dnes je Štvrtok - 28. marec 2024 - Soňa | zajtra Miroslav

frenky.sk - homepage of Michal Frank

 

Rozhovory

strana 22 / 35
  • Jiří „Big Boss“ Valter a Root

    13.9.2004 | čítané: 18978 krát | Celý článok...

    Spevák legendárnej black-metalovej kapely Root z Brna Jiří „Big Boss“ Valter je svojrázna postava. Je autorom väčšiny piesní kapely, ktorú poznajú aj fanúšikovia za hranicami Českej republiky, ale tiež niekdajším propagátorom satanizmu. Sprevádza ho povesť prchkého egocentrika. No nebolo to až také zlé, ako sme zistili pri rozhovore, ktorý vznikol po vystúpení Root na Šariš Rock Feste v Sabinove.

  • Erich Boboš Procházka – blues a metal

    9.9.2004 | čítané: 18834 krát | Celý článok...

    Erich „Boboš“ Procházka patrí medzi popredných bluesových predstaviteľov na Slovensku. O to záhadnejšia by sa mohla zdať jeho účasť na nedávnom metalovom festivale Šariš Rock Fest v Sabinove. Záhadná však bola len na prvý pohľad. Zasvätení vedia, že tento famózny hráč na ústnu harmoniku má nielen vlastnú formáciu Frozen Dozen, ale štúdiovo spolupracoval s mnohými skupinami a projektmi rôznych žánrov. Medzi inými aj s kapelou Morgain hrajúcou doom-metal. A práve s týmto zoskupením prišiel Boboš aj do Sabinova. Kapela hrala tvrdý doom s naprogramovaným bubeníkom, drsným mužským a jemným ženským vokálom a klávesmi. Nenápadne, z kraja pódia ju podporoval s ústnou harmonikou Erich Boboš Procházka. Pred jeho vystúpením som sa s ním pozhováral v stane účinkujúcich.

  • Poďme do práce vydali Moment prekvapenia

    10.8.2004 | čítané: 18505 krát | Celý článok...

    Najznámejšia prešovská punkrocková skupina Poďme do práce (PDP) vydala po demoalbumoch Nečum, lebo ti vypadnú oči a Smäd Not Dead prvé CD Moment prekvapenia. Album vydal, po takmer dvojročnom čakaní, martinský undergroundový label Hirax Records.

  • Stopa - interview so speváčkou

    30.7.2004 | čítané: 18671 krát | Celý článok...

    Už pekných pár rokov sa na prešovskej hudobnej scéne pohybuje zoskupenie Stopa (kedysi sa písalo aj 100PA). Jeho vedúcou osobnosťou je speváčka Marcela Jurčenková, za slobodna Kvašňáková, ktorá pred Stopou spievala v I.M.T. Smile (ešte pred Katarínou Knechtovou z dnešnej Pehy). Stopa sa medzičasom vypracovala medzi zavedené kapely, hoci do pomyselnej prvej ligy slovenských kapiel má zatiaľ dvere zatvorené. Bola by však škoda, keby sa o tejto pozoruhodnej dlhoročnej skupine vôbec nevedelo. Stopa pôsobí v zložení Marek Kuchár (bicie nástroje), Igor Jarkovský (basová gitara), Martin Vraňuch (sólová gitara), Jaro Merčiak (gitara), Laco Hodobaj (klávesové nástroje) a Marcela Jurčenková (spev).

  • BB Country - interview so speváčkou

    25.7.2004 | čítané: 19472 krát | Celý článok...

    Skupinu BB Country pozná v šarišskom regióne kvantum ľudí. Kapela totiž býva obľúbeným spestrením rôznych programov. Z významnejších podujatí hrala nedávno Festivale dobrej hudby - Sigord 2004 či na Svätojánskej noci v poľských Gorliciach. Chystá countrybál (bude už dnes) a aj v lete má nabitý kalendár s vystúpeniami. Gró repertoáru BB Country tvoria klasické hity nielen z oblasti country a folku, ale aj iných žánrov. Postupne však skupina tvorí aj vlastné piesne. Kvarteto BB - „báječných brucháčov“ Štefan Strelec (basgitara), Igor Cimerman (gitara), Eduard Lukáč (banjo, spev) a Vladimír Greš (gitara, spev) dopĺňajú dve BB - „báječné blondínky“ Dagmar Juhásová (husle) a Monika Buryová (spev). Práve s posledne menovaným benjamínkom kapely, najmladšou členkou, speváčkou Monikou vziklo toto interview nielen o novinkách v BB Country.

  • Tony Linhart a Pacifik

    20.7.2004 | čítané: 19109 krát | Celý článok...

    Jedným z najpozoruhodnejších interpretov na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004, ktorý sa konal v areáli prešovského prírodného kúpaliska Delňa, bol Pacifik. Táto legenda českej trampskej hudby, na ktorej čele stojí charizmatický Tony Linhart, hráva už 33 rokov. S Linhartom sa v Prešove predstavili aj vokalistky Helena Maršálková a Marcela Voborská (chýbal Pepa Blažejovský). Spolu zahrali sadu trampských hitov, ktoré rokmi zľudoveli a bežne sa hrávajú pri táborových ohňoch. Medzi takéto evergreeny patria Velrybářská výprava; Tulácký blues; Dál, dál, dál; Blátivá cesta; Mississippi blues; Stopy sešlapanejch bot; Tulácký amulet; Bonanza... S lídrom Pacifiku Antonínom Lingartom som sa porozprával po úspešnom prešovskom vystúpení.

