frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/768/zaki_-_dramaticka_a_dramaturgicka.html

Zaki - dramatička a dramaturgička

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove uviedlo druhú premiéru hry Havaj mladej domácej autorky. Michaela Zakuťanská je v jednom kole. V priebehu dvoch mesiacov má za sebou tri premiéry, ďalšia ju čaká.

Už od strednej školy túžila M. Zakuťanská z Fintíc uviesť svoju hru v DAD. Podarilo sa.
"Havaj som napísala, keď som mala 20 rokov, bola som druháčkou na VŠMU. Teraz som v poslednom ročníku. Je to pretlak myšlienok a pocitov, ktorý som ako dvadsaťročný človek mala, ako aj zážitkov zozbieraných z prázdnin z rusínskej oblasti v okolí Stropkova, " povedala dramatička o svojom autorskom debute.

K DAD-u sa dostala postupne. Keď bola táto hra v súťaži Dráma 2007, prišli ju čítať do Bratislavy herci tohto divadla Jevgenij Libezňuk a Ľudmila Kozmenko-Delinde. Neskôr bol text zdramatizovaný pre rozhlas, uvádzala ho Patria, napokon ho ponúkla divadlu.

Ako autorka bola Michaela Zakuťanská aj pri tvorivom procese, párkrát na poslednú chvíľu mala šancu zasiahnuť do textu. Inscenáciu režírovala hosťujúca Zoja Zupková, ktorá si s Michaelou Zakuťanskou padla do oka. Hudbu zložila ďalšia mladá autorka, skladateľka Lucia Chuťková, ktorá má s M. Zakuťanskou aj avantgardný literárno-hudobný projekt Punk v šercu.

"Hrám v ňom na pískacej lízanke, na makovici a deklamujem texty ženskej poézie, " pousmiala sa Zaki, ako Michaelu Zakuťanskú volajú známi.

Chystajú hru pre pubertiakov
Zaki má za sebou aj dramaturgiu k predstaveniam prešovskej režisérky Júlie Rázusovej. Najnovšie to je absolventské predstavenie Viktor alebo vláda detí. Predtým spolu uviedli ďalšiu hru pre mládež Mňa kedys´, s ktorou cestuje po svete. Nadviazala aj spoluprácu s jednou estónskou dramatičkou, pričom onedlho uvedú už druhú spoločnú hru Salto mortale, určenú pubertiakom.

"Je to super veková kategória, lebo nikto pre nich nerobí divadlo, " povedala M. Zakuťanská.
Pred niekoľkými dňami uviedlo žilinské divadlo klasiku Idiot v jej dramatizácii. Tá vzbudila ohlas, vyšli na ňu aj zlé kritiky.

"Za tou dramatizáciou si stojím, " povedala Zaki, ktorá sa chce divadlu venovať aj po skončení školy. Nebráni sa ani televízii, pričom jej obľúbeným žánrom je sitkom. Jeden takýto seriál už pre komerčnú televíziu pripravovala, čoskoro by sa mohlo začať s jeho nakrúcaním. (Mezditým sa už v TV objavil, išlo o Zitu na krku, Zaki však čoskoro z projektu vycúvala; okrem iného sa začala profesionálne venovať dramaturgickej a pedagogickej činnosti - pozn. frenky)

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/5818967/zakutanska-pripravila-sitkom-utoci-na-divadelne-dosky.html#ixzz1sanvu5in

(marec 2011)

Punk v šercu: http://pis.sk/clanok/9624/fhe-punk_v_sercu.html

Fotogaléria Havaj: http://www.epresov.com

 
23.4.2012 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 5392 krát