frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/160/hex-sme_v_tazkej_pohode.html

Hex: Sme v ťažkej pohode

Pravidelným návštevníkom trenčianskeho festivalu Pohoda je Yxo (na fotografii, v civile Tomáš Dohňanský) zo skupiny Hex. Členovia Hexu sa už Pohody zúčastnili aj s inými formáciami. Ako punková kapela Hogo Pogo, či revivalová tHEX Cure. Tohto roku prišli do Trenčína iba s repertoárom The Cure, ktorý uviedli v malej Blaupunkt stage. S Yxom sme sa na festivale pozhovárali o aktualitách, voľbách, ale aj o tom, ako vníma postavenie svojej kapely v slovenskom šoubiznise...

Čím momentálne Hex žije?

- Odbehli sme sem rovno zo štúdia, kde nahrávame novú platňu. Vyjsť by mohla niekedy na jeseň. Teda v Hexe momentálne žijeme nahrávaním a letnými koncertmi.

Je leto, ale už sa blížia voľby. Dejú sa rôzne veci, kapely hrávajú na všemožných akciách pre politické strany. Ako sa Hex vysporiada s voľbami?

- Budeme voliť, to je jasné, to je základná vec v rámci volieb. My nebudeme hrať pre žiadnu politickú stranu, lebo nám tá politika až tak nevonia. Keď iným kapelám zaplatia a im to stojí za to, tak nech sa páči. Nám to za to nestojí. Nechceme byť spájaní s tými... Ale asi budeme hrať na takých akciách, ako cez minulé voľby, ktoré hovoria mladým ľuďom, ale i starším, čo vlastne voľby sú, aby prišli voliť. Týchto koncertov, ktoré budú pravdepodobne niekedy v septembri, by sme sa chceli zúčastniť, to je nám blízke.

Komentár ku kroku vášho prvého producenta Martina Sarvaša, ktorý kandiduje za HZD?

- Myslím, že on tam smeroval. Smeroval tam celý svoj život, my sme si už pred tromi, štyrmi rokmi hovorili, že Martin určite skončí v politike. A je to tu. Teda sa nečudujem.

Pri spätnom pohľade - Hex začínal ako akási alternatívna, nezávislá kapela, potom vyletel hore, stratil pár skalných fanúšikov... Dnes je Hex už známou kapelou, aj keď nechodí po rôznych estrádach. Kde sa - na pomyselnom rebríčku - teraz Hex nachádza?

- Keď sme s Martinom začínali, tak nám pomohli aj tie estrády a podobne, lebo sa o našej kapele, či už negatívne alebo pozitívne, hovorilo. Bolo to pekné obdobie, lebo sme boli strašne mladí a naivní a všetko sa nám páčilo, že ideme do televízie, majú tam kamery a všetko sa bude blyšťať... Dnes vnímam kapelu tak, že nás ľudia pozývajú na takéto festivaly, hrávame rôzne koncerty, aj na veľkých námestiach v rámci takýchto akcií a ľudia sa tešia. Takže sme úplne v ťažkej pohode. Stále sa bavíme, je to možno i poznať a môžu si to ľudia vypočuť aj na novej platni. O niečom svedčí aj to, že sme stále tí istí štyria ľudia už dvanásť rokov.

Na čo sa Yxo, súc pravidelný návštevník Pohody, teší na tomto ročníku?

- Ponáhľal som sa pozrieť si J. A. R., samozrejme chalaniskov z Le payaco musím vidieť, ako budú na veľkom pódiu vyzerať, lebo na nich zväčša chodím do klubov. Samozrejme Shane MacGowan, pozriem si aj Stereo MC´s, Lucie, Paru. Zvedavý som aj na Slobodnú Európu. Teda opäť budem behať medzi jednotlivými pódiami. Teda gitarovými, nie tanečnými.

Prečo tohto roku nevystúpi Hex, ale len tHEX Cure?

- S Miškom Kaščákom sme sa takto dohodli, napadlo nám to naraz, že sme tu už tri roky za sebou hrali a dáme si trochu pauzu, nech si ľudia oddýchnu.

A prečo vynechalo aj Hogo Pogo?

- Hogo pogo sa dohodlo, že bude hrať už iba jeden koncert ročne a ten bude na budúcu sobotu u mňa na chalupe, na takom maličkom festivalíku.

(júl 2002)

Foto: Frenky

Prečítajte si aj dvojrozhovor s Hexom staršieho dáta: http://www.frenky.sk/?c=12&id=32

A samozrejme reportáž z Bažant Pohody 2002: http://www.frenky.sk/?c=12&id=158

Stránka skupiny Hex: http://www.hex.sk

 
11.9.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17322 krát