útulnej atmosfére sme si vychutnali aj ďalšie duely v cene lístka: Austrália - Estónsko, Poľsko - Thajsko. Bolo to fajn.
Opäť sme si potvrdili, že na florbal aj na šípky chodia ľudia. Iste bavíme sa o top úrovni, ale chodia. Škoda, že u nás sa nechodí ani na futbal (aj pred vynúteným odchodom do Popradu a Stropkova), ani na hádzanú (ešte na Ligu majstrov ako tak, ale už sme rozmaznaní, na extralige - ergo najvyššej súťaži - býva dosť pusto). Ale ľudia začnú chodiť. Len im dajte zážitok. Už vieme, že zážitok, príbeh a atmosféra zmenia aj krčmovú hru na športovú udalosť. A veľmi pomôže kultivované prostredie, výkony a výsledky.

Inak, v Prahe sú teraz aj iné turistické atrakcie. Napríklad také vianočné trhy. Nevieme potvrdiť, videli sme len zopár stánkov na Václaváku, neboli sme ani na Staromáku, ani inde, ale sú tam. Do Prahy sa skrátka stále ísť oplatí. Za športom, alebo len tak.
(december 2018)

 
3.4.2019 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 6655 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS