frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1302/v_porote_dvoch_sutazi__fotografickej_a_vytvarnej.html

V porote dvoch súťaží – fotografickej a výtvarnej

Fotografia očami detí a súťaž Nadácie PO Car.

Teší ma, že dvakrát som sa ocitol ako porotca súťaží – fotografickej a výtvarnej.
Do tej prvej ma oslovil Ľuboš Lukáč, hneď pri jej zrode v roku 2007. Fotografia očami detí funguje dodnes a v porote sa medzičasom objavili veľké mená. Vrátane víťaza spomínaného prvého ročníka, ktorého sme vtedy vybrali.
Ďalšia súťaž bola výtvarná a do poroty ma pozval Ľuboš Sarnovský. Súťaž sa volala „Čo alebo kto podľa mňa najlepšie reprezentuje môj kraj?“ a organizovala ju v roku 2014 Nadácia PO Car, ktorá dodnes robí viaceré pozoruhodné projekty.

Pozrime sa bližšie na tieto dve súťaže, v ktorých som mal tú česť porotcovať.

Prešovský novinár Michal „Frenky“ Frank sa teší na úlohu porotcu
Hlavné je nebáť sa nájsť možno i netypický pohľad“
Nadácia PO CAR prichádza so svojim prvým projektom, v ktorom chce dať šancu malým výtvarným talentom z Prešovského kraja v súťaži s veľavravným názvom „Čo alebo kto podľa mňa najlepšie reprezentuje môj kraj?“ Jedným z trojice porotcov je veľký lokálpatriot, úspešný novinár a predovšetkým pozitívne zanietený človek Michal „Frenky“ Frank, ktorý na margo tohto nadačného projektu povedal: „Najtvorivejšie obdobie prežívajú práve mladí, ktorých sa súťaž týka, preto verím, že prinesie netradičné pohľady na náš kraj. Ako novinár, ktorý sa dennodenne venuje práve tomuto regiónu, s ktorým som zžitý, som zvedavý, s čím decká prídu. Víťazstvo je určite motivujúce pre žiakov i učiteľov, ale nie je to to hlavné. Hlavné je nebáť sa zapojiť do súťaže a priniesť možno i netypický pohľad na náš región, ktorý si pozornosť určite zaslúži“.
Michal žije, pracuje a tvorí v Prešove a najčastejšie si jeho reportáže môžete prečítať na stránkach Prešovského Korzára. Venuje sa spravodajstvu a publicistike predovšetkým z oblasti samosprávy, ale mapuje aj hudobnú scénu a tiež fotografuje. V roku 2005 vyšla vo vydavateľstve Petit Press jeho kniha Gaučaňa o prvej slovenskej SuperStar, pre japonskú University Hokkaido v Sappore spracoval Politické dejiny Prešova po roku 1989. Vyštudoval kulturológiu (odbor vzdelávanie dospelých v špecializácii teória a riadenie kultúry) na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Je nositeľom viacerých novinárskych ocenení. Jeho homepage je www.frenky.sk.
 
Zverejnené 16.04. 2014
https://www.pocar.sk/nadacia-pocar-aktuality-nadacia-pocar/235-michal-frenky-frank

Link na ďalšie aktivity:
https://www.pocar.sk/nadacia-pocar-nase-projekty/234-vytvarna-sutaz

A ako to dopadlo? Opäť citujem z nadačnej stránky.
„Prešovský kraj očami mladých výtvarníkov ukázal, na čo všetko môžeme byť my všetci hrdí“
 
Nadácia PO CAR mala ambíciu priniesť žiakom základných škôl a základných umeleckých škôl špecifickú výtvarnú súťaž, ktorej cieľom bolo umelecky a kreatívne odpovedať na otázku  - Čo alebo kto podľa mňa najlepšie reprezentuje môj kraj? „Chceli sme, aby deti, vyrastajúce v Prešovskom samosprávnom kraji, objavovali nádhernú prírodu, historické pamiatky, významné udalosti, moderné stavby alebo dopravné diela, predstavili spevákov, či športovcov, reprezentujúcich tento kraj“, zhrnul svoje očakávania správca Nadácie PO CAR Adrián Sučka.  
 
Na naše prekvapenie, téma oslovila žiakov i učiteľov z celého regiónu, zapojili sa malé vidiecke školy i školy, sídliace v najväčších mestách nášho kraja. Teraz prichádzajú na rad naši porotcovia, ktorí rozhodnú o tom, ktorým autorom venuje Nadácia PO CAR finančný dar 100, -Eur na podporu svojej školskej, či umeleckej činnosti a rovnakú sumu získa aj žiakov učiteľ výtvarnej výchovy, ktorý ho do súťaže prihlásil. Spolu tak perozdelíme 2.400, -EUR Členmišpeciálnej poroty sú akademický maliar a vysokoškolský pedagóg Peter Kocák, PhD. , riaditeľ Divadla Jonáša Záborského v Prešove Mgr. Ján Hanzo a známy novinár Michal „Frenky“ Frank.
 
