frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/993/znacka_presovske_noviny_sa_vracia.html

Značka Prešovské noviny sa vracia

Písal sa rok 1997. Bol som začínajúci, no nadšený novinár, keď prišla ponuka vytvoriť nové Prešovské noviny. Viedol ich vtedy Jožo Jurčišin, ktorý už mal s transformovaním Prešovských novín bohaté skúsenosti. Veď bol ich prvým porevolučným šéfredaktorom, v tom čase prišiel aj s logom á la Gazeta Wyborcza. Z luxusne plateného miesta v denníku Korzo som prešiel do dobrodružstva menom Prešovské noviny.

V tom čase ich kúpil vydavateľ, ktorý ich má prakticky dodnes, no v roku 1997 to bol len jeho tretí titul (po SME a trnavskom týždenníku). Pre mňa to bola obrovská novinárska škola. Do novín som zatiahol aj spolužiaka Rola Kyšku, ktorý ma k žurnalistike priviedol, podporiť nás prišiel Karol Ježík a začali sme vyrábať nový, presnejšie vynovený titul.

Neskôr sa Prešovské noviny, vychádzajúce dvakrát týždenne, zlúčili s Korzom, vtedy už denníkom Korzár. Túto éru som zažil ako dopisovateľ, ale akosi plynulo som zapadol do nového denníka. Znovu sa niečo rozbiehalo. Prešovský Korzár si chvíľu hľadal, ale rýchlo našiel čitateľov a aj keď prešiel väčšími či menšími modifikáciami, funguje stabilne dodnes.

Rokmi osvedčená značka Prešovské noviny ostala bokom. No našťastie nie nadlho. Prešov nikdy poriadny týždenník nemal. Naposledy vari za prvej republiky, začiatkom 20. storočia, a to už je teda doba.

Teraz prišiel pravý čas urobiť poriadny týždenník a oprášiť značku Prešovčanom blízku. Znovu mám to šťastie byť pri zrode niečoho nového. A viacero ľudí v tomto tíme bolo aj pri zrode PN model 1997. Čitatelia navyše nedostanú mačku vo vreci, týždenník tvorí skúsený tím z Korzára, teda nejde o žiadne jednorazové rýchlokvasky. A že to myslíme vážne, o tom svedčí aj fakt, že na čelo tímu sa postavil Petr Šabata. Ten Šabata, ktorý viedol veľké redakcie Pravdy, Mladej fronty Dnes či Hospodářskych novin. Iba z pasie by sa z Prahy do Prešova nesťahoval.

Stáť pri zrode takéhoto média je vzrušujúce. Chceme a myslím, že vieme ponúknuť kvalitný obsah, ale ideme aj do rizika, silný týždenník tu fakt nikdy nebol. Je to však dobrodružstvo, na ktoré sa teším. Verím, že sa k tomuto dobrodružstvu pridáte. Lebo tým hlavným a zásadným faktorom, ktorý ovplyvní tvár týždenníka, sú jeho čitatelia. Ste tiež pri tom. Tak teda vitajte na dobrodružnej jazde.

Prešovské noviny vychádzajú prvý raz v utorok 28. 10. 2014.
Viac informácií: http://presov.korzar.sme.sk/c/7455483/v-utorok-sa-vracaju-presovske-noviny-ako-tyzdennik-na-28-stranach.html

Video: http://www.youtube.com/watch?v=SVMF1PfEokI

 
26.10.2014 | Autor: Michal Frank | Iné | čítané: 6472 krát