frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/840/chiki_liki_tu-a_dobyli_metu_tisic_koncertov.html

Chiki liki tu-a dobyli métu tisíc koncertov

Chiki liki tu-a sú na méte tisíc koncertov. Pri tej príležitosti vyšiel rozhovor s lídrom kapely Maťom Višňovským a zverejnil som ich úplne prvé video.

Martin Višňovský
Martin Višňovský
Pred osemnástimi rokmi prvýkrát naživo koncertovala nová skupina Chiki liki tu-a. Bolo to v „prešovskej Lucerne“, v historickej sále PKO - Čierny orol. Na rovnakom mieste teraz chystá táto kapela koncert s poradovým číslom tisíc.

Skupina Chiki liki tu-a, v zostave so všetkými niekdajšími i súčasnými členmi, sa predstaví domácim fanúšikom na tisícom koncerte.
Uskutoční sa v sále PKO Čierny orol 27. marca. Na koncerte odznejú aj raritné piesne, ktoré kapela už roky nemá vo svojom play-liste.
Spolu s lídrom Chiki liki tu-a Martinom Višňovským sme sa trošku pohrabali v histórii kapely.
Prvý koncert sa preukázateľne konal 22. marca 1995 na Rockovej lige v PKO. Zostavu vtedy tvorili Martin „Višňo“ Višňovský (basgitara, spev), Marián „Maňas“ Ivan (gitara, vokály) a Peter „Pipo“ Šima (bicie) a nemali ešte typické kostýmy. Na jednu pieseň si Višňo dal ušianku, klaunovský nos a smetiarsky odev.

Tisíc možno aj viacej

Za svoj skutočný štart dokonca roky považovali až koncert z decembra 1995, tiež v PKO, kde predskakovali skupine Mňága a Žďorp.
„Mali sme hotových asi osem vecí, to bola vlastne nultá platňa. Hneď na to sme sa rozpadli. A znovu sme sa dali dokopy koncom roka, už aj v nových kostýmoch, “ objasňuje začiatky Višňo, ktorý ako jediný absolvoval všetky koncerty tejto skupiny. Zostava sa totiž menila.
Štatistiku kapely viedol jej líder, no našli by sa aj vystúpenia, ktoré v nej nie sú zahrnuté.
„Na 98 a pol percenta je to presné, i keď nehovorím, že tam nemôže byť jemná odchýlka. Aj tak je chvályhodné, že som to tie roky zapisoval a mohli sme to zrátať, “ pripúšťa Martin.

„Netušili sme, že budeme známejší než Ali Ibn Rachid, a že sa to dá prevaliť. Keď sme začínali, boli sme vlastne retro niečoho, čo už desať rokov nefungovalo. Už nehrali Bez ladu a skladu, Ali Ibn Rachid, sláva týchto undergroudnových kapiel pominula. Nemali sme teda zázemie. No a tak sa nedopatrením stalo to, že v Prešove vznikla pôvodná populárna hudba. Etablovali sa Táslerovci a vzápätí na to my, ale úplne iným smerom. Vojna pokračovala, “ spomína s úsmevom na počiatky M. Višňovský.
I. M. T. Smile a Chiki liki tu-a na sebe svojho času nenechali nitku suchú.
Už dávno to však neplatí, oba tábory si našli pevné miesto na slovenskej scéne, rešpektujú sa a dokonca spolupracujú.

Míľniky? Odchody kľúčových členov

Najväčšími míľnikmi v histórii skupiny neboli ani vystúpenia na veľkých festivaloch, rádiový úspech, koncerty v zahraničí, či vydané albumy, ale personálne zmeny.
„Prvý zlom nastal, keď Maňas odišiel z rozbehnutej kapely na rok do Ameriky. Malý brat (Tomáš Višňovský - pozn. red.) mi vtedy povedal, že jediný človek, kto to zahrá, je Ľubo Petruška. Spočiatku som mal obavy, nebral som ho ako partnera, s ktorým vydržím tak dlho, lebo on vtedy hral v každej kapele, a v každej hral dva týždne.“
Maňas sa potom vrátil, ale po krátkom období dvoch gitaristov zotrval len Ľubo.
Zásadný zlom nastal, keď odišiel charizmatický trombonista Tomáš „Maco“ Paľo, ktorý s kapelou nahral prvé tri albumy.
„Odišiel z doteraz neobjasnených príčin. Dodnes existujú len domnienky. Veď vtedy sa nám obrovsky darilo, nikto to nechápal.“

