frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/221/koko_bent_-_nezamindrakovany_band.html

Koko bent - nezamindrákovaný band

V klube Plastik mala svoju slovenskú koncertnú premiéru valašská skupina Kokobent. Zahrala si spolu so zavedenou domácou formáciou Chiki Liki Tu-a, ktorá na koncerte siahala takmer výlučne do svojho bohatého archívu a hrala samé staré „pecky“ a ďalšími Prešovčanmi Asfalt, hudobne plávajúcimi na seattlovskej vlne „pearljamovského“ razenia. Najväčšou neznámou bol práve Kokobent, ktorý bol zároveň mimoriadne príjemným prekvapením. Spevákov hlas je podobný Janovi Kuricovi a celý prejav Kokobentu je skôr veselý, hravý, koniec koncov, nie nepodobný Vidieku.

Kokobent (alebo tiež Koko bent) hráva len niečo vyše roka. Lídrom je spevák Zdeněk Šerý, autor väčšiny repertoáru a - ako sme sa presvedčili pri rozhovore - nepísaný hovorca kapely. Spolu s ním je súčasťou kapely gitarista Radovan Plšek, basák Joro Žídek, klávesák Ondra Filák, bubeník David Filák a druhý gitarista Petr Filák. Na svojom konte má táto nezamindrákovaná formácia dva neoficiálne albumy 'Môžme robiť koniny' a 'Darí sa'. So skupinou je radosť robiť rozhovor, aj keď občas namiesto otázok a odpovedí prevládne smiech a rôzne poznámky, Kokobent sú fakt veselé kopy. Je to tak dobre, humoru však nikdy nie je dosť. Naše zvedavé otázky takmer všetky zodpovedal (ak nie je uvedené inak, sem-tam sa pridal i niekto iný) líder kapely Zdeněk Šerý.

Všetci ste originál Valasi? Zdeňkov nielen spev, ale i uvádzanie skladieb v slovenčine bolo dosť dobré. Nemáte žiadne slovenské korene?

- Sme originál Valasi.

Cítite sa byť Česi alebo len Valasi?

- Samozrejme, že Valasi.

Poznáme slovenské kapely spievajúce česky, napríklad Tornado Lue, respektíve veľa Slovákov spieva v Čechách, trebárs Laura má slovenského speváka, ale že by česká kapela spievala slovensky, to je dosť nezvyčajné. Ako k tomu došlo?

- To bol úlet, celé to vzniklo len ako úlet.

Jasné, ale slovenčina vo vašich textoch je čistá. Aj dikcia a prízvuk sú také, že by sa každý hádal, že ste Slováci. Síce z takého západného smeru, ale Slováci.

- (smiech) Nie je to čistá slovenčina, to si zas nemyslím, skôr taká slovensko-valaština. V textoch sú aj obraty české či valašské, nie je zámer spievať úplne čistou slovenčinou.

Nezdá sa, že by to nebol zámer. Veď aj Visací zámek mal jednu pesničku v pseudoslovenčine, no vy máte na tom postavený celý repertoár.

- No, prvé dve cédečka, ktoré sme teraz natočili sú v slovenčine.

Joro: Sme určite prvá kapela od nás, ktorá urobila niečo také, že má všetky piesne v slovenčine. Je to originalita. No keď to zvážim, tak každý sa učí angličtinu a tie naše deti už vôbec nepoznajú niektoré slovenské výrazy. A išlo nám aj humor, ktorý by v češtine tak dobre nevynikol. Ide nám o dobrú náladu, dobrú muziku a texty.

Ako tipujete výsledok hokejového zápasu Česko - Slovensko (rozhovor vznikol ešte v pred zápasom SR - ČR v osemfinálovej skupine, ktorý skončil 3:3 - pozn. red.)?

- (smiech) 6:6

A kto bude majster?

- To je úplne jedno. Myslím si, že majstrom bude Kanada. (všeobecný smiech)

Prečo ste na koncerte nehrali Komisára Rexa (pieseň z prvého dema Kokobentu s poriadne uleteným textom)?

Radek: Je to hrozne sprostá pesnička. Takže preto.

Prejdime k Vidieku - keď je človek mimo koncertnej sály alebo počúva nahrávku, tak počuje nefalšovaný Vidiek.

- Fakt? Som rád. Janko Kuric je fajn. Nemôžem za to, počúvam Phila Collinsa, Micka Jaggera, a furt z toho vyjde Janko Kuric (smiech). My Vidiek samozrejme poznáme, aj sme spolu 'chlastali'.

Nebol Jano Kuric prekvapený, keď sa počul vo vašej kapele?

Radek: Bol, veľmi. Keď hrali poblíž náš, vo Valašských Kloboukách, tak sme ich zavolali, boli v našej skúšobni, zahrali sme im nejaké naše songy, oni zahrali nám svoje. Bolo to krásne stretnutie. Inak sme sa odvtedy už nestretli.

S Chiki Liki Tu-a ste sa ako dali dokopy. Ide o jednorazový koncert či robíte turné?

- Na svedomí to má Jožo Murín (viď http://www.frenky.sk/?c=12&id=175 ). Je to jednorazový koncert a zároveň je to naša slovenská premiéra.

Na prvom deme počuť aj dychové nástroje. Nechystáte využiť dychovú sekciu i koncertne?

Radek: Určite by to oživilo a keby sme niekoho zohnali, tak by sme ho radi zapojili do skupiny...

Aj na koncerte ste presvedčili, že žiaden štýl vám nie je cudzí. I keď Kokobent hrá iba rok, rozhodne nevyzeráte na to, že hráte iba rok... Hrali ste predtým v iných formáciách?

- Metal, jedine metal.
Radek: Väčšina členov už má odohraných veľa zábav, akurát Zdeněk začal vyložene s touto kapelou svoju hudobnú dráhu.

Miešate rôzne štýly. Práve na Valašsku sú kapely typu Fleret, ktoré sa vyžívajú v miešaní folklórnych štýlov. Ste s nimi nejako spriaznení?

- Nie, nie, to ide mimo nás.

Je to zaujímavé - metal, metal, metal, a naraz sambové rytmy, punkový spodok, ska...

Radek: Týmto je Kokobent originálny. Trebárs ja som rockový muzikant, Ondra je jazzman a dohromady z toho vznikne takýto efekt. Spája to Zdeněk, ktorý je autorom piesní. Zahrá novú skladbu na španielke a my ju potom na skúške spoločne zaranžujeme.

Nie je čudné, že Zdeněk, ktorý teraz začal svoju prvú sezónu donesie hudbu, text, a kapela zložená z ostrieľaných borcov mastí.

XY (ktorýsi z členov kapely): Je to génius.

Prečo ste Koko bent?

- A, jeje. To je otázka. Naše rádiá sa nedajú počúvať, takže počúvame slovenské rádiá. A vo Fun rádiu je relácia Kokoriko, z toho vzniklo Koko bent.
Radek: Zdá sa, že tu na Slovensku môžu ľudia viac hovoriť do toho, čo tak kto pustí. U nás je to v prdeli. tam to vyberá len počítač.

Spoluautor článku: Jozef MURÁNSKY

(máj 2003)

Fotky Kokobentu: http://www.stenly.sk/?c=12&id=140

Oficiálna webstránka skupiny: http://www.kokobent.webzdarma.cz

Čo-to o Chiki Liki: http://www.frenky.sk/?c=12&id=215

 
6.6.2003 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17553 krát