frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/771/pavel_hirax_baricak__etiopia_vysoka_skola_neocakavania.html

Pavel „Hirax“ Baričák – Etiópia (Vysoká škola neočakávania)

Cestopisy dnes už nezaváňajú ničím tajomným, nie sú ani úzkym profilom, písať ich môže prakticky ktokoľvek, kto trochu cestuje, čo už dnes tiež nie je taký problém. S Hiraxom je to však predsa len trochu iné.

Po prvé, jeho cestopisy sú autentické, čítavé, pútavé. Autor v nich (na rozdiel od svojich románov, haha) nementoruje, nerobí ani reklamu danej krajine, jednoducho – fotí a píše. Tak od srdca.

A dobre sa to číta, krásne sa na to pozerá a človek sa toho veľa, len tak mimovoľne, dozvie. Od knihy som neotrhol oči, hoci pôvodne som neskákal tri metre od radosti, že si niečo prečítam o Etiópii a Hiraxovom výlete. A predsa...

Dobre to má vymyslené, tento Hirax. Baví ho cestovanie. Tak sa zoberie a ide. Baví ho písanie, tak píše a fotí. A ešte si to aj vydá a keďže ľudia si ho obľúbili (mňa nevynímajúc), tak sa to aj predá a náklady na cestu sa mu vrátia, možno aj s preddavkom na ďalšiu cestu.

To by teoreticky mohol robiť každý, ale nemôže. Cestopis á la Hirax musí byť uveriteľný, úprimný, pútavý. A to je veľký problém. Hirax s tým problém nemá žiadny. A ja tiež nie. Tak po Etiópii, do ktorej čítania sa mi púšťať nechcelo, ale napokon som bol nadšený, si idem obstarať ďalšie destinácie Hiraxovej knižnice.

 
9.5.2012 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 5810 krát