frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/916/inside_group-mlady_presovsky_jazzrock.html

Inside Group: Mladý prešovský jazzrock

Skupina Inside Group sa na hudobnej scéne pohybuje len dva roky, ale tvoria ju ostrieľaní hudobníci. Na svojom konte má prvé koncertné úspechy a práve vydala debutový album The Walking Idea.

Trojica prešovských hudobníkov Peter „Peci“ Uher, Viliam Stanek a Viliam Cicoň dala dokopy jazzrockovú formáciu Inside Group.

Minulý rok s ňou vystúpili na jam-session festivalu Jazz Prešov, tento rok sa už prepracovali na hlavné pódium. Okrem toho sa predstavili na Bratislavských jazzových dňoch či na košickom festivale.

„Mali sme aj iné aktivity. Spájalo nás, že sme všetci hrali s Andym Belejom, s ktorým sme vydali CD Lonely, “ povedal o vzniku Inside Group kapelník Peci Uher. „Už dávno som chcel robiť vlastnú muziku. A keďže sme spolu hrávali, tak som oslovil najprv bubeníka Vila, s ktorým som hral už v inej zostave. Neskôr vznikla myšlienka, že by sme zobrali aj basgitaristu Vila. Jednak sú ako rytmika zohratí, a hlavne sa poznáme, teda načo brať niekoho iného. Takže sme sa dali dokopy a začali sme robiť vlastné veci, “ vysvetlil gitarista Peci, ktorý je zatiaľ výlučným autorom hudby. „Nápady sú viac-menej Peciho a potom na skúške dotvárame, “ vysvetlil V. Cicoň.

Členovia Inside Group sa mihli v rôznych iných skupinách, teraz je však pre nich táto kapela hlavnou aktivitou: Peci: „Pre mňa áno. Vilo S. : „Pre mňa v podstate už tiež.“ Vilo C. : „Hrávam ešte s Kaťou Koščovou, ale toto je teraz hlavná kapela. To je muzika, ktorú teraz robíme.“

Inside Group vydali prvé autorské cédečko The Walking Idea.

„Natočili sme šesť vecí. Album sme sa rozhodli vydať vlastným nákladom. Tlačil nás čas, keďže teraz je obdobie festivalov, chceli sme, aby to cédečko bolo von, “ opísal nový počin Peci Uher.
Prešovský krst CD má byť v polovici novembra.

Songy z albumu už Inside Group preverila na koncertoch. „Každá jedna vec je trochu iná a čím dlhšie hráme, tým sa viac niekam posúvajú. O nejaký rok budú zas inak vyzerať, “ uviedol Vilo Stanek. Všetky skladby sú inštrumentálne, autorské a nesú sa vo fusion duchu, v skĺbení jazzu a rocku.

Sú tam silné melodické nápady, hudobníci hrali aj s Andym Belejom. Neuvažovali preto, že by prizvali na hosťovanie speváka či speváčku?
„Nie je to vylúčené. V budúcnosti by sme chceli s niekým spolupracovať. My sme trio a zišiel by sa nám nejaký hosťujúci sólový nástroj, alebo spev na vokály. Chceme niečo skúsiť na krst, možno Andy by nám prišiel zaspievať nejaké linky, prípadne by sme zahrali aj niečo z jeho albumu. Spolupráca teda nie je vylúčená, len sme sa chceli kryštalizovať a budovať si svoj štýl. Na spolupráce teda ešte je čas, ale je to veľmi pravdepodobné, “ reagoval P. Uher.

Hlavnou náplňou Inside Group sú momentálne koncerty, ktorých je dostatok. Hrajú priemerne dvakrát mesačne, niekedy i častejšie.
„Snažíme sa to robiť návalovo. Päť akcií a potom si dáme pauzu a robíme nové veci, keďže chceme prísť od nového roka s novými skladbami. Tento repertoár hrávame už rok, “ povedal frontman kapely, ktorá najradšej hráva v kluboch.

Ako sa vlastne žije mladým „džezrokerom“? Je záujem o takú muziku?
„Záujem je, “ jednoznačne odvetil Vilo Stanek a pripojil čerstvý zážitok zo Starej Ľubovne: „Prišli za nami mladí chlapci, mohli mať 16, 17 rokov. Povedali, že v živote by na džez nešli, ocitli sa tam náhodou, ale že sa im to strašne páčilo. Pýtali sa, kedy budeme mať ďalší koncert. Teda táto hudba vie osloviť aj ľudí, ktorí nevedia, o čo ide.“
Basgitarista Vilo Cicoň doplnil, že sa ich pýtali aj na to, z akej sú planéty. Spokojnosť netají ani Peci Uher: „Samozrejme, účasť na koncertoch je nevyspytateľná. Niekedy príde plno ľudí, inokedy nie. Nás ale teší, že ľudia prídu, po koncerte si kúpia CD. Znamená to, že o tú hudbu záujem je.“

Článok o IG s videom v Korzári:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6997918/inside-group-mladi-maju-zaujem-o-jazzrock.html

Tu vznikol rozhovor:
http://www.frenky.sk/clanok/891/jazz_presov_2013.html

IG vo FHE:
http://pis.sk/clanok/11229/fhe-inside_group.html

 
4.2.2014 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5539 krát