frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/618/amc_trio_and_ulf_wakenius_-_krst_tretieho_albumu.html

AMC Trio & Ulf Wakenius - krst tretieho albumu

Najznámejšia súčasná prešovská džezová formácia vydala tretí album. AMC Trio ho znovu nahralo so švédskym gitaristom Ulfom Wakeniom. Na koncerte v historickej sále PKO - Čierny orol ho pokrstil Peter Lipa.

Lipa priznal, že nie je zástancom ničenia čo i len jediného kusu nosiča. Preto ako „materiál na krst“ vytiahol priesvitné vrecko so zelenou náplňou. „Nebojte sa, nie je to marihuana, “ zavtipkoval a posypal nový počin Prešovčanov lipovým čajom.

Aký otec...

Na koncerte, ktorý zaplnil sálu, zahralo AMC Trio v drvivej väčšine samé novinky. Hoci má skupina v názve „trio“, rozrástla sa až dvojnásobne. Na pódiu nebol okrem tria Adamkovič, Marinčák, Cvanciger iba gitarista Ulf Wakenius či hosť Peter Lipa, ale pridal sa aj ďalší gitarista Samo Marinčák. „Vždy je dobré, keď dieťa ide v otcových šľapajách. A keď sa mu darí, o tom som radšej, “ povedal jeho otec, kontrabasista Martin Marinčák.

Nepísaným lídrom skupiny je bubeník Stano Cvanciger. S ním kedysi, začiatkom 90. rokov AMC Trio začínalo, potom sa vytratil. Po jeho návrate sa však znovu rozbehlo a dnes má na svojom konte tretí album: „Je to pravda. Opustil som AMC Trio asi na 5-6 rokov a hral som v Bratislave s Petrom Lipom. Potom som sa vrátil domov. Začali sme ďalej hrať a tvoriť vlastné veci.“ Zaujímavosťou je, že titulná skladba nového CD Waiting For A Wolf je jednou z najstarších, dostala však nový šat.

Celkovo sa nová tvorba skupiny posunula ďalej. „Od prvého albumu Thor-iza je ten rozdiel väčší. Nielen preto, že pribudol gitarista, ale celkovo tie dva albumy s Ulfom nasmerovali kapelu trochu iným smerom. Ešte väčší odklon cítiť v tomto poslednom cédečku. Kým na Soul of the Mountain vychádza hudba z nášho pôvodného jazyka, teraz sme zmenili kompozície, zvukovo sme zmodernizovali, “ opísal novinku Peter Adamkovič, ktorý je aj dramaturgom festivalu Prešov Jazz. Práve naň v roku 2007 Ulfa pozvali a sprevádzali a odvtedy trvá pravidelná spolupráca Prešovčanov s týmto známym švédskym džezovým gitaristom.

Lipove začiatky

Prešovský rodák Peter Lipa si po koncerte zaspomínal na svoje hudobné začiatky. „Najťažšie bolo zohnať informácie, čo je dnes najjednoduchšie. Človek niekde v éteri, najmä z rádia, počul nejakú skladbu, ale zistiť čo to je, kto to spieva, eventuálne napísať si anglický text, to bolo skoro nemožné. Človek sa musel z jedného počutia naučiť pesničku a to nebolo jednoduché, “ povedal nestor slovenského džezu.

Článok v Korzári:
http://korzar.sme.sk/c/5786094/lipa-krstil-cedecko-amc-tria-lipovym-cajom.html

Profil skupiny:
http://www.pis.sk/clanok/3692/frenkyho_hudobna_encyklopedia-amc_trio.html

CD vydala Hevhetia:
http://www.hevhetia.com/hevhetia/sk/

Článok na skJazz.sk:
http://www.skjazz.sk/albumy.php?zobraz=6272

Ďalšia fotogaléria:
http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=347

 
5.4.2011 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 5904 krát