frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/30/jano_kassa_a_davova_psychoza.html

Jano Kassa a Davová psychóza

Davová psychóza. Táto bratislavská punkovo-hardcoreová skupina začala svoju kariéru pred 11 rokmi. V roku 1991 vydala v Opuse prvú platňu nazvanú Antropofóbia. O tri roky na to vydala album Svet žaluje, vlastným nákladom a iba na kazetovom nosiči (neskôr vyšiel aj na CD). Táto kazeta sa niesla v znamení tvrdej hudby a hyperkritických textov. V tej dobe prestala kapela akoukoľvek formou komunikovať s masovými médiami. Začiatkom tohto roku sa na trhu objavil tretí počin Davovej psychózy - Kríza vedomia. Bolo teda o čom rozprávať. Napriek známemu postoju Davovej psychózy k médiám, spevák Jano Kassa a gitarista Marcel Duchoň toto interview - exkluzívne pre denník Prešovský Korzár - neodmietli.

Zvyčajne neposkytujete rozhovory 'oficiálnym' médiám. Môžete prezradiť dôvod, prečo to nerobíte? A prečo ste poskytli práve tento rozhovor pre Prešovský Korzár?
Jano: "Ak sa dobre pamätám, tak rozhovory v oficiálnych médiách sme robili ešte pred revolúciou. Vtedy nám bolo jedno o čom sú ich otázky. Dnes ma už nebaví odpovedať na to isté, a robiť rozhovor s ľuďmi, ktorí o tom vôbec nič nevedia. Preto sú tie rozhovory umelé a vyzerajú všetky rovnako. Mám radšej, keď ma niekto osloví zo scény, ale zase takých ľudí ako ty, čo pôsobia aj v oficiálnych médiách je málo."
Marcel: "Takzvané oficiálne médiá o punkrocku a vôbec inej - nemasovej a nekomerčnej kultúre nevedia nič. A preto za nami jednoducho ani nechodia. Kedysi sme to odmietali, ale teraz je iná doba ako v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Punk a celá tzv. menšinová kultúra je v úpadku, je na okraji, pretože tie oficiálne médiá to všetko vytlačili. Nalievajú ľuďom do hlavy samé sračky. Oficiálne médiá sú proste samá vykonštruovaná politika, úchylné aféry a priblblá reklama. Ľudia potom nemajú záujem, ani čas na kultúru, umenie, medziľudské vzťahy a hlavne na prírodu. Sú od nej úplne odcudzení, pretože na sídliskách a špinavých, autami preplnených uliciach ju nevidia."

Vydali ste najnovší album Kríza vedomia. Na obale nie je uvedené nič, len akési logo Masaryk's. Kto to je? Súvisí toto logo s Paľom Masarykom, ktorého spomínate v booklete? Alebo to vyšlo vlastným nákladom?
Jano: "Logo Masaryk's je totožné s Paľom Masarykom, ktorý nám veľmi pomohol, pretože bez neho by sme to nevydali. Je to náš kamarát, ktorý dal nejaké peniaze, a tak sme to celé zmenežovali."

Aký je náklad?
Jano: "Tisíc kusov CD a sedemsto kaziet."

Cena albumu (CD - 450,- Sk, MC - 240,- Sk) v maloobchodnej sieti je rovnako vysoká ako u iných "oficiálnych" a komerčných tituloch s veľkou reklamou. Nezdá sa vám tá cena prehnaná, alebo odráža reálny stav?
Jano: "Cena, ktorú si napísal je naozaj vysoká, vzhľadom na to, že my to predávame CD za 220 korún a kazetu za sto. Bohužiaľ žijeme v štáte, kde ešte stále neexistuje skutočná alternatíva a vzhľadom na situáciu dnes, možno nebude existovať ešte hrozne dlho. Poznáme veľa kamarátov, ktorí nám pomáhajú s novým albumom neoficiálnou cestou, ale aspoň je vidieť, akí sú nenažraní tí hajzli v predajniach. Druhá vec je taká, že ľudia sú príliš leniví. Radšej vyhodia zbytočne toľko peňazí, než aby prišli na koncert a kúpili si to za polovičnú cenu."
Marcel: "Je ťažké to kontrolovať a ustrážiť. Ak rozprávame priamo my s predajcom, navrhneme nízku cenu. Ak je niekde vysoká cena, znamená to, že si ktosi riadne prihodil. Najlacnejšie je to priamo od kapely."

Ako sa predáva album?
Jano: "No, na toto ti ťažko odpoviem, ale 85% nosičov je v obehu, takže musíme počkať ako sa to vyvinie."

Po druhej kazete Svet žaluje, ste sa akosi odmlčali. V roku 1995 ste vraj mali hotový materiál na tretiu platňu a chceli ho vydať. Vydali ste vtedy odvtedy niečo (zdá sa mi, že až teraz Krízu vedomia), ak áno, čo to bolo?
Jano: "Po Svet žaluje sme mali fakt dlhú pauzu, ale mali sme veľa problémov. V roku 1994 nám odišiel basgitarista, no a kým sme našli nového, to hrozne dlho trvalo. Potom sme dlho nemali žiadnu miestnosť na skúšanie, takže sme nemohli nič robiť. Nič sme nevydali od Svet žaluje až po nový album."

Ako vznikal materiál na CD Kríza vedomia?
Jano: "Materiál vznikal postupne, ale veľa skladieb sme vymysleli až tesne pred nahrávaním, hlavne texty."

Máte bohaté kontakty so zahraničím. Distribuuje sa Kríza vedomia aj vonku? Aké sú vaše ďalšie zahraničné aktivity, napríklad koncertné?
Marcel: "Predávame to hlavne na Slovensku a v Čechách. Nezabudni, že my nerobíme stotisícové náklady. A ani nechceme, aby každý počúval Davovú psychózu. Boli by sme síce radšej, keby sa táto hudba počúvala viac, ale nie za každú cenu."
Jano: "No, až také bohaté kontakty nie sú, ale dali sme niečo do Rakúska, niečo do Nemecka, kde sme teraz začiatkom roka aj hrali."

V Prešove ste ešte nehrali. Mali ste tu raz mať koncert, ale (kvôli bubeníkovým rodinným problémom) bol na poslednú chvíľu zrušený. Nechystáte sa do Prešova, alebo inde na východ? Chystáte šnúru?
Jano: "V apríli sa chystáme urobiť turné po Slovensku, takže určite budeme hrať aj na východe, aj keď neviem, či to bude práve v Prešove. Na východ určite prídeme."

V jednom rozhovore si mi tvrdil, že veselé texty (aké boli napr. na platni Antropofóbia) nechystáte, lebo svet okolo nás na to nedáva dôvody. Na CD Kríza vedomia ste to predsa len trošku porušili, aj keď až na neohlásenom bonuse, v ktorom sa spieva: "Pochytajme sa za ciciny, aby sme sa nestratili."
Jano: "V podstate sme veselí ľudia, takže smiechu je dosť aj keď svet okolo nás je dosť krutý, ale ja osobne sa radšej smejem ako plačem."

Čo pripravuje Davová psychóza do budúcnosti?
Jano: "Ako som už spomenul, v apríli sa chystáme hrať na Slovensku a v Čechách, potom v júni by sme mali mať niekoľko koncertov po Európe."

Foto: archív kapely

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19381 krát