frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/90/festival_dobrej_hudby_-_sigord_2001.html

Festival dobrej hudby - Sigord 2001

Malé jubileum oslávil Festival dobrej hudby - Sigord 2001, ktorý sa po dvoch ročníkoch uskutočnených v rekreačnej oblasti Sigord presunul do priestorov prešovského amfiteátra, kde uplynulý víkend vyvrcholil jeho piaty ročník.

Rapídny úbytok divákov, o ktorom sa v kuloároch šepkalo, sa nekonal, aj keď ľudí prišlo o niečo menej než vlani. Väčšina prítomných mala vstupenky zakúpené za lacný peniaz v predpredaji a diváci mali skutočne možnosť zažiť za málo peňazí veľa muziky.

V prvý festivalový deň zaujala prítomných českobudějovická folková legenda Žalman a spol., ktorá sa na východe ukázala po pekných pár rokoch. Našlo sa aj dosť divákov, pre ktorých bolo vrcholom večera (a vrcholom kultúry) vystúpenie vranovského Drišľaku, po ktorom zopár ľudí amfiteáter opustilo. Prišli tým o zážitok z vizovického Fleretu, ktorý bol pred dvoma rokmi najvýraznejším prekvapením tohto festivalu.

„Nadupanú“ muziku Fleretov aj tentoraz okorenila svojim nezameniteľným spevom Jarmila Šuláková, ktorá napriek svojmu úctyhodnému veku nestratila nič zo svojej povestnej energie, ktorú jej závidia aj omnoho mladší rockoví frontmani. „Samozrejme, že sme sa stretli, a ešte spolu budeme, lebo má u nás v aute nejaké veci,“ povedala nám Jarmila Šuláková o svojej prešovskej priateľke, tiež známej speváčke ľudových piesní Marienke Mačoškovej. Podotkla tiež, že ju koncertovanie s Fleretom ju stále baví. Piatkový program ukončili 'rockabillovo' ladení Rakúšania Salty Dogz, ktorí mali po Flerete značne sťaženú pozíciu a slovenská skupina Louiziana hrajúca klasickú country hudbu.

Prvým zvučným menom sobotňajšej časti programu bol Luboš Javůrek, ktorý nepredstavil (ako pred rokom) iba Bokomaru, ale i odľahčenejšiu 'bokovku' Veselá tráva. Tohoročným objavom Sigordu bola Natalika. Táto formácia okolo speváčky a violončelistky Natálie Veldšmídovej hrala zmes rómskych, srbských, či gréckych piesní, ktoré ocenilo aj prešovské publikum. Úspech zožal aj charizmatický poľský spevák Tomasz Szwed, ktorý potvrdil svoju dobrú povesť - doma je megahviezdou country.

V sobotu nemohlo chýbať ani slávnostné zapálenie festivalového ohňa, pričom 'hymnu' Vlajka vzhůru letí už odspevial samotný, trochu zachrípnutý Wabi Daněk, ktorý absolvoval všetky doterajšie ročníky Festivalu dobrej hudby, s výnimkou toho vlaňajšieho. Jeho vystúpenie s Milošom Dvořáčkom bolo rovnaké ako predvlani a predpredvlani a...

Domáci I. M. T. Smile sú už za svojim zenitom a väčšina divákov došla skôr na akustickú hudbu. Len o málo väčší potlesk sa ušiel bluesovým Dr. Valter & The Lawbreakers z Maďarska, po ktorých už nasledoval countrybál. Svojej úlohy sa teda chopil 'koler' Palo Hraška uvádzajúci tradičný tanec country promenade.

Pôvodne mal sekundovať aj pri moderovaní Radovi Meššovi, ten to však nakoniec celé utiahol sám. Včerajšok bol, ako už to býva zvykom, odľahčenejší, na pódiu, okrem iných, vystúpili s kapelou Heaven´s Shore detské hviezdy vybrané na súťaži Sigortík, nedeľným headlinerom boli košickí No Name.

Okrem Festivalu dobrej hudby sa v prešovskom Time Pube konal aj recesistický „trucpodnik“ nazvaný Festival zlej hudby. Viac o tejto akcii nájdete na:
http://www.pis.sk/clanok.php3?id=711

(september 2001)

Foto: Iveta KOMENDOVÁ

Prečítajte si aj reportáže z Festivalov dobrej hudby - Sigord 1999
http://www.frenky.sk/?c=12&id=6

a Sigord 2000
http://www.frenky.sk/?c=12&id=80

 
5.11.2001 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 19516 krát