frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/948/biliard-vyjazd_juniorov_horses_do_polska.html

Biliard: Výjazd juniorov Horses do Poľska

Najmladší hráči Biliardového klubu Horses Prešov boli pozvaní EBC na sériu zápasov v Poľsku.

Výjazdu sa zúčastnili hráči Kristián Mrva, Michal Frank a Martin Oriňák. Posádku dopĺňali dospelí, Martina a Milan Mrvovci a otcovia Maťka a Miška.

O výjazde som napísal reportáž Poľsko je biliardovou veľmocou, ťaží z toho i Slovensko, ktorá je tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7191112/polsko-je-biliardovou-velmocou-tazi-z-toho-i-slovensko.html

A prečítať si ju môžete aj nižšie.

Fotky z výjazdu v Poľsku: http://www.frenky.sk/clanok/939/polsko-kielce_a_bodzentyn.html

Výsledky juniorov: http://www.biliardpresov.sk/novinky/197-juniori-bk-horses-odohrali-seriu-pripravnych-zapasov-v-polsku

Miško v Bodzentyne vyhral nad Dominikou Rubinkiewicz, Piortom Mehelom a veľmi, veľmi tesne aj na nad Kacperom Zygadlewiczom. V Debici podľahol Alexandre Wanat, Anne Wolak a Konradovi Szydlowi. V Bilczi vyhral nad Bartolomiejom Lapaczom, Slavchom Asenovom i Nataliou Dulemba. Viac výsledkov na priloženom linku.

O výjazde informovali aj poľské médiá a weby:
http://spwz.e-swietokrzyskie.pl/pl/350-Wizyta_mlodych_bilardzistow_ze_Slowacji_w_Wojewodztwie_Swietokrzyskim.html
http://www.bilard-sport.pl/aktualnosci.php?inf_id=1663
http://www.makmarketing.pl/blog/archives/400

A tu je spomínaná reportáž, aj s bonusmi:

Poľsko je biliardovou veľmocou, ťaží z toho i Slovensko

Slovensko prednedávnom získalo zásluhou Jakuba Koniara historicky prvú medailu na európskom šampionáte v biliarde. Kým u nás sa na tento šport stále hľadí cez prsty, situácia u našich severných susedov je diametrálne odlišná. Profituje však z nej aj Slovensko.

PREŠOV/POĽSKO. Biliard je v Poľsku fenoménom a jeho reprezentanti patria medzi absolútnu svetovú špičku.
Prečo je to tak, aký je skutočný stav poľského biliardu (poolu) a ako z toho môže vyťažiť Slovensko, sme zistili priamo na mieste. Stalo sa tak počas výjazdu najmladších hráčov Biliardového klubu Horses Prešov, ktorí odohrali sériu zápasov s poľskými rovesníkmi.

Hráva sedemtisíc žiakov

Základňa v Poľskej republike je obrovská. Len na školách hráva sedemtisíc hráčov, ktorí v rámci akcie podpory biliardu na školách dostali z ministerstva športu a turizmu tristo stolov. V krajine funguje 260 klubov.
Pre porovnanie, v Poľsku podstatne menej populárny snooker (u nás patrí pod Slovenský biliardový zväz) má sedem klubov.
O atraktivite pool-biliardu svedčí aj záujem mládeže. Na hlavnom juniorskom turnaji v Lodži súťažilo 76 chlapcov a 40 dievčat, pričom museli prejsť regionálnymi kvalifikáciami.

Pred dvoma desaťročiami ešte zaostávali

Začiatky však také ružové zďaleka neboli.
„Keď sme začínali, tak Slovák Zoltán Petrovics už mal medailu z juniorských majstrovstiev Európy 1995 v Luxembursku, na ktorých sme nemali ani reprezentanta. Prvý oficiálny medzištátny zápas sme odohrali v tom roku práve so Slovenskom, “ hovorí muž, ktorý postavil na nohy poľský biliard. Diplomaticky nedodáva, že už toto stretnutie vyhrali 12:0.
Marcin Krzeminski nastúpil na čelo Poľského biliardového zväzu v roku 1995. „Na stole som našiel tri papiere. Výpoveď z nájmu, výpoveď účtovníčky a nezaplatenú faktúru za telefón, “ spomína na začiatky.
V tom čase bola organizácia rozhádaná, ministerstvo jej neuznalo registráciu. Tri mesiace nato už získal prvé peniaze... Dnes je Marcin Krzeminski na čele Európskej biliardovej rady (EBC - European Billiard Council). Táto medzinárodná federácia zastrešuje štáty strednej a východnej Európy a vďaka nej môžu športovci z týchto krajín hrávať kvalitné turnaje.
Zúčastňujú sa ich aj slovenskí hráči, vrátane tých úplne najmladších.

