frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/826/david_kollar_a_jeho_medzinarodne_kooperacie.html

David Kollár a jeho medzinárodné kooperácie

David Kollár je hudobník, ktorý vie čo chce, ide za svojim cieľom a slovenský muzikantský rybníček je mu priúzky. Snaží sa ísť stále ďalej. Naposledy to boli koncerty s E. Aarsetom.

Prešovský skladateľ a hudobník David Kollár sa dal dokopy s uznávaným nórskym gitaristom Eivindom Aarsetom. Zahral si s ním v jeho štúdiu a chystá sa s ním koncertovať.

PREŠOV. Nór Eivind Aarset je svetovo rešpektovaným džezovým gitaristom. Je predstaviteľom škandinávskej scény, ktorá prišla v rámci džezu s novým zvukom, ktorý je uznávaný vo svete.

Pred dvoma rokmi si prvý raz vypočul Aarsetove nahrávky prešovský gitarista David Kollár. Dnes s ním spolupracuje.

„Poslal som mu svoje nahrávky, ktoré ho nezaujali. Oslovil ho až projekt Artrance, napísal mi, že si môžeme spolu zahrať a pozval ma do Osla do štúdia, “ povedal nám D. Kollár, ktorého pozval Aarset na koncerty v rámci jeho európskeho turné.

Spoločne vystúpia v Prahe i v Košiciach. „Budeme vystupovať aj ako duo a nahrávať spoločný album, “ neskrýva radosť prešovský hudobník, ktorý už má zo spoločného nahrávannia v Nórsku pripravené štvorhodinové demo.
Spomínaný Artrance, ktorý zaujal nórskeho hudobného mága, je hudobno-pohybovým predstavením. S Davidom v ňom účinkuje jeho spoluhráč z kapely Gergo Borlai z Maďarska, poľská speváčka India Czajkowska a maďarská tanečnica Andrea Ladanyi.

Predviedol ho v Prešove, Banskej Bystrici a najväčší úspech zažil na poľskom festivale Jazz w ruinach. Potvrdzujú to aj kladné recenzie.

„Chystáme sa do Barcelony, prišla aj čerstvá ponuka z divadla Trafo v Budapešti, “ doplnil D. Kollár, ktorý sa venuje skladaniu filmovej hudby.

Medzi jeho najnovšie počiny v tomto smere patrí film Romana Fabiána Ja som baník, kto je viac, o chlapcovi z obce Rožňavské Bystré, ktorého rodičia chcú, nech pokračuje v rodinnej baníckej tradícii.

Chystá hudbu do dokumentu Mira Rema o piatich východoslovenských chrámoch, v ktorých by mal aj koncertovať, spolupracoval tiež na hudbe k dokumentu o fotografovi Tiborovi Huszárovi.

Skomponoval tiež hudbu pre londýnske divadlo East Side Moon Theatre, do komornej opery No exit poľskej režisérky Martyny Lyko. Ide o adaptáciu J. P. Sartra. Lyko ho oslovila aj do ďalšieho projektu The Cock.

Vlastná skupina David Kollar International Project je po vydaní CD Equation of Time v ústraní, David spolupracuje s viacerými európskymi hudobníkmi na ďalších projektoch.

V jednom z nich hrá s Indiou Czajkowskou a elektronickým hudobníkom Tadeuszom Sudnikom, chystá tiež spoluprácu s českou speváčkou Lenkou Dusilovou.

„Nemám len jednu vec, s ktorou by som koncertoval, ale pre mňa je dôležité vystupovať čo najviac s muzikantmi, ktorí ma inšpirujú, od ktorých sa môžem niečo naučiť a nabrať čo najviac skúseností, “ povedal David Kollár, ktorý napriek tomu, že sa na scéne pohybuje už roky, stále cvičí každý deň na gitaru.

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/6537748/kollar-rozbehol-dalsi-medzinarodny-projekt.html#ixzz2HJ64Dd7a

Rozhovor je zo septembra 2012. Stačí dodať, že koncerty mali obrovský úspech, podobne ako projekt Artance a ďalšie Davidove veci.

 
8.1.2013 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5827 krát