frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/262/ivan_tasler_a_i-m-t-_smile.html

Ivan Tásler a I.M.T. Smile

Tento rozhovor som s Ivanom Táslerom spravil na prešovskej skúške I.M.T. Smile pred koncertnou šnúrou. Bolo pred odovzdávaním cien Aurel. Ivan Tásler a skupina I.M.T. Smile mali niekoľko želiezok v ohni. Nominovaný bol nielen úspešný nový album s jednoduchým názvom I.M.T. Smile - Aurela dostal (mal aj druhú nomináciu za zvuk), ale aj skupina ako taká, Ivan Tásler ako spevák (v oboch kategóriách sošky získali), ako aj jeho piesne Kým stúpa dym a 2 líšky (pre R. Müllera) - v týchto kategóoriách neuspeli...

Skupina I.M.T. Smile je horúcim favoritom pri odovzdávaní cien Aurel. Koľko víťazstiev očakávaš?

- Priznám sa, že to veľmi neriešim. Bol som však úprimne prekvapený, že sme získali toľko nominácií. Jediný svetlý moment je, že sú tam tri prešovské kapely (I.M.T. Smile, Peha, Chiki liki tu-a - pozn. Frenky), to je celkom sranda, keď sa nad tým zamyslím. Ale inak to neriešim, už x-krát sme boli nominovaní, aj nejaké ceny sme už dostali... Neviem, či vôbec pôjdem na odovzdávanie cien.

Nový album sa chytil. Sám si vyjadril spokojnosť s novým album aj atmosférou v skupine. Je to najlepší album, aký ste doteraz urobili?

- Každý z albumov má svoje čaro. Každý vznikol v inom období, ale pri tejto platni sme určite boli viac spojení ako pri tých predchádzajúcich a aj tie pesničky sa nenahrávali klasicky, štýlom rýchlo nahrať, zmixovať a vydať, ale aspoň ja som o nich dosť dlho premýšľal. I keď nie priamo v štúdiu, ale tá platňa vznikala dlho. Od Nech sa páči sme mali pauzu asi tri roky. Síce som medzitým vydal svoju sólovú platňu, hrali sme koncerty, ale inak sme toho veľa nespravili, teda piesne na novinku vznikali v dlhšom časovom úseku.

Bolo zvláštne, že po troch albumoch I.M.T. Smile vyšla sólovka pripravená s Oscarom Rózsom a podobnou partiou ľudí ako I.M.T. Smile...

- Nebola to podobná partia, platňu sme robili len my dvaja. Ostatní boli len ako hostia na platni...

...na koncertoch sa ale hrali piesne zo sólovky v rámci I.M.T. Smile.

- Mne prišlo zrazu blbé, že by som mal robiť sólo Ivan Tásler koncerty, to sa mi zdalo neprirodzené. Inak platňu sme robili čisto s Oskarom, akurát sme na nej mali pár muzikantov ako hostí. Je to vlastne naša spoločná platňa. To, že to vyšlo ako moja sólovka, je aj vec vydavateľstva, aj vec prispôsobenia sa trhu, ale bolo to chápané ako spoločný projekt Oskara a mňa. Aj sme pôvodne uvažovali o nejakom názve, ale asi by to bolo zbytočné. Rozhodli sme sa napokon prezentovať to ako sólovú platňu, naviac Oskar odchádzal na istý čas preč.

Momentálne žiješ I.M.T. Smile, alebo chystáš niečo podobné ako bol spomínaný sólový projekt?

- Určite by som chcel niečo urobiť. Neviem, či sólovú platňu. Asi nie. Skôr takú ŠPECIÁLNU platňu. Aj včera som Viktorovi a chlapcom hovoril, že rozmýšľam o ŠPECIÁLNEJ platni, zatiaľ sám k tomu neviem viac povedať. No mala by to byť naozaj ŠPECIÁLNA platňa - neviem ešte, čo z toho vznikne.

Reggae?