Vychovávajú slovenských trénerov

Prednedávnom zorganizovala EBC aj kurz pre slovenských trénerov. „Keď každý z týchto jedenástich kormidelníkov vezme pod svoje krídla len troch juniorov, vznikne vyše tridsaťčlenná základňa perspektívnych slovenských hráčov, “ vysvetľuje stratégiu Krzeminski.

Jedným z trénerov s týmto certifikátom je Prešovčan Adrián Oriňák.
„Syn robí tento šport, takže je to pre mňa možnosť venovať sa jemu a ďalším deťom. Sám nehrávam biliard na súťažnej úrovni, ale myslím, že to môže pomôcť klubu. Postupom času by sme mohli na Slovensku vychovať dostatok talentov, ktorí budú môcť hrávať turnaje po Európe a časom na nich možno získavať trofeje. Či už ako jednotlivci, alebo ako tím, “ vraví juniorský tréner BK Horses Prešov.

Mlaď napreduje

Najmladší hráči tohto klubu dostali, vďaka aktivite EBC, možnosť zmerať si svoje sily s rovesníkmi z Poľska.
„Zahrali si tri kvalitné stretnutia s poľskými družstvami, na záver mali ako bonus turnaj dospelých. Najbližšie ich čakajú turnaje v Pardubiciach, Lodži a Trenčíne. Spolupráca nám prináša osoh, “ vraví podpredseda Slovenského biliardového zväzu Milan Mrva, ktorý má na starosti prácu s mládežou.
„Oproti minulému roku určite napredujeme, je to zjavné už z počtu prihlásených juniorov na turnaje. Perspektívu tohto športu vidím práve v tých najmenších hráčoch a je super, že už hráči vo veku 9 až 11 rokov hrávajú turnaje. A to aj s dospelými, “ dodáva.

Záujem aj v malých mestách

Bilcza je mestečko veľké asi ako Hanušovce nad Topľou. Nachádza sa v ňom multifunkčná športová hala, neďaleko je aj umelá priehrada a plavecký bazén. V hale nesmie chýbať biliardový stôl. Ďalšie dva sú na miestnej škole, ktorá má 500 detí. Biliard z nich pravidelne hráva štyridsať, nepravidelne raz toľko.
Na víkendovom zápase proti slovenským vrstovníkom sa zastavil i starosta gminy Morawica Marian Buras (nez.). Na čele gminy (niečo na spôsob okresu) je už 25 rokov, z toho 16 rokov priamo zvolený. Ako hovorí, snaží sa, aby boli športoviská neustále zaplnené mládežou, čo sa im darí. „Bezvýznamný“ detský zápas, hrajúci sa v sobotu dopoludnia, zaujal i miestneho novinára.
Ďalšie súboje zviedli prešovskí juniori na škole v starobylom meste Bodzentyn proti domácemu klubu UKS Orly. Bodzentyn má vyše dvetisíc obyvateľov a na miestnej škole sú tri biliardové stoly. Neďaleko sa nachádzajú Kielce, hlavné mesto poľského biliardu. Nachádza sa v nich veľké centrum, ktorého interiér lemuje nespočetné množstvo pohárov a diplomov.
Čoskoro mu bude konkurovať nové centrum vo Vroclave. Na turnaji v Kielciach zavŕšili malí slovenskí biliardisti svoju šnúru zápasov.