Do projektu sa zapojili žiaci a učitelia týchto škôl:
 
ZŠ Májové námestie Prešov, ZŠ Šmeralova Prešov,  ZŠ Za vodou Stará Ľubovňa, ZŠ Hrabkov, ZŠ Haligovce,  ZŠ Sečovská Polianka, ZŠ Havaj, ZUŠ Lendak,  ZŠ Kačúnovce, ZŠ G. Haina Levoča, ZŠ Holčíkovce, ZŠ Hrnčiarska Humenné, ZŠ Vydrník, ZŠ Hanušovce n/T, ZUŠ Snina, CZŠ sv. Petra a Pavla Stropkov, ZŠ Lenícka Prešov, SŠJVI Kláštorná Levoča, ZŠ Poprad – Matejovce, ZŠ Sibírska Prešov, ZŠ Šiba, ZŠ Nižná brána Kežmarok, EZŠ Prešov a SŠZŠ Rokycany, ZŠ Vagonárska Poprad – Spišská Sobota
 
Mená víťazov oznámi Nadácia PO CAR v septembri 2014. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa oficiálne vyhlásenie výsledkov.
 
Zverejnené 04.06.2014

Zdroj: https://www.pocar.sk/nadacia-pocar-aktuality-nadacia-pocar/265-do-vytvarnej-sutaze-sa-zapojilo-viac-ako-220-mladych-talentov-z-presovskeho-kraja

„Medzi ocenenými 6 dievčat a 6 chlapcov, talenty sa rodia v Holčíkovicach aj v Levoči“
  
Ohodnotiť umelecký výkon je pre porotu vždy veľmi náročná úloha, najmä vtedy, ak téma výtvarnej súťaže osloví viac ako 200 mladých autorov. Ich úlohou bolo prostredníctvom štetca, či ceruzky odpovedať na otázku „Čo alebo kto podľa mňa najlepšie reprezentuje môj kraj?“ Nás veľmi teší, že sa s týmto zadaním popasovali veľmi kreatívne a mnohí svojimi prácami príjemne prekvapili. Téma oslovila žiakov i učiteľov z celého regiónu, zapojili sa malé vidiecke školy i školy, sídliace v najväčších mestách nášho kraja. Nebudeme vás napínať, poďme sa pozrieť na výsledky ...
 
Špeciálna porota v zložení - akademický maliar a vysokoškolský pedagóg Peter Kocák, PhD. , riaditeľ Divadla Jonáša Záborského v Prešove Mgr. Ján Hanzo a známy novinár Michal „Frenky“ Frank napokon rozhodla, že ocení týchto mladých autorov a ich pedagógov:
  
Andrea Merklová, (pedagóg Mgr. Jenčíková) - ZŠ Za vodou Stará Ľubovňa
Vanesa Studenovská (Mgr. Nedzbalová) - ZŠ Holčíkovce
Daniel Vidumský (Mgr. Václavková) - ZŠ Hanušovce n/T
Pavol Vilček (Mgr. Slavkovská) - ZŠ Nižná brána Kežmarok
Jakub Kevický (Mgr. Feničová) - EZŠ Prešov
Ema Lavríková (PaeDr. Lavríková) - ZŠ ul. Vagonárska Poprad
Daniel Kroščen (Mgr. Baňasová) - ZŠ Vydrník
Michaela Olejárová (Mgr. Lukáčová) - ZŠ ul. Lesnícka Prešov
Aneta Gažíková (PaeDr. Husková) - SŠJVI Levoča
Eliška Fencáková (Mgr. Petrová) - ZUŠ Snina
Adrián Uhriňák (PaeDr. Demčáková) - EZŠ Prešov
Khongorzul Purevdorj (PaeDr. Komišáková) - ZŠ Havaj

 
Nadácia PO CAR venuje každému z výhercov finančný dar 100, -Eur na podporu jeho školskej, či umeleckej činnosti a rovnakú sumu získa aj žiakov učiteľ výtvarnej výchovy, ktorý ho do súťaže prihlásil. Spolu tak prerozdelíme 2.400, -EUR.
 
 
Oceneným mladým výtvarníkom a ich učiteľom výtvarnej výchovy srdečne gratulujeme a v novom školskom roku 2014/15 prajeme veľa úspechov.
  
Zverejnené 25.09.2014

Zdroj: https://www.pocar.sk/nadacia-pocar-aktuality-nadacia-pocar/283-cakanie-na-vysledky-sa-skoncilo-porota-vybrala-12-najlepsich-vytvarnych-prac

Plus článok z odovzdávania cien:
https://www.pocar.sk/nadacia-pocar-aktuality-nadacia-pocar/313-nadacia-po-car-navstivila-zakladne-skoly-vitazov-vytvarnej-sutaze

Fotografia očami detí – prvý ročník (2006/2007)

Do poroty tejto fotosúťaže ma oslovil Ľuboš Lukáč.
Ako sa dá dohľadať na webe, bolo to takto a v porote boli aj tieto dámy a páni:

Fotosúťaž FOTOGRAFIA OČAMI DETÍ má aj svoju odbornú porotu, ktorá pozostáva z odborníkov na fotografiu...

Predseda poroty Tomáš YXO Dohňanský je mediálne známa tvár a je zároveň aj hovorcom poroty.

Okrem odbornej časti poroty t.j. fotografov sa tu môžeme stretnúť aj s novinárom, moderátorkou a zástupcom detskej časti t.j. 15 ročným Marekom zo Zvolena (amatérskym fotografom).

Predseda poroty:
Tomáš YXO Dohňanský (člen skupiny HEX, moderátor relácie METRO - STV)

Členovia:
Katka Koščová (speváčka, Superstar 2005)

Jana Grajciarová (moderátorka, SLOVENSKÝ ROZHLAS)

Michal Frank (novinár, PREŠOVSKÝ KORZÁR)

Juraj Chlpík (fotograf a kameraman)

Viktor Zamborský (fotograf)

Fedor Vico (karikaturista)

Rado Brecelj (fotograf)

Marek Kollárik (študent gymnázia, Zvolen)

https://web.archive.org/web/20070114004332/http://www.fod.sk/clenoviaporoty.php

O fotosúťaži som po jej skončení (12. júl 2007) napísal aj článok:
https://spis.korzar.sme.sk/c/4451751/sutaz-fotografia-ocami-deti-vyhral-rajmund-petrik-zo-sabinova.html
Svoj prvý ročník má za sebou fotografická súťaž Fotografia očami detí. Zapojiť sa do nej mohli deti do 15 rokov z celého Slovenska, autorom fotoprojektu je Ľuboš Lukáč, ktorý vedie fotokrúžok na Základnej škole (ZŠ) na Šmeralovej ulici v Prešove.
"Na to, že to bol prvý ročník, a že som ho skoro celý pripravil sám, som nadmieru spokojný. Do súťaže prišli lepšie i horšie fotografie, ale tie, čo sa umiestnili v prvej desiatke sú vynikajúce. Klobúk dole, " hovorí autor fotoprojektu.
Do súťaže bolo za pol roka prihlásených 722 fotografií od vyše 250 autorov. Stránku www.fod.sk navštívilo zhruba 17-tisíc ľudí. Do súťaže sa prihlásili mladí fotografi z celého Slovenska. Paradoxne, najmenší záujem o súťaž bol z domáceho Prešova a z Bratislavy. Víťazom prvého ročníka Fotografie očami detí sa stal Rajmund Petrík zo Sabinova, ktorý navštevuje práve fotokrúžok na prešovskej ZŠ Šmeralova. Vyhral vďaka snímke Zostup z Veľkej Fatry. On i škola získali digitálny fotoaparát. Druhé miesto obsadila Diana Kováčová z Ružomberka, tretia bola Barbora Hanusová z Bošian.

Hoci je víťaz z krúžku, ktorý vedie autor fotoprojektu, Ľ. Lukáč sa neobáva obvinení z nečestnosti súťaže. "Nemalo to žiadny vplyv. Bola to náhoda. Porotcovia hodnotili iba fotografie, bez mien. Na stránke zverejníme aj to, kto za akú fotografiu hlasoval. Hlasovanie prebiehalo cez internet, lebo členovia poroty sú z rôznych častí Slovenska." Ako vraví, garantom objektivity sú samotné mená členov poroty, ktorú viedol hudobník a nadšenec amatérskej fotografie Tomáš "Yxo" Dohňanský z kapely Hex. V porote bola aj Katka Koščová, Peter Cmorik či Fedor Vico. Autor projektu tiež udelil päť mimoriadnych cien, ani jednu však nedal žiakom zo svojho fotokrúžku.

Ľuboš Lukáč však zaznamenal aj pokusy o falšovanie zo strany žiakov. Jeden poslal fotku stiahnutú z inej internetovej stránky, preto bol zo súťaže vyradený. "Stretol som sa tiež s falšovaním internetového hlasovania. Riešili sme to s riaditeľom školy, súťažiaci, ktorý si za hodinu pridal 1 400 hlasov bol takisto vyradený z celej súťaže. Prišli sme na to hneď v prvom kole, " vraví Lukáč, ktorý chystá v novembri druhý ročník projektu Fotografia očami detí, ešte predtým však spúšťa letnú súťaž Leto s Horkýže slíže. "Decká majú poslať ľubovoľné prázdninové fotografie, téma je voľná. Každý člen skupiny Horkýže slíže potom vyberie jednu fotografiu, ktorá získa darčekové predmety od tejto kapely, ako tričká, mikiny či cédečká." Prvý ročník Fotografie očami detí ešte zavŕši výstava, ktorá by mala byť v Prešove v auguste.
Viac o projekte:
http://fod.sk/o-projekte/historia/
Alebo tu, z 10. ročníka, kde bol v porote aj víťaz 1. ročníka súťaže FOD Rajmund Petrík, už ako profesionálny fotograf.  
https://skolske.sk/clanok/24186/presov-sutaz-fotografia-ocami-deti

Foto k článku: pocar.sk, fod.sk

 
18.4.2020 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 3608 krát