- Nie, nie... Nie je to o štýle. Ten štýl mojich pesničiek je myslím už dosť jasný, nebudem ho meniť. Skôr som mal na mysli urobiť takú INÚ platňu, zatiaľ ju volám ŠPECIÁLNA (smiech).

Máte nového bubeníka Maja Slávku. Kde ste ho objavili?

- Do skupiny nastúpil hneď po tom, čo sme s Marcelom Buntajom dotočili platňu I.M.T. Smile. Hral s nami perkusie už pred dvoma rokmi v Lucerne s Richardom Müllerom, tento koncert vyšiel na DVD. Potom bol aj na túre nás s Richardom po Slovensku. Takže síce netočil poslednú platňu, ale hral s nami už skôr.

Táto šnúra zasiahne aj Českú republiku. Čo je nové vo vašom úsilí preraziť za riekou Moravou?

- Po prvýkrát ideme na šnúru do Čiech, ak nerátam nejaké koncerty či turné s Richardom. Doteraz sa v tomto smere toho veľa nedialo, koncom roka sme začali výraznejšie pracovať na promo aktivitách okolo Českej republiky. Teda rozhovory, rádiá, pomaličky sa začína hrávať tamojší singel Kým stúpa dym.

Máte už nejaké ohlasy?

- Je tam odlišná situácia než na Slovensku, I.M.T. Smile je chápané v podstate cez moju osobu, že som bol producentom platne Richrada Müllera. Je to teda iná pozícia, veľmi zvláštna pre túto kapelu, ktorá tu funguje už desiaty rok. Teším sa na nové prostredie. Nejdeme tam teraz hrať nejaké „big“ koncerty, ale koncerty v príjemných kluboch. V podstate celá táto šnúra je stavaná trošku intímnejšie.

A aké ohlasy boli na váš film, ktorý sa premieta aj v kinách spolu so snímkou Novo?

- Nestretol som sa zatiaľ s nejakou negatívnou reakciu. Uvedomujem si prednosti i nedostatky toho filmu. Preto sa mi páči jeho názov - Letmý pohľad. Vystihuje všetko. Film nemá niečo povedať, rozvíriť, je to len „letmý pohľad“. Tomáš Straka mal v štúdiu kameru a povedali sme si - skúsme urobiť niečo iné. Tak to celé vzniklo. Miro ako producent filmu zohnal distribučnú spoločnosť Intersonic, takže sa to dostalo do kín. Najprv sme si mysleli, že to pôjde raz niekde v telke a dosť. Teší ma, že film ide aj v kinách. Je jedno, koľko ľudí ho uvidí, nemyslím si, že tie kiná sú nejako preplnené, skôr naopak. Ale je to také osvieženie, proste niečo, čo sme doteraz neurobili.

Pri turné Richarda Müllera si bol kapelníkom sprievodného „big-bandu“. Lietal si po javisku ako dynamit, dokonca si sóloval na gitare, čo je dosť nezvyčajné. Ohlas na koncert bol enormný, ako sa ti hralo?

- Bola to veľmi úspešná šnúra. Všetkých nás, ktorí sme hrali na turné, prekvapilo, že haly boli plné k prasknutiu. V Bratislave sme hrali na Pasienkoch trikrát, v Prahe bolo dvanásťtisíc ľudí, to bol asi najlepší koncert šnúry... S Richardom je spolupráca vždy zaujímavá, lebo nikdy nevieš, čo sa stane (smiech). Aj Iva Bittová bola pre našu kapelu spestrením... Až nám bolo potom ľúto, že už to končí.

Ako si zvládal viesť tak veľkú kapelu? Bol si prísny šéf? Sám si o sebe raz vyhlásil, že si neústupčivý na skúškach...

- V tej kapele hrali - okrem dychovej sekcie, čo boli noví ľudia - všetko muzikanti, ktorí hrali s I.M.T. Smile - „Bičko“ (Peter Bič - pozn. Frenky), Ajdži Sabo, Marián Čekovský, ktorý síce nehral v I.M.T. Smile, ale vnímam ho tak, že je „náš“. Teda nebolo potrebné byť prísny. Keď niečo robím, napríklad ako producent, tak sa snažím ako najzákladnejšiu vec vytvoriť atmosféru. To bola moja najdôležitejšia úloha aj pri tejto šnúre. To, že som aj sóloval a všeličo „vyvádzal“ - mám to rád. Začal som sa viac venovať gitare a, priznám sa, celkom ma to baví.