Debica – rodisko šampiónov

Pre nich však bola dôležitejšou zastávkou Debica. Tamojší klub Pino je totiž liahňou budúcich šampiónov, vychoval majstra i majsterku Európy a z poľských majstrovstiev v juniorských kategóriách získal vyše 50 medailí vo všetkých kategóriách. Na jeho čele stojí reprezentačný tréner juniorov a podpredseda Poľského biliardového zväzu Piotr Kedzior.
„Fungujeme od roku 1999. V posledných desiatich rokoch sa nezaoberáme seniormi, ale zameriavame sa na mládež, “ vraví kouč, ktorý má momentálne štyroch stabilných zverencov. Všetci sa už kvalifikovali do celoštátneho finálového turnaja.
„Dva razy týždenne máme tréningy, robíme cvičenia, zadávam im domáce úlohy, pracujem s nimi individuálne. Okrem toho si môžu prísť kedykoľvek zahrať do herne, pokiaľ sú voľné stoly, “ vysvetľuje.
Športová herňa mu patrí, chodievajú do nej rekreační biliardisti, koná sa v nej aj obľúbená firemná liga. No aj veľké školské turnaje. Len v okolí Debice hráva biliard vyše 150 detí.
Päťdesiatročný Piotr Kedzior má zásluhu na rozvoji mládežníckeho biliardu nielen v Debici, ale v celom Poľsku. Ako sa dostal k tomuto športu?
„Oženil som sa, “ smeje sa. „Mal som 25 rokov a povedal som, že raz za týždeň idem s kamarátmi na biliard a na pivo. Predtým som hrával futbal, trénoval, prešiel som si extrémnymi športmi. A potom prišla chvíľa, že som sa začal rozhliadať po niečom pokojnejšom. Biliard je pekný šport, ktorý je nielen o zručnostiach, ale aj o hlave. Stratégia, myslenie, predvídanie... Skrátka ma to zlákal a už nepustilo.“

Profit zo suseda

Biliardu (klasickému poolu, ale i snookru) začalo v posledných rokoch svitať na lepšie časy aj na Slovensku.
Venovať sa mu môžu všetky kategórie, vrátane hndikepovaných. Členská základňa sa rozširuje, pribúda detí, objavila sa aj prvá európska medaila. Veľkú zásluhu má na tom práve sila Poľska.
Pre biliardovú veľmoc je Slovensko vítaným medzinárodným partnerom. Poliaci síce majú zastúpenie v najužšej svetovej špičke, ale ide len o jednotlivcov. Ostávajú ďalšie stovky aktívnych a kvalitných hráčov, pre ktorých sú merania síl so súpermi z ďalších krajín takisto cenné rovnako ako pre Slovákov.
A tak i vďaka našim severným susedom majú slovenskí reprezentanti možnosť hrať na kvalitných a solídne dotovaných turnajoch, teraz k tomu tiež pribudli noví tréneri a možnosti medzinárodnej konfrontácie pre mladé talenty.

Čítajte viac:http://presov.korzar.sme.sk/c/7191112/polsko-je-biliardovou-velmocou-tazi-z-toho-i-slovensko.html#ixzz32YImjsbP

Zaujímavosti - bonusy:

Preto je v Poľsku biliard tak rozšírený, na rozdiel od snookru, lebo jedným z prvých sponzorov bol americký tabakový koncern Philip Morris. Ten podporoval americký pool, nie snooker z britských ostrovov. Potom boli reklamy výrobcov cigariet v športe zakázané.

Snookrovú federáciu založila jedna Poľka, po návrate z Austrálie.

Biliard (bilard) je v Poľsku mimoriadne populárny šport. Nie tak ako futbal, či plochá dráha, ale smeruje k tomu a Poľsko má množstvo svetových a európskych šampiónov.

Filozofiou EBC je umožniť odohrať kvalitné turnaje aj pre širšiu špičku zo strednej a východnej Európy, ktorej hráči objektívne nemajú dosť peňazí na účasť na svetových podujatiach (trebárs na Filipínach). Takto sa koná viacero turnajov Best of East, zväčša podľa geografickej blízkosti. V lete je napríklad jeden z turnajov Best of East v bulharskom Burgase, kde sa koná aj letný poolový kemp pre deti.

Na Slovensku bol turnaj Best of East 2014 v Ružomberku, priamy prenos i záznam z neho odvysielala TV stanica Slovak Sport.

 
26.5.2014 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 6570 krát