frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/516/rasto_lendacky-zo_smetiara_rocker.html

Rasťo Lendacký: Zo smetiara rocker

Pracoval ako šofér na zametačskom aute, ale sekol s tým a otvoril si rockový klub. Hral v svadbovej kapele, ale vrátil sa k vlastnej tvorbe. Keď vyjde na javisko, viditeľne ožije. Reč je o Prešovčanovi Rasťovi Lendackom, spevákovi kapely Shandy a Ester.

Rasťo Lendacký spieval v kapele Tyran. Hrala metodický metal a v Prešove mala dobrý cveng. Potom sa však nadlhšie odmlčal a Rasťa bolo vidieť a počuť len sporadicky. To sa zmenilo. Jeho dnešná kapela Shandy a Ester práve vydala cédečko Máme sa fajn 2008 a často koncertuje. Hrala v Košiciach s legendárnym Citronom či v Prešove s kapelou Lordi.

CD ide na dračku

„Ide to. Snažíme sa. Viac sa tomu venujeme a je to aj vďaka novému manažérovi Robovi Földešovi z bývalej kapely Prorock, ktorý je nás veľmi dobrý kamarát. Raz nás videl hrať v Krompachoch a začal nám pomáhať,“ hovorí Rasťo Lendacký, ktorý je so súčasnou situáciou spokojný: „Som prekvapený, koľko CD sa predalo, a to sme ho nedávali do klasických predajní s cédečkami.“

Shandy a Ester sa rozbehli

Kapela Shandy a Ester chytila druhý dych. Ustálila sa zostava, ktorá funguje už osem rokov. S niektorými spoluhráčmi hrá Rasťo oveľa dlhšie: „S gitaristom Marošom hráme spolu sedemnásty rok. Takže už máme dačo za sebou. So Šendym hrám 15 rokov.“ Shandy a Ester, ako už názov napovedá, vznikla zlúčením dvoch kapiel. Gitarista Stano „Šendy“ Andrašík mal kapelu Shandy RP, kde Rasťo Lendacký spieval a okrem toho mal vlastnú skupinu Ester. „Šendy ma len zavolal naspievať mu cédečko. Inak, toto CD, čo sme teraz vydali, je už naše tretie. Prvé sme nahrali ako Shandy RP. Vzniklo tak, že Šendy urobil všetko v štúdiu, ja som iba prišiel a naspieval. Odohrali sme nejaké vystúpenia, no zistili sme, že to nie je ono. Ja som povedal, že mám predsa kapelu, oni prídu a zahrajú. Zlúčili sme vlastne dve kapely dokopy a odvtedy takto funguje. Z pôvodnej zostavy sme ostali Šendy, Magi a ja.“ Zostavu dopĺňajú bubeník Vilo Stanek, klávesák Vlado Duleba a Magiho (basgitarista Maroš Vraňuch) brat Martin alias Klingy - gitara.

Situácia sa zlepšila

V 90. rokoch frčal grunge, s metalom to nevyzeralo veľmi dobre. Teraz sa zdá, ž sa vracajú veľké metalové mená späť. Aj Lendacký a spol. boli v minulej dekáde v útlme. „Je to však aj preto, že som sa tomu toľko nevenoval. Hrali sme síce, no brali sme to tak, že si sem tam ideme zahrať. Kapela Ester fungovala vždy, ale s ňou sme hrávali svadby, zábavy. Išlo to dobre, aj sme zarobili. So Šendym sme hrali päťkrát za rok, aj menej. Celkovo v Prešove to bola taká odmlka, nič sa nedialo. Prešov vtedy zomrel.“ Teraz sú však Shandy a Ester v kurze. „Ideme ďalej. Budúcnosť my neriešime. Hviezdna určite nebude, lebo táto hudba sa u nás v rádiách nehrá. My to berieme tak, že si ideme zahrať. Investovali sme do aparatúry, takže keď niekde prídeme, znieme dobre. S tým som spokojný. A bavíme sa tým. Každý má inak svoju prácu.“

Začínal na zametačskom aute

Čo sa týka práce, Rasťo si splnil svoj sen. Otvoril si rockový klub. Nebohý Franta Sahula spieval: „Deset len jsem zametal, pak jsem se dal na metal...“ Akoby to bola metafora na Rasťov život – predtým totiž pracoval v technických službách. „Bol som šofér, 15 rokov. Vlastne som bol všetko. Keď bolo treba zobrať do rúk lopatu, zobral som, robil som všetko. Jazdil som na polievčaskom i zametačskom aute...“ Závozníkom na multikáre mu bol jeho spoluhráč ešte z čias Tyranu zvaný Koza. Ako došlo k tomu, že si povedal dosť a splnil si sen?
„Už som mal dve deti. Ale povedal som si, celý život mám ostať tak? Takže buď - alebo. A otvoril som klub. Som veľmi spokojný.“

Synovia sa potatili

Rasťo s manželkou majú dvoch synov - Rasťa (13) a Daniela (9). „Vyzerá, že majú talent. Rasťo na gitaru a Daniel výborne spieva,“ hovorí hrdý otec, ktorý deti do muziky nenúti, prvoradá je škola. No hovorí, že o kapelách ako Kiss či Iron Maiden majú zu väčší prehľad ako on. Taký hip-hop ich nebaví, smejú sa z neho. Zato s rodičmi chodievajú na rockové koncerty.

Prešovský Láďa Křížek

Na koncertných pódiách sa Lendackého kapele darí. Zaujala napríklad na koncerte s Citronom. „To bolo presne naše 'mládí'. A čo je zvláštne, ľudia mi z Ostravy píšu mejly, že Citron povedal o nás, v Ostrave, že v nejakom Prešove existuje takáto kapela! Na koncert v Prešove so skupinou Lordi na nás prišlo 20 ľudí z Oravy. No čo mám na to povedať?,“ vytešuje sa Rasťo, ktorý dostal aj prezývku „prešovský Láďa Křížek“, podľa speváka Kreysonu (i Citronu). Obaja majú dlhé blond vlasy, metalový „drajv“ a skvelé výšky. S touto prezývkou sa Rasťo nestotožňuje, ale nevadí mu: „Klamal by som, keby som povedal, že ma Kreyson nikdy neovplyvnil. Veď to boli naše mladé roky a oni boli výborná kapela. Možno sa niekto urazí, ale my na Slovensku nemáme bigbítovú kapelu.
My máme občas problém zohnať partiu, ktorá by s nami hrala.“ Rasťo nepopiera ani to, že sa na pódiu sa mení na živel: „Niekto má trému a keď vidí veľa ľudí, je z toho v strese. Ja vtedy naopak ožívam.“

(december 08)

Foto: Frenky

 
6.2.2009 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 20537 krát