dnes je Piatok - 29. marec 2024 - Miroslav | zajtra Vieroslava

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Jim Čert - Písně středozemě

Jim Čert, rozporuplná postava českej alternatívnej scény, vytvoril v roku 1998 album s tematikou Pána prsteňov. Album Písně Středozemě obsahuje Čertovu hudbu, hru na heligónke a spev, texty sú prekladmi originálnych Tolkienovských básní použitých v trilógii o pánovi prsteňov. Celé to trvá cez sedemdesiat minút, čo je prvým indikátorom nudy...

Album je dlhý a miestami skutočne nudný, aj keď zarytým tolkienistom to určite neprekáža. Jim Čert potvrdil, že vie napísať chytľavý song, niektoré piesne na tomto cédečku sú na jedno kopyto. Ani Čertov spev nie je dokonalý. Svojské frázovanie niekedy prekáža viac, inokedy menej, prehnaný prízvuk na poslednú slabiku však zväčša vadí. I keď treba priznať, že občas je to roztomilé (Lothlórien).

Prejdime k pozitívam. Textom sa nedá nič vytknúť, ide o preklady, presnejšie prebásnenia, poväčšine z pera Stanislavy Pošustovej. A keď sa do toho Čert oprie, tak so svojou harmonikou - heligónkou dokáže smelo konkurovať Jaromírovi Nohavicovi v jeho najlepších kusoch.

Z osemnástky trackov vyzdvihujem Poctu Gandalfovi (kvôli spevnosti a hitovosti), Lothlórien (pre tklivú atmosféru), Jeden prsten I + II (pre temnú atmosféru s nádychom ruských častušiek - mám dojem, že Tolkien presne vedel, kde leží Mordor), V západních krajích (vydarená trojakordová odrhovačka).

Zvuk cédečka je dobrý, čo však pri heligónke a speve nemôže byť žiadny problém, okrem týchto dvoch inštrumentov, ktoré by zvládol i lepší diktafón, je na albume využité len občasné echo, či nasamplované zvuky búrky. Nič viac.

Aj keď som presvedčený, že toto CD bude patriť do zlatej klenotnice tolkienovských fanúšikov, nemôžem si pomôcť a nemôžem mu dať viac než štyri "puntíky" z desiatich. Po prvé, naozaj nejde o nič výnimočné, ani svetoborné. Po druhé sú to negatíva, ktoré som už spomenul. A po tretie, Čert si to ani nezaslúži. Patril totiž medzi uznávaných alternatívnych muzikantov, s ktorými vystupoval na pololegálnych akciách, až kým sa po revolúcii nezistilo (a skutočne dokázalo), že tento Horáček (krycie meno Akord), ktorý sa nechával oslovovať Jim Čert, bol udavač. Spoluprácu s ŠtB mu mnohí jeho kolegovia nevedia dodnes (a právom) odpustiť.

Jim Čert - Písně Středozemě (dle J. R. R. Tolkiena), 1998, vlastný náklad (?)

Hodnotenie 4/10

Tento článok nájdete aj na stráke fantasy denníka Fandom.sk, je tam tuším i MP3-ojka. Kliknite tu:
http://www.fandom.sk/?c=12&id=1177

 
22.2.2002 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 19180 krát | Zdieľať |  
Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS