frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/679/punk_n_oi_-_rebelie.html

Punk N´ Oi - Rebelie

Tá platňa nie je dobrá. Prečudesný výber interpretov, divný výber skladieb, hrozný zvuk... Napriek tomu to bol prelomový album. Punk N´ Oi - Rebelie.

Bolo to priam neuveriteľné. Po pokútnych zháňaniach nahrávok sa stala niekedy v roku 1990 taká vec: Stačilo vojsť do Prioru a tam sa dali kúpiť originálne kazety Punk N´ Oi za viac než prijateľných tuším 64 korún československých.

Je mi jasné, že mladá generácia netuší, o čom píšem. Nevie totiž, čo je to Prior, kupovanie hudby, kazeta, koruna ani Československo. Ale tí, čo vedia, vedia...

Tento album znamenal prelom vo vnímaní hudby a toho, čo sa dostalo na pulty. Predalo sa asi tak 120-tisíc nosičov, na krátky čas sa stal tento žáner mainstreamom (áno, taký Bílej jezdec rotoval aj v štátnom rozhlase) a určil i ďalší smer. Potom vyšlo ešte niekoľko podobných kompilácií, ich interpreti sa nepresadili (hádam až na tých z Punk´s Not Dead, tí z Epidemie či z Akce Punk mali zväčša smolu, o pokračovaniach Rebélií ani nehovoriac).

Kto teda účinkoval na prvej oficiálne vydanej nahrávke tohto rangu (bez udania poradia)?

Plexis. Hošek sa vtedy (opäť raz) odkláňal od punku, no debutový album (aj vďaka Rebélii, no i TV reklame) bol celkom úspešný. Hošek toľko prorokoval koniec klasického punku, až sa k nemu vrátil a dodnes funguje, koncertuje, nahral nový album...

Orlík. Možno neškodní, neinformovaní skinheadi, ktorí však spustili náckovskú vlnu. Kapela mala ohromný úspech (z prvého albumu predali 120-tisíc ks, z druhého tak nejako podobne), ale práve pre čoraz častejšie (a nie tak úplne neoprávnené) spájanie s koketovaním s fašizmom, nacizmom atd. , ju rozpustili. Landa však dodnes patrí medzi najpopulárnejších spevákov.

Special bonus: "Vďaka" nepodarenému zvuku došlo ku krásnej skomolenine. Dozvedel som sa, že jedna partia spievala namiesto "teče nám v žilách" "pečená včela" :)

Tři sestry. Táto nahrávka (hoc otrasná) ich tiež nakopla k dnešnému úspechu, hoci z ich debutu sa predala "len" polovica toho, čo predal Orlík. Zrejme preto, že predsa len boli jemnejší.

Šanov. Možno vtedajšia jednotka, hrala aj ďalej, trochu doplatila na nevydarený prvý album. Zrejme najlepšia pasáž celej Rebélie. Po personálnych trabloch sa Šanov otrepal a hráva a nahráva ďalej. Len o ligu nižšie než Sestry.

Do Řady! Dá sa okopírovať prechádzajúci odsek. Najkvalitnejšia nahrávka z Rebélie a keby naskočili na vlak hneď, ako napr. Orlík, dnes by mohli byť inde. Ich prvá platňa však vyšla veľmi, veľmi neskoro a to už doba bola inde. Nepomohol jej ani dobrý zvuk.

Fabrika. Ani o nej dnes už nepočuť, ale toto boli takí exoti, stačí si prečítať Svítivého knihu Punk not dead :)

Našrot. To je iný prípad. V prvej vlne stihol svoj HC vydať na albume Destructive Tour a potom prudko zmenil štýl. Hraboš a spol. sú hádam jedinou kapelou, ktorej takúto zmenu všetci odpustili. Hraboš je aj úspešným spisovateľom, archivárom a publicistom.

Takže tak. Punk N´ Oi - Rebelie I. je diný album, ale má svoje pevné miesto v československej punkovej, rockenrollovej histórii. So všetkými kladnými i zápornými neskoršími dôsledkami.

 
31.8.2011 | Autor: Michal Frank | Recenzie | čítané: 7766 krát