frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/424/stopa_oslavila_10-_vyrocie.html

Stopa oslávila 10. výročie

Kapela Stopa oslávila desaťročie pôsobenia na hudobnej scéne ako sa patrí. Pre svojich priaznivcov pripravila koncert v areáli FC Ozex Solivar, kde si pozvala aj viacerých hostí.

Hudobný večer zahájili Big Bite, mladí Prešovčania, ktorí majú svoje korene práve v Stope. Aj tak zneli, ako Stopa kedysi, vo svojich začiatkoch. Ďalším hosťom bola ďalšia prešovská formácia, Cool Action. Táto úderka na čele s gitaristom Petrom Stahovcom sa zamerala najmä na starú dobrú hardrockovú klasiku, čo ocenilo aj obecenstvo.

Ľudí prišlo pomerne dosť, čo nie je vzhľadom na biedne hudobné leto v šarišskej metropole zvláštne. Skôr je zvláštne to, že ich neodradil ani dážď, ktorý sprevádza Stopu už roky na rôznych „open-air“ akciách. Paradoxne, tento raz pršalo pri predkapelách, samotná hlavná hviezda večera mala prijateľné počasie. Speváčka Marcela Jurčenková si neodpustila pieseň Dážď, ktorú zložila po svojich skúsenostiach s počasím.

Koncert Stopy bol rozčlenený do troch blokov. V prvom sa predstavila v terajšej zostave a hrala skôr nové veci, ale aj osvedčené staršie songy. Nechýbala azda najväčšia hitovka kapely Svet anjelov spí, či ďalšie osvedčené melódie ako Zvláštny pán, či Chcem si z teba kúsok vziať.

Hlavným blokom bol ten druhý, kedy sa hrali staršie piesne a na pódium dostavili všetci súčasní i bývalí členovia kapely. Spoločne si zahrali a sfúkli desať sviečok z pripravenej torty.

Taký Martin Jurčenko zobral svoju gitaru do ruky po dlhých rokoch, ale na pódiu sa očividne cítil ako doma. Odznela aj skladba z prapočiatkov Stopy, kedy sa ešte táto kapela volala Hit, resp. Merlin. Slaďák „Prečo ja?/práve ja?“ spievali s Mirom Merčiakom a Maťom Jurčenkom aj skalní fanúšikovia.

Záverečný blok sa niesol v úplne voľnom duchu, keď sa koncert premenil na veľkú narodeninovú párty a zneli prevzaté megahity od hviezd ako Bon Jovi, 4 Non Blondes, Deep Purple či Europe. So speváčkou Marcelou si „zajamovali“ nielen jej niekdajší spoluhráči, ale hostia. Napríklad Rasťo Lendacký, ktorý Stope strhujúcim spôsobom vypomohol s vokálmi. Atmosféra gradovala, päťhodinový narodeninový hudobný maratón vyvrcholil.

Tejto reportáži predchádzal tento rozhovor:


Hudobná skupina Stopa oslavuje desaťročnicu. Priaznivci kvalitnej rockovej muziky sa môžu tešiť na jej výročný koncert, ktorý bude tento piatok v športovom areáli FC Ozex Solivar v prešovskom Solivare. Začne o 18. hodine. Koncert sa uskutoční za každého počasia.

„Predpokladám, že bude pršať,“ pousmiala sa speváčka Marcela Jurčenková, o ktorej sa hovorí, že kde príde vystupovať, tam sa strhne búrka. „Dúfam, že tentoraz spraví počasie výnimku. No aj keby pršalo, sú tam terasy, takže nemal by to byť problém. Ľudia môžu prísť aj v pršiplášťoch.“ Kapela Stopa nevystúpi na piatkovom „open-air“ koncerte sama.

Pozvala si aj hostí. Jedným z nich je skupina Big Bite a hrajú v nej bývalí členovia Stopy (predtým mali tiež projekt Bluesbabe). Ďalším hosťom bude Cool Action s gitaristom Petrom Stahovcom. Na pódiu sa predstavia aj bývalí členovia Stopy. „Povyťahujú sa úplne najstaršie veci, na ktorých sme začínali. Okrem nich budeme hrať aj nové piesne, ale aj prevzaté veci,“ povedala Marcela, ktorá prišla do Stopy pred desiatimi rokmi z I.M.T. Smile, kde pôsobila ako vokalistka.

Práve jej príchodom sa vtedajšia Eufónia zmenila na Stopu. Tá sa pôvodne písala ako 100PA. „Niektorí ľudia to však čítali ako 'uan handrid pí ej', tak sme to začali písať normálne,“ zaspomínala si na začiatky tejto formácie Marcela Jurčenková (za slobodna Kvašňáková). Spolu s ňou prišiel pred desiatimi rokmi do Stopy aj gitarista Martin „Klingáč“ Vraňuch a medzi zakladateľov Stopy, ktorý hral aj v jej predchodcoch (Eufónia, Merlin, Hit), patrí bubeník Marek „Moky“ Kuchár. Súčasnú zostavu dopĺňajú nováčikovia Ondrej Baran (basgitara), Rišo Kozár (gitara) a Laco Hobodaj (klávesy). Posledne menovaný hrá so Stopou už päť rokov.

Stopa zanechala výraznú Stopu na poli prešovskej amatérskej hudobnej scény, mimo nej sa až tak veľmi nepresadila. Skupina hrala v semifinále súťaže Coca-Cola Pop Star, účinkovala v markizáckom Teleráne, na rôznych festivaloch, hrala aj v Poľsku. Väčšinu akcií však odohrala na východe Slovenska, je napríklad obľúbeným spestrením motorkárskych zrazov. Najúspešnejší bol rok 2000, kedy mala vyše 40 koncertov.

„Chceme mať hlavne z hudby radosť. Nemá zmysel sa niekam hnať, teraz hráme pre zábavu, máme z toho potešenie. Čo má prísť, to príde,“ okomentovala ambície desaťročnej skupiny jej speváčka. Oficiálny album Stopa nevydala, má však niekoľko demonahrávok. Dokopy za desať rokov nahrala v štúdio 38 piesní. Dôraz však kapela kladie najmä na živé hranie.

Megalomanské plány do budúcnosti si nadáva. „Tento rok to bolo biedne, predsa len máme pomerne novú zostavu, tak sme viac cvičili ako hrali. O to viac sa tešíme na ten koncert. Boli sme tiež v štúdiu, kde sme nahrali jednu novú pieseň a chystáme sa hlavne častejšie ľkoncertovať. To je momentálne naša priorita,“ dodala M. Jurčenková.

(august 2006)

Foto: Frenky

Interview s Marcelou z roku 2004: http://www.frenky.sk/?c=12&id=276

 
22.9.2006 | Pridal: Michal Frank | Reportáže | čítané: 20041 krát