frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/546/slnko-_seno-_polemic.html

Slnko, seno, Polemic

Meno tejto kapely sa spája s letom, aj jej novinka sa volá Horúce časy. Ska legenda sa na scéne pohybuje už 22. sezónu. Po prešovskom koncerte som sa po čase znovu pozhováral s jej frontmanom Braňom "Bejzom" Bajzom a novým gitaristom Miškom Nováckym.

Polemic
Polemic
Spievali ste, že "na ľad ma dostanete iba v pohári a v lete" a ste tomu verní. Vaše nové cédečko sa volá Horúce časy. Prečo?

Bejzo: "Mali sme viac nápadov, ako album nazvať. Niekto potom povedal, že 'chlapi, veď ten predošlý singel Horúce časy by sa hodil ako názov albumu'. A bolo to jednohlasne dohodnuté."

Keď rozhodujete o takýchto veciach, tak sa hlasuje?

Bejzo: "Áno. Sme takí blázni, že sme demokratická kapela, čo občas spôsobuje ťažšie rozhodovanie."

Miško: "Hoci je nás deväť, s manažérom desať, väčšinou sa dokážeme zhodnúť."

Teda deväť ľudí má hlasovacie právo? Alebo má niekto právo veta? Či viac hlasov podľa zásluhovosti?
Bejzo: "Nie. Sú kapely, ktoré majú zásluhové percentá, my to takto nemáme. Všetci sme rovnocenní. Sme demokratická kapela a každý má rovnaký hlas, právo i povinnosti."

Predtým ste využili folklórne prvky v piesni Mládenci. Na novom albume tiež máte odbočky, hosťujú na ňom napríklad raperi z A. M. O. Je tam viacero takýchto vychytávok?

Bejzo: "Sú tam. Sme radi, že sme sa konečne s A. M. O. dohodli, mali čas a my pesničku, čas a priestor v štúdiu. Mali sme viacero rockovejších vecí, ale jedna bol totálny punkrock, tak sme sa len tak opýtali Kuka zo skupiny Horkýže slíže, či by niekedy nedošiel zaspievať svoj vlastný text. Súhlasil, napísal svoj typický text, naspieval to spolu s nami. Sám to chcel tak, aby tam boli aj naše hlasy. Nie sme punkoví speváci, ale pokúsili sme sa o to."

Obľúbení ste aj u punkáčov. Aj celkovo. Ste považovaní za zakladateľov ska, ale vaša hudba je predsa len pestrejšia, zahŕňa rôzne štýly. Vy sa cítite ešte ako ska skupina?

Bejzo: "Ani v úplných začiatkoch sme nehrali čisté ska, ale ani sme o tom nevedeli. Priznám sa bez mučenia. Mali sme všelijaké vplyvy. Keď došli do kapely Petko či Marek Határ, tak Marek bol metalista, Petko dychovkár a undergroundista ťažkého zrna. Každý do toho niečo priniesol. Tých prímesí je viac. Na novom albume je trebárs jedna pesnička šmrcnutá do latino. Miško urobil parádnu bigbítovo-skáčkovú vec Henry, plus sú tam aj plážovejšie veci, 'regečká' typické pre nás.

Miško: "Je tam pesnička s ľudovou tematikou, ale so ska podkladom."

Ste priekopníkmi ska na Slovenku. Čo hovoríte na druhú vlnu podobných skupín, ako Ska-Pra-Šupina, alebo Smola a hrušky?

Bejzo: "My sme už vlastne reprezentanti druhej vlny, lebo prvá vlna prebehla v Bratislave v osemdesiatych rokoch. Ventil RG, z ktorých vzišli Vidiek a Midi, Acylpirín... Oni boli tí priekopníci, hoci o ska ako takom veľa nevedeli, pre železnú oponu. My sme nastúpili na tú vlnu, keď toto všetko začalo opadať. Dlhé roky sme boli jedinou kapelou. Ska-Pra-Šupina majú často prácu, ako technické zabezpečenie festivalov, tak si ani, chudáci, nemôžu zahrať. Boli takí prví mohykáni po nás. Nadchlo nás, že nie sme sami. V Spišskej Novej Vsi je Karavana, predtým Čo koho do toho. To bola úžasná kapela, ktorá, žiaľ, prestala fungovať. Ňou sme boli nadšení, že kde takáto parádna kapela vôbec vznikla. V Bratislave sú zo tri ďalšie kapelky. Ska2Tonics, SKAfander, Fuera fondo z Nového Mesta nad Váhom. A Smola a hrušky majú sarkastickejšie texty, nie je to len o ska muzike. Vnímame ich, poznáme sa, len sme nemali v poslednom čase na seba šťastie, aby sme si spolu zahrali."

Ste stále na cestách, veľa koncertujete. Kedysi ste často chodili hrávať do zahraničia, teraz ste viac doma. Alebo stále chodíte vonku?

Bejzo: "Prebrázdili sme Európu všelijakými spôsobmi a nebránime sa v tom pokračovať, na druhej strane už nie sme naivní. Voľakedy sme si mysleli, že prerazíme na európskej klubovej scéne a budeme jazdiť po Európe ako klubová kapela. Jedno obdobie sme takto aj fungovali, ale je to strašidelný underground. Máme predsa len viac rokov. Nie sme zhýčkaní, sme ochotní hocikde vycestovať, ale musia byť zabezpečené aspoň základné podmienky."

Na akých obskúrnych miestach ste hrali?

Bejzo: "Raz sme boli na vychytenom nemeckom festivale. My sme došli akurát v takom bode, že na pódiu hrala punková kapela s nahým basákom. Pôsobilo to prudko undergroundovo, až sme sa zľakli. Samotný náš koncert bol fajn, ale bola to strašidelná záležitosť. Po nás hrala nejaká kapela, ktorá mala singel v rádiu, tak ich považovali za komerčákov a zasypali ju plastovými pohármi a všetkým, čo mali po ruke. V takej atmosfére sme hrali..."

Viac sa dočítate tu: http://korzar.sme.sk/c/5470091/polemic-sme-demokraticka-kapela.html

 
19.10.2010 | Autor: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 6920 krát