  • Robert Křesťan a Druhá tráva

    15.7.2004 | čítané: 18122 krát | Celý článok...

    Meno Robert Křesťan patrí do klenotnice českej hudobnej scény. Tento hudobník začínal so skupinou Poutníci, v ktorej zložil svoj doteraz najväčší hit - Panenku. Túto pieseň musel po búrlivom aplauze pridávať aj na prešovskom kúpalisku Delňa, kde sa predstavil so svojou kapelou Druhá tráva na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004. Napriek jednému prídavku ho diváci „nepustili“ a Panenka odznieť musela. Úspech mali aj skladby Druhej trávy, kapely, ktorú po odchode od Poutníkov založili Robert Křesťan a Luboš Malina, ku ktorým sa pridali Luboš Novotný, Pavel Malina a Jiří Meisner. Kapela sa stala uznávanou v rámci žánru bluegrass či newgrass, pričom vzbudzovala rešpekt aj u kritiky a priaznivcov iných hudobných štýlov. Podarilo sa jej prekročiť aj hranice republiky. V roku 2001 však Druhá tráva pod týmto názvom končí. Obnovená bola len nedávno, keď sa k triu R. Křesťan, L. Malina a L. Novotný pridávajú hudobníci Petr Surový a Emil Formánek. Kapela nahrala CD s legendárnym americkým hráčom na fúkaciu harmoniku Ch. McCoyom a intenzívne koncertuje. Pár slov som s Robertom Křesťanom prehodil po odohraní jeho setu na Festivale dobrej hudby - Sigord 2004.

  • Interval - prešovský folkrock

    10.7.2004 | čítané: 18227 krát | Celý článok...

    Prešovskú folkrockovú skupinu Interval založili pred piatimi rokmi Tóno Pľuta a Zoli Farkas. „Mali sme hrať na jednej akcii, ale nemali sme názov. Asi dve hodiny sme na skúške vymýšľali rôzne variácie názvov, hádali sme sa, až prišla Denisa Mochňanská, naša prvá speváčka, a povedala - Interval. Keďže nám nenapadlo nič lepšie. Pomenovali sme sa Interval a už to tak zostalo,“ spomína na vznik názvu kapely Z. Farkas, ktorý sa dal s Tónom Pľutom dokopy tak, že u neho vtedy robil vodičský kurz. Medzitým sa zostava Intervalu menila, vystriedali sa v nej napríklad štyri speváčky. Terajšou je Petra Valošková.

  • Kamil Filka a nová Nuda

    15.5.2004 | čítané: 20084 krát | Celý článok...

    V čase boomu I.M.T. Smile na slovenskej hudobnej scéne vyštartovala z Prešova ďalšia kapela Nuda. Po hite Tráva nasledoval album Nuda! Produkovaný práve Ivanom Táslerom z I.M.T. Smile. Skladby z albumu ako Chytím ťa za ruku, Peter Pan či Málo z teba mám leteli slovenským éterom, Nuda absolvovala niekoľko úspešných koncertov, či už s Táslerovcami alebo s Iné kafe, a potom sa pod ňou akoby zľahla zem. Po mnohých personálnych zmenách a rošádach oživili Kamil Filka a Stano Čorej vlani skupinu Nuda, ktorá sa v slovenskom hudobnom nebi znovu hlási o slovo. O pripravovanom albume i ďalších aktivitách Nudy som sa zhováral s jej spevákom Kamilom Filkom (na snímke).

  • Frenky vs. Marián Varga

    5.5.2004 | čítané: 19021 krát | Celý článok...

    Trikrát obdržal cenu za celoživotný prínos pre slovenskú populárnu hudbu. Ako konzervatorista (neskôr zo školy vyhodený) pomohol určiť smer skupiny Prúdy, s ktorou nahral platňu Zvonky zvoňte, považovanú za jednu z najlepších v histórii československej modernej hudby. Neskôr sa so spoluhráčom Pavlom Hammelom rozišiel, založil si vlastnú úspešnú kapelu Collegium musicum, aby sa potom priebežne do Prúdov, už sprievodnej Hammelovej kapely, vracal. V roku 1997 sa s Prúdmi predstavil na spoločných koncertoch s Olympicom na turné, ktoré malo zastávku aj v Mestskej hale v Prešove. V súčasnosti mu vyšlo CD Solo In Concert a kniha o ňom nazvaná O cestách, ktoré nevedú do Ríma, ktorú napísal Peter Uličný a vyšla vo formáte klasickej LP-platne. S programom Solo In Concert obchádza Slovensko. Reč je o Mariánovi Vargovi, legendárnom klavírnom mágovi. Hoci jeho produkcia balansuje na pomedzí klasickej a modernej hudby, dokázal zaplniť sálu PKO - Čierny orol v Prešove, pričom v obecenstve nechýbali ani -násťročné dievčatá. Sám, bez jediného slova na pódiu, dokázal zaujať publikum, ktoré si aj po rozsvietení svetiel vyžiadalo ďalší prídavok. K búrlivému aplauzu mu stačili jeho prsty a klasické piáno, a dva syntetizátory, z ktorých jeden mal zvuk starých dobrých Hammondov. Po vydarenom prešovskom koncerte ochotne podpisoval knihy, cédečká a fotil sa s fanúšikmi, potom si zapálil dutník a napriek únave ochotne odpovedal na otázky Korzára.

Strecha
Michal Frank
Michal Frank facebook

© Copyright 2000 - 2010 Michal Frank
Design & engine by Vádium s.r.o. 2010 | powered by Tesmur:CMS