Úspech a stagnácia

Široká verejnosť začala vnímať Chiki liki tu-a po megaúspechu Petruškovej „priblblej“ pesničky Laska moja de si.
„My sme to tak vážne nebrali, v tom čase sme už hrali osem rokov, mali za sebou stovky koncertov a vlastných fanúšikov. No niektorí ľudia fakt mali pocit, že objavili novú skupinu, “ opisuje Višňo.
Faktom ostáva, že v tom čase (2003) vyšiel najúspešnejší album Choďte sa hrať pred vlastný vchod s množstvom hitoviek (Monte Carlo, Poďme všetci, Ďakujem...).
Z kapely sa porúčal Maco, v roku 2005 vychádza štvrtý album Dvojkilometrový jeleň a odvtedy sa diskografia nerozšírila.
Chiki liki tu-a síce hojne koncertovali, ale začalo sa hovoriť o stagnácii.
„Naša spoločnosť je kvantitatívna, ale pre nás nemalo zmysel nahrávať veci iba preto, že sme dlho nič nevydali. A áno, prišli roky, keď sme sa prvý raz v živote dostali do situácií, že treba platiť inkaso, lebo dovtedy sme boli presvedčení, že rockenroll bude do smrti fungovať ako na strednej škole. Roky prešli, všetko sa vracia do normálu. Túto ťažkú etapu máme za sebou.“

História sa písala v PKO

Páchateľ sa vracia na miesto činu. Chiki liki tu-a hrali na stovkách miest, na veľkých festivaloch, v 15 krajinách, ale PKO je PKO.
Tam mali prvé koncerty, prvý vypredaný koncert, i z dnešného pohľadu úsmevný dištanc. Naposledy tam odohrali celý koncert v roku 2000.
„Tisíci koncert je pre kapelu ako maturita. Nevieme, ako to dopadne, ale ten priestor sme si vybrali práve preto, že sme tu pozažívali tie hlavné veci, “ hovorí Martin, ktorému utkveli v pamäti i ďalšie z tisícky koncertov.
Pamätné vystúpenia na Pohode (najviac z roku 2005), festivaly na Starej Dúbrave, prešovskej „Marakani“ či vo Véčku, koncert na Pipovej svadbe, premiéra v Budapešti, úspešné vystúpenia vo Francúzsku, Nemecku, či v Macedónsku, ktoré bolo pre našu kapelu exotikou: „Každý mal v hoteli vlastnú izbu a vlastnú slúžku, ktorá si pamätala, ako obsluhovala Jakeša či Štrougala.“

Podľa Višňa nenaplnili svoje všetky ciele. Majú prejdených stále málo krajín, naplánovali si ich dokopy 43. Nestali sa ani maturitnou otázkou.
Tretí cieľ, zahrať si s piatimi kapelami (Bez ladu a skladu, Pražský výběr, Laura a její tygři, Mňága a Žďorp a Vidiek), niekoľkonásobne prekročili.
„Čiže sme vlastne v tretine. Splnili sme plán na 33 percent, “ dodal Martin Višňovský.

Viac sa dočítate a video nádjete tu: http://presov.korzar.sme.sk/clanok_tlac.asp?cl=6727134

Maťo Višňovský bol aj hosťom mojej prednášky na Prešovskej univerzite, z ktorej vzišla horná fotografia i tento článok:
http://pis.sk/clanok/11751/chiki_liki_tu-a-kazdy_koncert_je_pre_nas_vyzva.html

Mimochodom, Maťo prezradil aj to, že "čikiliki" znamenalo baliť dievčatá ("robiť na ne ťahy, robiť na ne čikiliki") a že sa chceli volať "nekonkrétne", nie ako vtedajšie kapely (Nuda, Ruka, Stopa, Strecha, Peha, Pusa...), ale tiež to, že dievčatá po nich podprsenky nehádžu, lebo "asi sa nás boja".

Prvá moja (a vlastne aj celkovo, nerátajúc noticku o Rockovej lige 95 bez citovania kapely) mediálna zmienka o Chiki liki tu-a:
http://www.frenky.sk/clanok/751/dalsie_clanky_z_korza.html

O novinke Letáky:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6605080/novinka-chiki-liki-tu-a-je-o-dochodkyniach-pozrite-si-klip.html

Staršie rozhovory:
http://www.frenky.sk/clanok/603/korzarska_psychoanalyza_martina_visnovskeho.html
http://www.frenky.sk/clanok/370/chiki_liki_tu-a_na_dvojkilometrovom_jelenovi.html
http://www.frenky.sk/?c=12&id=338
http://www.frenky.sk/?c=12&id=338
http://www.frenky.sk/?c=12&id=33

 
27.3.2013 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5701 krát