frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/660/free_voices_-_hudobne_i_bulvarne.html

Free Voices - hudobne i bulvárne

Juraj Mikuláško, Soňa Kravčáková, Filip Lenárth, Petra Kováčová a Martin Kravčák, to je á capella Free Voices. Tu je krátky výber z korzárskych rozhovorov, čo sme spolu za posledný rok urobili.

Filip Lenárth
Filip Lenárth
Fanúšikovia skupiny Free Voices sa dočkali jej zvečnenia na kotúči. Na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove, v ktorom pôsobí jeden z členov kapely Filip Lenárth, bol koncert Free Voices spojený s krstom ich rovnomenného debutu.

„Album vznikol v takom duchu, že sme dostali prakticky zadarmo štúdio a bol by hriech to nevyužiť, “ hovorí Filip Lenárth, ktorého dopĺňa Martin Kravčák: „Už sme mali veľa otázok od fanúšikov, ktorí sa dožadovali cédečka. Kedysi dávno, v starej zostave sme nahrali asi 5 skladieb, ale ľudia si žiadali niečo nové.“

Na albume bude počuť iba hlasy, keďže je to á capella. Okrem Martina a Filipa spievajú Juraj Mikuláško, Soňa Kravčáková a Petra Kováčová. Pieseň O nás si na CD zaspievala Michaella. „Je to jej pesnička. My sme jej krstili album, tak sme ju recipročne pozvali ako hosťa na cédečko, “ vysvetľuje Filip Lenárth. A kto bude krstiť ich album? „Krstnými rodičmi budú známi prešovskí celebritoši Stražanovci.“ Novinku uvedú do života soľou. Na koncerte sa ako hostia predstavia aj ďalší herci DJZ. A svoju pieseň si s Free Voices zaspieva Michaella. (Tak sa aj stalo.) Mimochodom, meno tejto speváčky je v poslednom čase úzko späté s Free Voices, keďže zaskakuje za tehotnú Petru. „Zvažujeme tiež, že by sa k nám mohol v krátkom čase pridať ešte jeden tenor, “ vyzrádza Martin.

Na novom albume je 11 piesní v á capella štýle, z toho tri autorské. Väčšinu zo songov zaranžoval Robo Bendík. Dozvedeli sme sa, že na CD je aj jedna zakázaná pesnička. Ako to teda je? „Kedysi dávno, keď som ešte nebol vo Free Voices, naskúšali pesničku Levan Polkka. A mali noty od známej fínskej kapely Loituma. Dostali ich s tým, že to môžu spievať, ale nesmú nahrať, “ priznáva Filip s tým, že Loituma sa rozpadla, inak by si to nedovolili. Táto fínska ľudovka je navyše jemne prearanžovaná.

Nahrávanie čisto vokálnej kapely je problematické. Všetko stojí a padá na hlasoch, počuť každý tón, každú chybu. Podľa M. Kravčáka im pohol najmä zvukár Vlado „Randy“ Gnepa, ktorý „dokázal za veľmi krátky čas urobiť kvalitnú robotu“. Preto ho začali volať Sound Ninja. Problémy pri nahrávaní vraj mali všetci. „Zistil som napríklad, že niekde napríklad spievam úplne inú notu, než tam má byť. Mám to tak vžité. Na koncerte sa to odpúšťa, na albume to musí byť presne, “ hovorí Filip a prezrádza Randyho taktiku: „Aby nám nemusel priamo povedať, že sme niečo zbabrali, vždy zahlásil, že musí nastaviť harmoniku...“

-

Zaujímalo nás, či je ťažšie pre vokálnu kapelu ako Free Voices hrať naživo, alebo nahrávať v štúdiu. V tomto sa postoje Filipa a Martina značne líšili.

Martin: „Je to úplne iné.“

Filip: „Nie je to úplne iné. Je to podobné.“

Martin: „Pre mňa je to úplne iné. Keď si na koncerte, tak energiu, ktorú dostaneš od publika vieš presunúť do hlasu a dať naspäť. Keď si v štúdiu a máš pred sebou len mikrofón, na ušiach slúchadlá a vidíš za sklom vyškierajúce sa tváre kolegov, tak nijakú energiu od nich nedostávaš. Keď sa ešte Filip do toho zatvári, že všetko je zlé.“

Filip: „Jasné, že Maťovi to pripadá ťažšie, keď nemá predstavivosť. Keď som nahrával ja, mal som zavreté oči a pred sebou päťtisíc ľudí.“

-

Spevák a herec Filip Lenárth je ústrednou postavou vokálnej skupiny Talentmania, ktorá zápolila vo finále Talentmánie. Talentovaný mladý muž zo stredného Slovenska sa usadil na východe a žije americký sen.

Martinský rodák Filip Lenárh najprv zažiaril v šou Slovensko hľadá SuperStar. Po vypadnutí sa mihol v obľúbenom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade a usadil sa na východno Slovensku, kde študoval. Našiel si tu manželku, angažmán v Divadle Jonáša Záborského, začal spievať s Free Voices a má syna.

