frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/25/frenky_vs_natalia.html

Frenky vs Natalia

Na scéne slovenskej populárnej hudby sa (možno) objavuje nová hviezda. Je to speváčka Natália, ktorá žije v Bratislave, avšak pochádza z metropoly Šariša. V týchto dňoch vydáva svoj debutový album, avšak rozhodne nie je žiadnym nováčikom. Na prvom koncerte v Prešove vystupovala už v piatich rokoch. V tínedžerskom veku začala skladať prvé piesne, nahrala prvé skladby v košickom rozhlase a účinkovala v televízii. V tomto období vyhrávala všemožné súťaže amatérskych spevákov na Slovensku. V šestnástich rokoch nahrala v Prahe duet Plavá víla so samotným Karlom Gottom. Vyštudovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave - odbor hudobnej teórie a popri tom zvládla i Kurz skladby a aranžovania populárnej hudby a džezu u Bohumila Trnečku na bratislavskom Konzervatóriu a absolvovanie Štúdia spevákov u Braňa Hronca. Po škole pracovala ako hudobná dramaturgička pre populárnu hudbu v rozhlase, a tiež publikovala a písala rôzne materiály týkajúce sa hudby v odborných časopisoch. Založila aj vlastnú vokálnu skupinu Excess, ktorá spolupracovala s mnohými známymi interpretmi.

Natália, táto skúsená skladateľka a speváčka však so svojim sólovým cédečkom prichádza na trh až teraz. Preto sme jej položili zopár zvedavých otázok.

Spievate od mala, spolupracovali ste s Karlom Gottom, či inými známymi interpretmi. Prečo ste sa rozhodli vydať svoj debutový album až teraz?
- Spievam skutočne už od malička a hudba je celý môj život. V šestnástich rokoch som naspievala duet s Karlom Gottom, spolupracovala som s mnohými známymi hudobníkmi, skončila som hudobnú teóriu na VŠMU, absolvovala som kurz skladby a aranžovania populárnej hudby a džezu u B. Trnečku na bratislavskom Konzervatóriu, Štúdio spevákov B. Hronca, pracovala som ako hudobný dramaturg v rozhlase, spievala som v zahraničí... A samozrejme popri tom všetkom som komponovala. Stihla som toho už skutočne dosť, ale cítim, že ten vhodný čas na debutové CD prišiel práve teraz. Možno sa nenašlo doteraz vydavateľstvo, ktoré by bolo ochotné ísť do takéhoto náročného projektu. Možno to boli okolnosti a ľudia, ktorí ma odrádzali. Ale jednoducho ak človek veľmi niečo chce, dosiahne svoj cieľ. A ja som dnes veľmi šťastná, že tento projekt uzrel svetlo sveta a realizovali sme ho podľa mojich predstáv.

Sama si pripravujete hudbu i texty. Co vám ide ľahšie? A prečo ste sa rozhodli pripraviť si všetky skladby sama a neoslovili ste iných autorov?
- Komponovanie hudby a písanie textov je moja srdcová záležitosť. Je to vzrušujúca činnosť, pretože môžem vložiť do skladieb kus seba, svojho cítenia, svojich myšlienok, ktoré by som možno bežným spôsobom nedokázala vyjadriť. Je to skvelý pocit, keď po niekoľkodňovej práci sa zrazu vynorí hotová skladba, ktorá má svoju náladu a vyjadruje pocity, ktoré sú blízke mnohým ľuďom. Je veľmi ťažké odpovedať na otázku, čo mi ide ľahšie - či skladanie alebo textovanie. Niekedy je to jedno a potom zasa druhé. Isté však je, že sa dosť "natrápim" aj s hudbou aj s textami, pretože som perfekcionista a mám rada stopercentnú profesionálnu prácu. Je to zároveň aj odpoveď na vašu druhú otázku. V minulosti som oslovila niekoľkých textárov i skladateľov, nevedela som sa však stotožniť s ich hudbou či textami, nebola som to jednoducho ja. Myslím, že je to problém mnohých spevákov - nájsť vlastnú tvár v hudbe a v textoch.

Ako sa vám album nahrával, aká vládla v štúdiu atmosféra?
- CD sme nahrávali v štúdiu Relax V. Patejdla. Bola tam skvelá atmosféra. Samozrejme tvorivá, pretože na projekte participovali mnohí známi hudobníci - P. Kvassay, J. Burian, D. Húščava, B. Procházka, J. Demenčík, M. Ďurdina. Vynikajúcu prácu odviedol za mixážnym pultom J. Krajčovič. A keďže štúdio má veľmi komornú a intímnu atmosféru a je v príjemnom prostredí, kedykoľvek sa dalo vyjsť von do záhrady a načerpať energiu z krásnych slnečných dní (nahrávalo sa v júli) a zrelaxovať pohľadom na obklopujúce stromy a kvety. Takže nahrávanie napriek tomu, že obnášalo veľa sústredenia a práce, bolo veľmi príjemné svojou atmosférou.

Bývate v Bratislave, ale pochádzate z Prešova. Bude prešovský koncert, ktorý pripravujete v PKO na 23. novembra, práve kvôli vašim koreňom, niečím výnimočným?
- Celú koncertnú činnosť odštartujeme v Prešove. Je to moje rodné mesto, mám ho veľmi rada a viaže ma k nemu veľmi veľa - nielen spomienky, ale aj ľudia, priatelia, ktorých tam mám. A hoci bývam v Bratislave, pracovné povinnosti ma v posledných rokoch viedli vždy raz mesačne do Prešova, takže som s ním nestratila kontakt a mám k nemu blízko. Práve preto chceme v Prešove urobiť akýsi druhý krst CD. Ten prvý bol samozrejme v Bratislave - v divadle WEST. Takže koncert bude veľmi špeciálny a zvláštny, budú tam zaujímaví ľudia, bude spojený s módnou prehliadkou I. Soškovej, ktorá sa stará o moje oblečenie, vystúpi profesionálny tanečný pár latinsko-amerických tancov P. Moyses a K. Bednárová a všetko bude uvádzať podobne ako v Bratislave herec zo SND V. Durdík. Myslím si, že to bude pre ľudí zaujímavý zážitok a preto všetkých pozývam do Čierneho orla 23. novembra o 19. hodine.

Na Slovensku nie je veľa ženských interpretiek. Ako odhadujete svoju pozíciu na slovenskej hudobnej scéne?
- Myslím si, že na slovenskej hudobnej scéne je v poslednej dobe akési vákuum. Existujú mnohé mladé kapely, existujú starší interpreti, ale vlastne nič medzitým. Hudba pre generáciu 25 a vyššie vlastne neexistuje. Rada by som zaplnila práve túto medzeru niečím príjemným, hudbou, pri ktorej sa dá relaxovať. Verím, že v dnešnom uponáhľanom svete plnom stresov a informácií, si moje piesne nájdu cestu do sŕdc poslucháčov.

 
18.12.2000 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17133 krát