Pôsobil si ako producent, písal si piesne pre iných. V tomto smere chystáš niečo nové?

- Zdá sa, že ani nie. Richard vydáva platňu, ktorú nakrútil v Amerike, na tom som sa nezúčastnil.

V recenzii vášho prvého albumu Klik-klak sa v časopise Rock & Pop, okrem iného, písalo: „Deska, vymodlená asi u hodně obskurního zlomyslného bůžka, by byla docela dobrým soundtrackem pre nějaký televizní mládežnický seriál ze Zapadákova, ale pro obyčejného smrtelníka je to k uzoufání bída s nouzí.“ Tvoj komentár dnes?

- Myslím si, a uzná to asi veľa muzikantov, že novinári Rock & Popu majú asi nejaký mindrák. Nemám rád tento časopis, hoci teraz sa zmenil, ale predtým mal trápne recenzie, keď „zdrbali“ U2 a podobne. Ale všeobecne k recenziám. Keď sa tak nad tým zamyslím, nikdy sme sa nestretávali s výraznou podporou v médiách. Už keď sme začali v Prešove hrávať, vždy nás každý „drbal“. Neskôr takisto. Mne to prišlo vždy smiešne, že všetci hovorili všeličo a my sme predávali a predávame, mali sme plné koncerty a stále ich máme. Ja robím s najväčším frajerom, ktorý tu je - s Richardom, a potom mi všetky tieto veci naozaj prídu smiešne. Ja viem, čo robím, nerobím to prvý rok. Takáto recenzia ma teda ani dnes nerozhodí. Je mi to jedno. Máme slobodu, keď chce niekto napísať, že zlá platňa, nech napíše, keď chce napísať, že dobrá platňa, nech to napíše, je to jeho subjektívny názor.

Čo by ťa vedelo v novinách vytočiť?

- Neviem čo. O mne sa už popísalo všeličo... Som spokojný, ako si žijem, živím sa tým, čo ma baví, splnili a plnia sa mi detské sny. Nezostal som stáť na mieste, idem ďalej, mám okolo seba najlepších ľudí, akých si viem predstaviť.

Vraj ťa kedysi chlapci zo skupiny Nuda snoubordovať. Teraz je zima...

- Neučil som sa. Oni jazdili, ja nie.

Takže platí u teba heslo „absolutelly no sport“?

- To je strašné ináč. Vieš koľko ľudí mi to hovorí? Teraz sa však s Viktorom veľmi vážne bavíme o tom, že by sme mali niečo robiť. Tomi navrhuje futbal, že je nás veľa a dá sa...

Teda ako Iron Maiden - kapela verzus technici?

- Napríklad. Neviem, či to bude futbal, ale o niečom rozmýšľame.

Posledná otázka - čo Londýn?

- Bude to niečo podobné, ako keď sme tam hrali s Richardom v klube Astória. To bola parádička. Teraz budeme hrať nejaký menší koncert pre česko-slovenských spoluobčanov žijúcich v Londýne. Teda pri tom nemôžem mať nejaké veľké očakávania, ale je fajn, že taká možnosť je.

(marec 04)

O exkluzívne fotografie zo skúšky sa postaral korzársky fotograf Róbert SÁNDOR

-

Linka na novú oficiálnu stránku I.M.T. Smile: http://www.imtsmile.com

Staršie fotografie, z koncertu v Prešove v roku 1999 nájdete tu: http://www.stenly.sk/?c=12&id=164

Čo hovoril Ivan pred piatimi rokmi? http://www.frenky.sk/?c=12&id=47

A po kom zdedili Ivan a Miro Táslerovci gény? http://www.frenky.sk/?c=12&id=245

 
11.3.2004 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 19460 krát