frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1216/veronika_rabada_spaja_tradicie_v_hudbe_i_v_mode.html

Veronika Rabada spája tradície v hudbe i v móde

Ľudové tradície v hudbe i na móle v podaní známej speváčky.

Veronika Rabada
Veronika Rabada
Veronika Rabada je speváčka, ktorá sa objavila sa na mojej CD kompilácii vianočných kolied, jej brat Peter hrával v prešovskej punkovej kultovke Strecha. Tak som sa ju rozhodol podporiť zverejnením tejto správy o účinkovaní v Berlíne. Rozhovor zverejním čoskoro :)

Speváčka Veronika Rabada aj tento rok pokračuje v úspešnej prezentácii svojej tvorby nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Hudbu, ktorá vychádza zo slovenských tradícií na vystúpeniach vhodne dopĺňa spojenie s tvorbou módnej návrhárky Mišeny Juhász, ktorá využíva pri svojej tvorbe modrotlač a sieťotlač. Minulý týždeň sa spoločne predstavili na módnej prehliadke v Berlíne.

„S talentovanou módnou návrhárkou Mišenou Juhász spolupracujeme už tri roky. Už od začiatku si vzájomne pomáhame a podporujeme sa. V jej modeloch spievam na koncertoch ale aj na módnych prehliadkach, kde okrem spevu aj ako modelka predvádzam jej krásne modely, ktoré podobne ako moja hudba vychádzajú z ľudovej tvorby, “ povedala o prepojení hudby a módy speváčka

„Veroniku som poznala skôr, než sme začali spolupracovať. Náš profesionálny vzťah začal náhodou cez modrotlačového farbiara Mateja Rabadu. Ušila som jej prvý odev a odvtedy naša spolupráca pretrváva a mám z toho veľkú radosť. Pripravujem jej outfity na videoklipy, či vystúpenia. Cením si našu spoluprácu na Košice Fashion Week 2018, kde ako speváčka a aj modelka pomohla urobiť z prehliadky úžasnú show. Jej tvorba je veľmi podobná tej mojej. Obe prepájame staré s novým. Ja prastarú techniku farbenia látok v indigu, modrotlač s novými vzormi, dezénmi, materiálmi a farebnosťou. Posúvam tak modrotlač do moderného sveta. A Veronika to robí v hudbe. Jej nápadité texty sa stali viackrát námetom a inšpiračným zdrojom pri mojich kresbách, dezénoch, či motívoch. Máme v hlave množstvo nových nápadov, ktoré by sme chceli spolu zrealizovať. To sú dôvody, prečo s ňou rada spolupracujem, “ povedala o nie veľmi bežnej spolupráci návrhárka Mišena Juhász

Pozitívny ohlas ich spolupráce na akcii Fashion Week 2018 v Košiciach oslovil manželku riaditeľa Slovenského inštitútu v Berlíne, Iva Hanuša. Práve on zorganizoval 14. marca 2019 na Slovenskom veľvyslanectve módnu prehliadku Mišeny Juhász, na ktorej Veronika Rabada spievala a spolu s ďalšími modelkami prezentovali prítomným techniku modrotlače a modely, ktoré vychádzajú z pôvodnej ľudovej tvorby. Toto spojenie oslovilo nielen Slovákov žijúcich v Nemecku, ale aj pozvaných hostí z rôznych krajín sveta.

„Z nášho spoločného programu boli takí nadšení, že okamžite po návrate domov prišli pozvania na ďalšie účinkovanie v Berlíne, ale aj iných krajinách. Je to príjemná výzva a veľmi sa tešíme na ďalšie spoločné prezentácie, “

Veronika Rabada s kapelou bude aj tento rok neúnavne koncertovať a prezentovať album Lúka. Kalendár koncertov sa priebežne zapĺňa a pribúda aj čoraz viac letných festivalových vystúpení. Na nich je vždy možnosť získať okrem debutového albumu aj album kolied, ktorého prvý náklad sa vypredal počas nedávneho celoslovenského vianočného turné. Popri koncertoch už v štúdiu postupne pripravujú nápady na nový album, ktorý zatiaľ nemá stanovený termín vydania.

„Do nového albumu nás netlačí žiadny termín. Povedali sme si, že ho vydáme vtedy, keď budeme mať dosť materiálu, ktorý si predtým overíme na koncertoch. Práve v nových priestoroch štúdia Klakson, ktoré postavil môj manžel Roman v Lipanoch, chystáme program na novú sezónu. Zaradíme do neho aj nové skladby a uvidíme, ako sa nám budú hrať a ako na nich budú reagovať ľudia na koncertoch. Príďte sa pozrieť na naše koncerty. Budeme sa tešiť na spätnú väzbu, “ povedala o prípravách nového albumu Veronika Rabada.

Modely, ktoré sú spomínané v správe a na fotkách (foto archív) na voľné použitie sú aj vo videoklipoch:

https://www.youtube.com/watch?v=NG14oLRlicg

https://www.youtube.com/watch?v=cMm3XABD2BE

 
25.3.2019 | Pridal: Michal Frank | Haluze | čítané: 4531 krát