frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/220/kysacky_pivny_maraton_2003.html

Kysacký pivný maratón 2003

Minútou ticha si návštevníci Kysackého pivného maratónu 2003 uctili pamiatku vlani zosnulého predsedu Klub orientačného behu a lyžovania v Kysaku Stanislava Franka. Tento charizmatický športovec si už, žiaľ, nemohol vychutnať úspešný deviaty ročník obľúbenej športovo-zábavnej akcie, ktorej bol neodmysliteľnou súčasťou.

Kysacký pivný maratón 2003 sa konal o týždeň skôr, než zvyčajne, keďže budúcu nedeľu majú kysackí orientační bežci preteky. Organizátorskému tímu na čele s Jánom Koščakom však všetko hralo do karát. Ľudí prišlo ešte viac než po minulé roky, medzi nimi nechýbali turisti z Prešova a Košíc, ktorí sa po druhýkrát stretli v Kysaku v rámci Turistického pochodu Rádia Regina. Počasie tentoraz výnimočne neštrajkovalo, slnečno bolo od rána do večera. O zábavu sa starala košická folkrocková Montana, ľudový humor ponúkal rozprávač Jožkojožka z Hanušoviec nad Topľou. Ľudí prišlo požehnane, viac než tisíc, bežcov na trati bolo tento rok menej, presne 23, no všetci boli kvalifikovaní.

V samotnom preteku pripravili usporiadatelia jednu podstatnú zmenu. Priblížili bežcov k obecenstvu, a to tak, že bol vytýčený jeden kilometrový okruh, ktorý museli súťažiaci prebehnúť päťkrát, a päťkrát sa pri tom napojiť malým pivom.

„Veľmi múdrou myšlienkou, od už bohužiaľ nebohého Stana Franka, bolo spraviť takéto okruhy, lebo mali sme prakticky všetkých pretekárov pod kontrolou. Všetkých pretekárov som videl a nikomu som neodpustil falošné pitie piva, “ pochvaľoval si nový systém hlavný rozhodca Michal Sabol. Tohto roku sa ani nestalo, že by sa bežci „zabudli“ pri stanovišti s pípou. „Dnes mali strašne veľa divákov, takže až na naše prekvapenie bola súťaž poctivejšia. Neulievali sa.“

V Kysackom pivnom maratóne 2003 výrazne uspeli domáci borci, ktorí nedovolili Košičanom ani Prešovčanom siahnuť na medailové méty. Tretie víťazstvo za sebou, celkovo štvrté, získal Milan Dudra. S časom 23 minút 25 sekúnd porazil nového predsedu klubu orientačného behu Jaroslava Kollára (24:36). Tretí raz v rade obhájil bronz Pavol Fazekaš (27:05). Štvrtá priečka patrila Dušanovi Mydlovi z neďalekej Malej Lodiny, najlepším Košičanom bol piaty Peter Benedik, Prešovčanom siedmy Miroslav Tarasovič, ktorý na Kysackom pivnom maratóne debutoval. Košice vybojovali jedno zlato v ženskej kategórii, kde ho získala jediná súťažiaca Zuzana Pidová. Aj keď nemala konkurenciu, treba zvýrazniť, že solídnym časom 37:48 sa umiestnila v strede štartového poľa.

Víťaz Milan Dudra bežal Kysacký pivný maratón siedmykrát, vynechal len prvý a tretí ročník. „Robím orientačný beh, nie už profesionálne, ale stále aktívne, takže pre mňa bol ľahší beh než pivo. Ani s pivom nebol až taký problém, i keď to piate bolo ťažké, “ povedal pre Korzár víťaz, ktorý mal, ako priznal, viac natrénovaný beh než pitie zlatistého moku. Prví traja boli Kysačania, kto bol pre m: Dudru najväčším konkurentom? „Sú to súperi z pretekov, tých už poznám. Skôr som očakával, že prídu iní lepších súperi.“

Čaká na budúcoročnom jubilejnom pivnom maratóne v Kysaku na Milana Dudru piate víťazstvo? „Uvidíme akí prídu pretekári, “ podotkol.

Nedeľňajšia akcia pri Starej horárni v Kysaku sa teda vydarila, hlavný usporiadateľ Janko Koščak netajil svoju spokojnosť. Aj keď... Každý rok tvrdí, že si nie je istý, či bude aj nasledujúci ročník. „Je to tak. Z roka na rok sa rodí toto podujatie ťažšie a ťažšie. Tento ročník sa rodil mimoriadne ťažšie z toho dôvodu, že nás v novembri opustil Stano Franko, šéf klubu orientačného behu. Do našej stálej partie nám veľmi chýbal, “ povedal nám J. Kočšak a zdôraznil, že Kysacký pivný maratón 2003 sa mohol uskutočniť iba vďaka dobrej partii domácich orientačných bežcov, „ktorí sú ochotní kedykoľvek, akokoľvek pomôcť, bez nároku na nejakú odmenu“. Poznamenal, že ak by sa dala spraviť akcia na kľúč nejakej agentúre, nebolo by to ono. Mimochodom, reči o tom, že Janko Koščak ako organizátor Kysackého pivného maratónu končí, nie sú úplne plané. „Rozmýšľam, že desiaty ročník ešte urobím a potom predám žezlo niekomu inému.“ Mal by to byť Kysačan, najlepšie z oddielu a mal by sa žiť s týmto podujatím. V prípade, že J. Koščak nebude organizovať 11. ročník, určite chce behať. Zatiaľ tak učinil iba raz, pri prvom ročníku, ale iba ako predjazdec.

Čo bude o rok, na desaťročnicu, sme sa opýtali aj ďalšieho priameho zainteresovaného, Michala Sabola. „Na každom ročníku sú nejaké špecialitky, takže je normálne, že niečo asi bude, “ prezradil tajuplne.

(máj 2003)

Foto: Róbert SÁNDOR, Korzár

Linky:

Kysacký pivný maratón 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=143

Kysacký pivný maratón 2001: http://www.cassovia.sk/korzar/archiv/clanok.php3?sub=22.5.2001/6208P&title=Siedmy%20ro%E8n%EDk%20pivn%E9ho%20marat%F3nu%20v%20znamen%ED%20tis%EDcky%20pr%EDtomn%FDch%0D%0A

Kysacký pivný maratón 2000: http://www.frenky.sk/?c=12&id=4

Kysacký pivný maratón 1999: http://www.frenky.sk/?c=12&id=71

 
31.5.2003 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 20540 krát