Ako sa mu žije v Haniske pri Prešove? „Dobre. Som vybitý jak kôň. Našiel som si tu manželku, priženil som sa do domčeka, gazdujem... Snažím sa, teraz som si práve kúpil novú smetiarsku debnu. Mám syna i starého psíka, “ vytešuje sa Filip, ktorého život (dom, žena, dieťa, pes...) vyzerá ako z reklamy: „Presne tak. Americký sen.“ Už by to chcelo len ďalšie dieťa. Filip sa tejto myšlienke vôbec nebráni, hovorí však, že manželka mala zdravotné problémy, „takže tak skoro nie...“

Šoumen Filip sa vo Free Voices uchytil a je dnes výraznou zložkou tohto zoskupenia a jeho hlavným bavičom. Pomáhajú u pritom skúsenosti z divadla?
„V podvedomí je to určite prepojené, ale nie je to tak, že by bol vopred daný nejaký scenár a hrali by sme, “ vraví Filip a jedným dychom dodáva, že nie je jediným bavičom. Taký Maťo Kravčák, ktorý navonok pôsobí pokojne, vie byť „400 krát Filip“, ak pocíti šancu.

Všetci členovia kapely sú síce amatéri, ale pristupujeme k tomu profesionálne. Majú kopu pravidiel, napríklad mínusky, ak niekto mešká na skúšku či za ďalšie veci. Tie sa odratúvajú z honorárov na konci mesiaca. „Najviac mínusiek bolo sedem za mesiac, to som mal ja a stálo ma to 20 percent z honoráru. Väčšinou však nemám ani jednu, “ priznáva Filip. Maťo Kravčák potvrdzuje, že Filip nie je najproblematickejším členom Free Voices: „Vždy je to niekto iný. Snažíme sa to robiť tak, aby nikto nebol ukrivdený a na každého platil rovnaký meter.“

-

Najprv skočil do fontány, potom si depiloval nohy a napokon chodil po meste v ženských šatách. To všetko boli nápady speváka a herca Filipa Lenártha, ktoré najprv premenil na stávky a potom na skutočnosť. Naposledy sa tak stalo po postupe Free Voices v Talentmánii.

Do finále televíznej šou Talentmánia postúpila aj prešovská vokálna skupina Free Voices. Daň za postup bola, že dvaja z jej mužských protagonistov budú 24 hodín oblečení v ženských šatách. Za týmto nápadom nie je nikto iný, ako najväčší šoumen tejto formácie - Filip Lenárth. Svojho kolegu Maťa Kravčáka tým dokonale zaskočil.

„Všetky stávky v kapele sú stávky Filip a Filip. Filip sa rozhodne, že urobí stávku, nikoho o tom neinformuje a potom ju vyhlási. Keďže to dal do dokrútky, nič iné mi neostávalo, len ísť tiež do toho, “ prezradil nám Maťo. „Treba niečo obetovať. Aj v Superstar som povedal, že ak postúpim, skočím do fontány. Na Eurovízii som povedal, že ak postúpime, depilujem si nohy. To sa udialo, “ bránil sa Filip, ktorého vždy prekvapí, aký má každá takáto „hovadina“ efekt a ľudia na ňu reagujú.

Najnovšiu Filipovu stávku splnili Maťo s Filipom na druhý deň priamo v Bratislave. Najprv si na seba obliekli tričká svojej kolegyne Soni, keby na nich náhodou pred hotelom číhali kamery či fotografi. „Vyzeralo to zle, tak sme išli do nákupného centra kúpiť si ženské šaty. V nich sme chodili celý deň, “ povedal Filip, ktorý si túto „travesty šou“ vychutnával. Na rozdiel od Maťa. Stávku však splnil aj on: Splnil stávku? „Veľmi nerád, lebo nie som tak odvážny. Mal som s tým strašný problém, ale musel som. Rád ho podržím, lebo Filip je taká zložka kapely, ktorá nám dáva veľa zábavy.“ Filip s tým problém nemal. Práve naopak: „Ja som si prechádzku nákupným centrom vychutnával, Maťo nie, krčil sa radšej v kaviarni v kúte...“ Už počas nákupov na chlapcov číhalo niekoľko ľudí, ktrorí si ich potom odfotili. Niektorí si možno mysleli, že ide oneskorencov z predchádzajúcej halloweenskej noci.

Okrem Filipa Lenártha, Maťa a Soni Kravčákovcov tvoria Free Voices ešte Peťa Kováčová a Soňa Kravčáková. Päťčlenná á capella sa na scéne pohybuje už niekoľko rokov, teraz ju Česi a Slováci registrujú najmä z talentovej šou. „Predchádzala tomu Eurovízia, kde sme sa dostali do finále. Povedali sme si, že keby bola ešte nejaká podobná šou, tak by sme išli. Vybrali sme si Talentmániu, že sa zviditeľníme najmä v Čechách, “ povedal Filip, podľa ktorého v tejto chvíli už nie je také podstatné dostať sa do hlavného finále, lebo to by ho aj mrzelo, ak by nevyhrali. O účasť v ňom však zabojujú, nasadiť chcú vlastnú, autorskú pieseň.

Á capella Free Voices funguje už viac ako 6 rokov, jej korene sú ešte hlbšie. Zaujímavosťou je, že Filip Lenárth prišiel do nej s puncom čerstvo vyhasnutej hviezdy po vyradení zo Superstar, no hneď sa v nej našiel a stal sa jej frontmanom. Aj štáb ich zvykne oslovovať „Filip a partia“. Zakladajúcemu členovi Maťovi Kravčákovi to však neprekáža: „Naopak. Som veľmi rád. V princípe nie som exhibicionista a Filip má rád, keď môže robiť šou...“

(2010/2011)

http://www.freevoices.sk/

http://www3.pis.sk/clanok/7378/frenkyho_hudobna_encyklopedia-free_voices.html

http://www.frenky.sk/clanok/511/filip_lenarth_bude_otcom.html

http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=380

http://www.epresov.com/index.php? Itemid=100&id=1&option=com_videogaleria&video=117&view=article

http://www.fotozuzana.com/main.php?g2_itemId=7109

 
22.6.2011 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 8758 krát