frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/734/papyllon-je_to_stale_rockenroll.html

Papyllon: Je to stále rockenroll

Najväčší talent prešovskej hudobnej scény pokrstil prvé cédečko. Skupina Papyllon nemá problém zaplniť klub, čo potvrdil aj krst ich debutu. Papyllon je novou nádejou slovenskej hudobnej scény a viacerí jej prorokujú veľkú budúcnosť.

Papyllon
Papyllon
Hoci je Prešov liahňou hudobných talentov, v posledných rokoch cítiť generačnú výmenu. Mladých kapiel je neveľa a ako blesk z jasného neba sa medzi nimi objavil Papyllon. Vlani suverénne vyhral súťaž Liverpool, medzitým odohral niekoľko mimoriadne úspešných koncertov a do roka pribudlo na jeho konte demo-CD, ktoré pokrstili v preplnenom klube Pumpa. Predkapelu im robilo trio Superamigo.

Preplnený klub

„Čakali sme, že dôjdu ľudia, ale nie až toľko. Atmosféra bola super, “ povedal po krste bubeník Lukáš Lacko. Papyllon, na rozdiel od svojich starších a skúsenejších kolegov, s návštevnosťou koncertov problém nemáva. „Je to prirodzené. Možno tak trochu vieme, čo tí ľudia chcú, “ prezradil basgitarista Jakub Pastorák, ktorý je v kapele najstarší. Má 23 rokov.

Huso nahrával i krstil

Najmladším je 18-ročný spevák Bohuš Hajduch. Opísal anabázu vzniku cédečka, ktoré nahral Martin „Huso“ Husovský a aj ho pokrstil, spolu so Stanom Čorejom z Komajoty a promotérom Matúšom Jaškom: „Huso nás oslovil ešte na Liverpoole, že nás nahrá. Žili sme v takom malom sne, no ten kontakt sa nejako stratil. Nevedeli sme, čo sa deje, náhodou sme ho však stretli v meste, dali sa do reči a začalo sa to nabaľovať. Dohodli sme sa na termíne. Nebolo to ani medzi cenami na Liverpoole, ale dostali sme zadarmo dve nahrávky, čo sme veľmi radi, lebo nás to posunulo dopredu.“ Pred mesiacom dotočili ďalšie tri skladby a album je na svete.

Na spomínaný Liverpool kapelu prihlásil Lukášov učiteľ bicích nástrojov Mišo Gáll. „Bolo to také isté prekvapenie ako teraz. Neočakávali sme, že by sme vyhrali, ale prišlo to, “ povedal bubeník.

Angličtina ako hudobné esperanto

Papyllon sa na prešovskej scéne pohybuje len dva roky. Veľa sa zmenilo práve tesne pred Liverpoolom, príchodom gitaristu Richarda Ráca, ktorý sa výraznou mierou podieľa na skladaní. Texty tvorí Papyllon v angličtine. Prečo? „Myslíme si, že angličtinou sa dá viac povedať. A slovenčina je obmedzená na Slovensko a Česko, kým angličtina je medzinárodný jazyk, hudobné esperanto.“

Mladí hudobníci dúfajú, že sa im podarí urobiť revolúciu a preraziť, ostávajú však nohami na zemi. Odborníci im však dôverujú. Hudobný organizátor Matúš Jaško zdôraznil: „Môžu si pokojne veriť. Na Slovensku chýbal taký štýl. Poznali sme kapely, ktoré sa o niečo podobné pokúšali, ako The Bridge, avšak momentálne na Slovensku taká kapela nie je. A ak áno, tak je ešte zašitá niekde v skúšobni.“

Stále je to rockenroll

Ako vznikol „motýlí“ názov Papyllon? „Je to dávna história. Chceli sme taký názov, ktorý by bol jemný pre ženy, a zároveň tvrdý, pre mužov. Či naopak? (Smiech.) Ani nevieme, ako to vzniklo, “ vravia hudobníci z prešovského Sídliska III (nový Rišo je Sekčovčan), ktorí momentálne nemajú v Prešove konkurenciu.

Papyllon má moderný, súčasný sound, štýlovo lieta niekde medzi grunge, indie a new rock. „Povedal by som, že je to stále rockenroll. Ale taký nový, svieži rockenroll, “ poznamenal Rišo. Hudba „motýľov“ fanúšikov oslovuje, na ichkoncertoch je veľa pubertálnych dievčat, ale i chlapcov. „Sme radi, že sme si našli v každej vekovej kategórii nejakých fanúšikov, čo chodia. Od 14 do 30 rokov, “ opísal publikum J. Pastorák.

Linky
Web:
http://bandzone.cz/papyllon

Liverpool:
http://www.frenky.sk/clanok/593/8-_presovsky_studentsky_liverpool.html

Fotogalérie z Liverpoolu:
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=326

http://pis.sk/clanok/7509/foto-presovsky_liverpool.html

Foto z krstu:
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=440

 
16.1.2012 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 11730 krát