dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Frown - prešovskí Type O Negative u Nemcov

Skupina Frown patrí medzi nemnoho slovenských metalových formácií, ktorým sa podarilo preraziť v zahraničí a získať kontrakt u vydavateľa v západnej Európe. Toto prešovské zoskupenie vydalo album s názvom Features And Causes Of The Frozen Origin v nemeckom vydavateľstve Moonstorm Records.

„V Nemecku je to lepšie, než keby sme boli u domáceho vydavateľa. Starajú sa o nás. Nesťažujeme sa,“ povedal nám basgitarista Frownu Kafi a spevák Marián ho doplnil: „V Nemecku ľudia berú muziku úplne ináč než tu, je to tam lepšie. Možno je to celkovo vyššou životnou úrovňou.“

Spevák Marián Drač je podpísaný pod všetkými skladbami z CD ako autor textov. Hudbu robí skupina spoločne, no na albume je v zátvorke tiež uvedený Marián. „Je to kvôli Gemme (medzinárodnej organizácii na ochranu autorských práv - pozn. red.),“ upresnil autor a potvrdil, že hudbu skladá celá kapela. Ako výhradného autora textov sme sa ho však spýtali, o čom sú.

„Texty sú inšpirované mnohými vecami. Sú zo života, o našej spoločnosti, ale je tam mystika,“ odvetil M. Drač, ktorý mal k mystike, najmä prírodnej, blízko aj vo svojej dávnej kapele Xylotolerance. „Vo Frowne je to trochu iné, ale aj texty Frownu majú základ v mystike, prírode a uvedomení si samého seba. Treba sa započúvať a to všetko tam je. A tiež láska... K tej prírode ešte toľko - človek v nej žije, je s ňou spätý, to nikto nezaprie. Veď aj taký obyčajný mestský človek, ktorý napríklad chytá ryby, tak sedí pri vode, popíja nejaké to pivo a keď pozerá na prírodu, na ten pokoj, tak sa mu vrátia spomienky z minulosti a uvedomí si tú silnú spätosť s prírodou. Aspoň raz za čas si naozaj uvedomí filozofiu návratu k prírode.“

Okrem Xylotolerance pôsobil Marián Drač aj v známej prešovskej metalovej skupine Wayd. Vyzeralo to, ako by tam bol navyše - podotkli sme. „Práve kvôli tomu sa to i zrušilo,“ súhlasil basgitarista Kafi a sám Marián toto svoje pôsobenie ozrejmil: „Keď som začal vo Wayde, nastala pre mňa dosť zvláštna situácia. Vždy som chcel robiť hudbu. Aj s Waydom som chcel využiť situáciu a získať nejaké nové skúsenosti. Bolo to ale tak, že oni mali svoju predstavu o muzike, ja som mal svoju a prakticky som len dorábal to, čo už bolo nahrané a čo Čigo naspieval, takže mi tam chýbala sebarealizácia. Spolu sme urobili len tri skladby. Hranie s Waydom bolo OK, no čoskoro som zistil, že sa cítim ako piate koleso vo voze. Niečo som získal, niečo možno i stratil, no vedel som, že musím ísť ďalej a robiť niečo, čo ma napĺňa. Nie som štúdiový spevák, že prídem a naspievam už niekým iným pripravené veci.“

Keďže hral súčasne vo Wayde i Frowne, ocitol sa na križovatke, keď sa musel rozhodnúť. Vybral si, zdá sa, dobre.

Frownu sa darí, aj keď jeho nástup na scénu nebol jednoznačný. Ide totiž o nástupcu kedysi kultovej metalovej skupiny Striga a zmenu osvedčeného názvu kapele dosť ľudí vyčítalo.

„Nebolo to kvôli ľuďom, ktorí v kapele hrali, lebo sú tam tí istí, čo boli v poslednej zostave Strigy, ale je to úplne iná muzika. Aj keď pravdou je, že Striga mala svoje meno. No Striga v deväťdesiatych rokoch hrávala klasický thrash metal, Frown je niečo úplne iné,“ vysvetlil túto situáciu Kafi.

Frown je cez vydavateľa štylizovaný ako slovenská odpoveď na Type O Negative. „Som s tým celkom spokojný, nevadí mi to. Zvukovo sme si podobní, ale čo sa týka muziky, tak s 'Tajpom' nemá nič spoločné. Keby sme zmenili zvuk gitár, tak by na našom albume nikto Type O Negative nepočul,“ povedal Kafi, ktorý zároveň vylúčil, že by sa mal Frown v blízkej budúcnosti preorienovať na elektronickú, či akustickú muziku. Aj keď experimentov sa neboja.

Frown má na svojom konte tri cédečka, aj keď vydavateľ uvádza, že Features... je ich prvé. „Ide o prvé CD, ktoré vyšlo pod zástavou nejakej firmy, konkrétne Moonstorm Records. Predchádzajúce dva počiny teda považujeme za demá,“ uviedol spevák Marián a na našu otázku, ako sa ich nemecký debut predáva, odpovedal: „Neoficiálne správy sú také, že v Nemecku bolo ešte pred troma mesiacmi predaných tisíc kusov. No cédečko je distribuované po celej Európe, takže sme zvedaví najmä na to, koľko sa predá v štátoch Beneluxu, tam je ten základ.“

Kafi ho doplnil, že v prvý deň predaja sa v Rakúsku predalo štzristo nosičov, ale sám je zvedavý na oficiálne výsledky predajnosti. V každom prípade vydavateľstvo je spokojné, keďže Frown už v súčasnosti chystá pre Nemcov ďalší album. Ten prvý sa medzitým stihol objaviť na slovenskom trhu, s čím boli sprvoti menšie problémy, vzhľadom na jeho cenu, ktorá by bola pre tunajších fanúšikov tvrdej hudby privysoká.
(december 2001)

Fotografie nájdete tu: http://www.stenly.sk/?c=12&id=73

 
29.3.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 18340 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS