dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Štyri akcie v rovnakom čase...

Sobotňajší večer (2. 3. 2002) sa mal niesť v televíznom duchu. Televízia Joj štartovala a konkurenčná Markíza uviedla hojne inzerovaný Matrix. Napriek tomu sa v Prešove práve v tomto čase konali nezávisle na sebe až štyri koncerty! Síce neboli vo veľkých sálach, no napodiv, všade bolo plno.

Združenia Diva a Kostitras organizovali v malej sále Divadla Alexandra Duchnoviča ďalší zo série koncertov nazvaných Len tak. Jeho dramaturgia bola skutočne pestrá. Koncert otvoril detský divadelno-spevácky súbor Čimčarara, po ňom vystúpil Robin Rigg, len sám so španielkou. Koncert osviežili Hudci prérie, trošku unavení, keďže deň predtým vystupovali na Rockovej lige ako metalový Antracit.

„Je ťažké zaspávať ako Iron Maiden a zobudiť sa ako country kapela,“ povzdychol si Tomáš Paľo zvaný Maco, ktorý nám o svojom výkone metalového speváka povedal: „Ospravedlňujem sa metalistom, že som to nedokázal vyspievať, obdivujem ich, že oni to dokážu, v koženej a riflovej bunde a v 32 stupňoch.“

Jedna z organizátoriek koncertu Jarka Sisáková uviedla, že „každý koncert Len tak je úplne iný. Aj tento bol, ťažšie sa rozbiehal, ale nakoniec sme spokojní“. Jej dcéra Saša vystúpila tiež s hrou na flautu, pred ňou sa predstavilo spevácke duo sestier Koščových z Prešova. Ak bol niekto objavom koncertu, tak to boli práve ony.

„Zvykneme spievať s Heaven´s Shore ako externé speváčky, takéto
samostatné vystúpenie sme však absolvovali prvýkrát,“ povedala nám staršia Katarína, študujúca filozofiu a estetiku na FF PU. Prezradila, že chcú pokračovať aj ďalej, ale „na to treba texty, hudbu, ľudí, ktorí nás niekde dostanú“.

Katarína by sa chcela venovať džezu, mladšia Veronika, študujúca súkromné gymnázium, by uprednostnila muzikál. Čo sa zo sesterského dua s rozdielne položenými hlasmi vykľuje, ukáže čas. Ako podotkla Katarína, nechcú robiť muziku kvôli peniazom, no Veronika ju doplnila, že tak, „aby nás uživila“. Sestry Koščové ešte nemajú názov kapely, v sobotu vystúpili pod provizórnym menom Mňa sa nepýtaj. V hre sú vraj ešte názvy Námestie Kráľovnej pokoja a Egreše, egreše.

Pestrú dramaturgiu doplnila klasicky folková skupina Kamienky z Košíc, uletené Helenine oči, ovplyvnené Chiki Liki Tu-a, i keď s azda ešte viac morbídnymi textami (napríklad pieseň Jedenástka), a rómske trio Čores Romale zo Svinej, ktoré prítomných roztancovalo.

Na spomínanej piatkovej Rockovej lige vystúpili pred asi 150 divákmi okrem Antracitu a už spomínaných Heleniných očí aj medzilaboreckí Huehuetl a stará známa Záhrada. Aj v sobotu sa konala Rocková liga, bola venovaná štýlu grunge a prišlo na ňu zhruba toľko ľudí, ako deň predtým.

Ďalšou sobotňajšou akciou bolo otvorenie novej reštaurácie v niekdajšom Fiškáľ klube. Stojí za ňou muzikant Vlasto Král (ex-Fade Out) a ako nám povedal, chce v nej robiť najmä džezové koncerty. Na otvorení si zahral „všadebol“ Marián Čekovský, domáci Ullanbatar Band a zaspievala si košická speváčka Natália Džunková.

Štvrtým sobotňajším podujatím v Prešove bola narodeninová párty v Time Pube. Zahrala si na nej spišskonovoveská reggae kapela Karavana, domáci All Stars Revival zložený z muzikantov - štamgastov a nitriansky pop-punkový (tentoraz viac punkový, v rámci prídavkov dokonca odzneli i Sex Pistols) Desmod. Šéf Time Pubu Denis Kučerenko pre náš denník uviedol, že s počtom uskutočnených koncertov v jeho klube je síce spokojný, no uvažuje o priestore, kde by sa dalo hrať aj po 22. hodine.

Prešovský denník Korzár, 4. 2. 2002

Poznámka: Stránka www.frenky.sk slúži skôr ako určitá databáza, archív, preto tu nezvyknem dávať takéto reportáže spravodajského charakteru. Spravil som však výnimku, lebo akcie z tohto článku stáli za to. Inak, viac podobných článkov z aktuálneho hudobného diania nájdete v Korzári (http://www.korzar.sk) alebo na stránke Prešovského informačného servera (http://www.pis.sk), fotografie zas na Stenlyho stránke (http://www.stenly.sk).

Viac článkov o jednotlivých interpretoch nájdete napríklad tu:

Jarka Sisáková (Hrdza):
http://www.frenky.sk/?c=12&id=65

Marián Čekovský:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=109

Chiki Liki Tu-a:
http://www.frenky.sk/?c=12&id=33

Update 01/2006: O SuperStar Katke Koščovej vyšla kniha s názvom Gaučaňa! Viac informácií tu: http://www.frenky.sk/?c=12&id=363

Fotografie:
(update 01/2006: neaktívne)
Záhrada:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=106

Huehuetl:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=105

Hudci prérie:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=64

Marián Čekovský a Ullanbatar Band:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=98

Antracit:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=107

Desmod:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=108

 
5.3.2002 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20579 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS