frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/571/miki_mikuska_z_extipu_sa_za_praotca_punku_nepovazuje.html

Miki Mikuška z Extipu sa za praotca punku nepovažuje

Príbeh skupiny Extip je ako sínusoida. Časť ľudí vie, že ide o historicky prvú slovenskú punkovú kapelu, pre iných je úplnou neznámou. So začiatkami i súčasnosťou Extipu sa spája jedno meno: Miki Mikuška.

Roky o ňom nebolo počuť. Až prednedávnom vydal Extip platňu Nová stará doba, hojne koncertuje a je znovu vo forme. „Stále mám pocit, že je na čom robiť. Je to fajn, že ľuďom sa to páčilo, ale my v kapele vieme, kde máme rezervy. Mohlo byť omnoho lepšie, " sebakriticky sa vyjadril Miki Mikuška, líder Extipu, ktorý odmieta prirovnanie, že Extip rovná sa Mikuška.

Vymenili štrnásť bubeníkov

Okrem neho hrá v kapele už od roku 1993 gitarista Vlado „Jerzy" Jurča a teraz pribudol nový bubeník Michal Čurgali. „Neustále sme vymieňali bubeníkov. Niekto došiel, naučil sa náš repertoár a vzápätí šiel hrať niekam inam. Prichádzali noví a noví. Sme asi jediná kapela na svete, ktorá počas existencie vymenila 14 bubeníkov, " vysvetlil Miki jeden z dôvodov dlhoročnej odmlky tejto kapely, ktorá to mala začiatkom 90. rokov dobre našliapnuté.

Problém bol s textami

Ďalším dôvodom, prečo sa po nej zľahla zem, bol nedostatok textov. Kým v Slobodnej Európe či Zóne A písali texty speváci, v Extipe nemal kto.

„U nás je muziky veľa, texty nula. Aj táto posledná platňa skoro zastala na tom, že hoci bola celá nahraná v roku 2008, z pätnástich vecí sme mali tri texty." Miki sa pustil do textovania sám, ale podľa neho to nie je ono: „Zopár som ich urobil, avšak to už bola z núdze cnosť. Bolo by to ideálne, keby som ja alebo niekto z kapely vedel robiť texty, ale nevieme to."

Ako však pripustil, dôvodom, prečo Extip upadol, bolo, že sa nestarali o napredovanie kapely. Čo robili celý čas? „Asi nám chutilo. Boli sme na pive, " povedal s úsmevom.

Po boome nastal útlm

Ešte v roku 1979 fungovala obyčajná „zábavová" skupina Tip, v ktorej zostave figuroval aj M. Mikuška. Z Tipu vznikol Ex-Tip, ktorý „objavili" nadšenci punkrocku. Po mnohých zmenách dochádzalo k obnoveniam a vznikom skupiny, či už z iniciatívy Roba Horňáka alebo Mikiho Mikušku, ktorý istý čas pôsobil vo vtedy populárnej kapele Ventil RG (predchodca Vidieka).

Na lepšie časy skupine svitlo koncom 80. rokov, keď do tandemu k Mikimu pribudol Sveťo Korbel (ex-Zóna A, potom Slobodná Európa). Extip sa stal známym, vydal dodnes žiadanú platňu Pekný a škaredý deň (vyšla pod obskurným vydavateľstvom menom Únia mladej slovenskej kultúry). Neskôr vyšla jej nepodarená reedícia s bonusom Kraken (tak znel aj názov albumu). Po Korbelovom odchode nastal v kapele útlm.

Praotcom punkrocku sa necíti

Jedno jej však nikto nezoberie. Bola prvou punkovou (hoci sa stále označuje ako rock´n´roll) kapelou na Slovensku. „Hneď, ako sme zabili štrnásteho mamuta, zlomili dvanástu kopiju, vykopali šiestu jamu, tak sme vymysleli punkrock, " zasmial sa Miki, ktorý síce pripúšťa, že ExTip a Paradox (predchodca Zóny A) boli pioniermi tohto žánru v našich končinách, za praotca slovenského punku sa nepovažuje: „Praotec slovenského punku je Koňýk (spevák Zóna A - pozn. red). Určite. Koňýk je punker no. 1. Úplne vážne, považujem ho za najväčšieho česko-slovenského punkera." Prečo? „On to cíti, žije s tým, chová sa tak, robí pre to absolútne všetko, aby to nezomrelo. Stará sa o svoju kapelu. Veľmi si to vážim. Ďalšia vec je, že je to férový človek. Klobúk dolu."

Prečo zhodil fúzy?

Miki Mikuška hrával aj s Whiskym zo Slobodnej Európy či so Zónou A. Ako vidí budúcnosť svojej srdcovky - Extipu? „My už iní nebudeme. Pôjdeme touto cestou. V živote nebudeme mať toľko fanúšikov ako Zóna A, Slobodná Európa, alebo Davová psychóza, ale my budeme hrať ten náš poctivý rock´n´roll."

Mikiho charakteristickým znakom boli fúzy. Dnes už ich nenosí. Prečo si ich oholil? „Vymyslela to moja predchádzajúca partnerka, keď som došiel raz domov a povedala, že to treba dať dolu. V jej prípade zohrali rolu aj poháre vypitého vína a ja som sa tiež nebránil, lebo boli poháre vypitého piva. Tak som to dal dolu a je to fajn. Je to omnoho lepšie, " objasnil.

Viac: http://korzar.sme.sk/c/5416732/miki-mikuska-charakteristicke-fuziky-museli-prec.html

http://korzar.sme.sk/c/5323713/extip-so-strechou-predviedli-narez.html

Fotogaléria: http://www.epresov.com/index.php?option=com_fotogaleria&view=article&id=1&Itemid=100&gal=162

 
31.12.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6297 krát