Losos na pomaranči
Jeden luxusný recept z rubriky Varí pre vás, ktorú sme pred rokmi mali v korzárskej prílohe Šariš (Východ). Losos na pomaranči. Gurmánska lahôdka, môžem potvrdiť.
Tento recept pripravil kuchár reštaurácie Leonardo v Prešove Slavomír Karabín. Leonardo bol skvelý podnik, zaradený medzi top reštaurácie na Slovensku, žiaľ, už nefunguje. A mal som v ňom svadbu :)
Losos na pomaranči
Potrebujeme: 150 g losos nórsky (filety), 7 g hladkej múky, 3 g soli, 2 dcl čerstvej pomarančovej šťavy, 0,02 l Cointreau (pomarančový likér), 10 g masla
Príprava: Plátky lososa osušíme, osolíme a omúčime z oboch strán. Na panvičke si roztopíme maslo, omúčeného lososa opečieme z oboch strán, zalejeme pomarančovou šťavou, pridáme Cointreau a necháme vydusiť. Podľa chuti možno pridať štipku soli. Podávame so suchým bielym vínom.
Dobrú chuť.
Osvedčené rady: Pomarančový likér Cointreau je veľmi dobrou ingredienciou pre miešané nápoje. V latinsko-amerických krajinách je najznámejším miešaným nápojom Margarita. Jej príprava je nasledovná: do šejkra vložíme ľad, nalejeme 4 cl tequily, 2 cl Cointreau, 2 cl citrónovej šťavy a dobre to premiešame. Okraj pohára potrieme citrónovou šťavou a vložíme do soli. Premiešaný nápoj nalejeme do pohára, ktorý ozdobíme plátkom pomaranča.