frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/871/senior_klub-staviarsky-_senko-_orszagh.html

Senior klub: Staviarsky, Senko, Országh

Rozhlas a televízia Slovenska pripravila jedenásty diel cyklu Senior klub, v ktorom sa objavia zaujímaví Prešovčania.

Premiéra relácie Senior klub (11) - Seniori z Prešova bola v sobotu 31. 8. 2013 o 12.40, repríza v nedeľu 2. 9. 2013 (?) o 15.00.

Scenár k tejto relácii neprezradím, hádam to, že režisér Ján Starčina natočil dlhoročného divadelného herca a komika Štefana Senka, publicistu, pedagóga a niekdajšieho šéfa plemenárskeho podniku (a tiež zakladateľa umeleckého klanu) Štefana Staviarskeho a muzikanta a publicistu Milana Országha.

Viac v TV.
Tu je link na reláciu:
http://www.rtvs.sk/tv.programmes.detail/archive/2438?date=31.08.2013

Tu je oficiálna anotácia RTVS (i keď nie úplne presná):
Senior klub. O radostiach a starostiach ľudí zrelého veku.
V tejto relácii si zájdeme na návštevu k seniorom z východného Slovenska. RTVS, teda bratislavská, má voči tomuto regiónu tak trochu dlh. Málokedy sem zavítame s kamerou a košické štúdio RTVS nemá veľké možnosti zrealizovať v jestvujúcej vysielacej štruktúre toľko projektov, koľko by si ľudia zaslúžili. Do 11. Vydania Senior klubu sme si preto vytipovali ľudí, ktorí môžu byť zaujímaví aj pre ostatných ich rovesníkov na Slovensku, ale nielen pre nich. Majú čo povedať aj mladším generáciám a v mnohom ich inšpirovať. Nepôjde o nostalgické posedenie pri koláčiku, ale navštívime „svojsky starých“ aktívnych ľudí, pre ktorých vek je len štatistický údaj. Štefan Staviarsky je nesmierne publicisticky činný, najmä ako historik zaujímajúci sa o rôzne unikáty regiónu. Napríklad históriou žrebčinca vo Veľkom Šariši a chovu koní na Slovensku, o čom je posledná z jeho kníh. Pritom je už pradedo. Jeho syn je známy spisovateľ a scenárista, vnuk a vnučka sú aktívni vo filmovom priemysle. Prinesieme dvojportrét (trojportrét - pozn. frk)aktívnych seniorov a zároveň predstavíme región, v ktorom žijú aj s svojimi zvláštnosťami. Nechceme sa vyhnúť ani téme, ako v ňom seniori žijú, čo ich trápi a naopak – teší.
Zdroj: http://www.rtvs.sk/televizia/program/detail/2438/senior-klub?subid=37768

Viac sa dočítate v korzárskom článku Senko sa po operácii vrátil na dosky prešovského divadla.

Píše sa v ňom: Na doskách prešovského divadla strávil 50 rokov. Známy herec a komik Štefan Senko ostal činorodý aj na dôchodku, nezlomila ho ani nedávna náročná operácia.

http://presov.korzar.sme.sk/c/6831679/senko-sa-po-operacii-vratil-na-dosky-presovskeho-divadla.html

O Š. Staviarskom písala v Korzári Anna Pavlíková:
Kedysi učil v Sabinove, šéfoval plemenárskemu podniku a venoval sa poradenstvu a obchodu. Odkedy je na dôchodku, robí Prešovčan Štefan Staviarsky to, čo ho najviac baví. Publikuje články, najmä z oblasti histórie, píše literatúru faktu. Umelecké gény zdedilo aj jeho potomstvo.

PREŠOV. Ani na dôchodku sa nenudí. Štefan Staviarsky, ako sám o sebe tvrdí, obyčajný človek z „valalu“, patrí medzi významných prešovských seniorov.
Vyšli mu tri knihy, Gazdašák, Kone naše a Fričovce, a písať neprestáva ani v súčasnosti. Pracoval v poľnohospodárstve, učil na škole, bol obchodníkom, ale jeho meno sa do povedomia dostalo najmä vďaka publikačnej činnosti, s ktorou začal v neskoršom veku.

Čítajte viac:http://presov.korzar.sme.sk/c/6849916/stefan-staviarsky-vychoval-umelecky-klan.html#ixzz2dSpWhGnd

No a s Milanom Országhom sme toho urobili veľa. Od rozhovoru pre reláciu Čaj o šiestej (RTVS, Slovenský rozhlas, Rádio Regina) až po takúto rádiovú šou:
http://pis.sk/clanok/8525/frenkyho_hudobna_encyklopedia_v_eteri_xi-xvii.html
http://pis.sk/clanok/10428/fhe-korzovanie_xvii_-_xxv.html

Na fotke je režisér J. Stračina so Š. Senkom a štábom na doskách DJZ.

 
30.8.2013 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 5759 krát