frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/110/fade_out_-_andy_belej_band.html

Fade Out - Andy Belej Band

Nasledujúci článok je venovaný dvom kapelám. Respektíve jednej, lebo Fade Out a Andy Belej Band - to je prakticky to isté. Všetko sa pri nich totiž točí okolo lídra Andyho Beleja. Prvý článok vznikol po koncerte v máji 2001. Druhý na narodeninovej párty rádia Flash v novembri 2001.

Kapela Fade Out hráva už zhruba päť rokov a za ten čas si získala značnú popularitu, najmä u priaznivcov džezovej hudby. Dnešný Fade Out sa však už zďaleka nerovná jazz, prípadne jazz-rock. Skupina to potvrdila aj na svojom koncerte v sále Čierneho orla prešovského PKO. Početný ansámbl hral naozaj rozmanitú muziku, v ktorej bolo, okrem džezových a rockových prvkov, evidentne cítiť aj funky, či pop. Jedna zo skladieb (Vtáci), odspievaná lídrom Fade Outu len za doprovodu klávesov akoby vypadla z repertoáru takého Miroslava Žbirku.

Fade Out hral s chuťou, bolo počuť, že hudobníci už majú niečo za sebou a že sú inštrumentálne zdatní, nechýbala však ani spontánnosť a chuť z hrania. Nepostrádateľnou súčasťou kapely je dychová sekcia, ktorá dokáže muziku Fade Outu spestriť. Nemôžeme nespomenúť ani lídra kapely, speváka a hráča na klávesové nástroje Andyho Beleja, ktorý vyzerá akoby žil na začiatku sedemdesiatych rokov, a ktorý je ozajstným ťahúňom kapely.

„Myslím, že sme si už našli tú tvár. Vyhodili sme dosť veľa starých vecí, do programu sme zaradili nové piesne a tie sú už aj autorské, čomu som veľmi rád. Konečne sme sa dostali od prevzatých vecí ďalej,“ povedal nám Andy Belej na margo nového repertoáru Fade Outu.

Ako priznal, stretol sa s kritikou od ortodoxných džezmenov, no je tomu rád. Nedávno bol Fade Out označený ako komerčná kapela, Andy Belej sa však takémuto označeniu vôbec nebráni: „Je dobré, že sa o nás hovorí aj ako o komerčnej kapele.“

Andy Belej nám tiež povedal, že Fade Out v najbližšej dobe nechystá oficiálne cédečko. Podľa jeho slov je tiež problematické zvládať taký veľký kolos, v ktorom hrajú muzikanti z Prešova, Košíc, či Giraltoviec. „Nevieme sa vždy dať dokopy. Druhá vec je, že málokto si môže dovoliť zaplatiť takúto veľkú kapelu,“ podotkol líder Fade Outu.

Na koncert tejto kapely došlo do PKO zhruba 60 ľudí. „Spomínam si, že No Name tu hrali pre ôsmich ľudí. A hrali. Každá kapela si musí zažiť to lepšie i slabšie. A PKO je taký mamut, že päťdesiat ľudí sa v ňom stratí,“ povedal Andy Belej a dodal, že nedávno hrali v Michalovciach pre 15 ľudí, no napríklad v Martine došli na ich dvojhodinový koncert dve stovky divákov. Doposiaľ hral Fade Out pred najväčším publikom na festivale Noc plná hviezd v Třinci.

(máj 2001)

Niekoľko rokov pôsobila na prešovskej hudobnej scéne skupina Fade Out. Toto zoskupenie okolo speváka a klaviristu Andyho Beleja hrávalo pestrú hudbu, v ktorej si našli to svoje priaznivci rocku, popu i funky, no najväčšiu odozvu vyvolával Fade Out medzi džezmenmi.

V tejto kapele sa vystriedalo niekoľko známych mien, spomeňme bubeníka Petra Kertvela, ktorý dnes hráva v bratislavskej Metalinde, či gitaristu Vlada Soška. Fade Out zaujali svojou úpravou piesní od Beatles, ktoré rotovali v rozhlasových staniciach, z koncertných úspechov spomeňme vystúpenie na festivale Noc plná hvězd v Třinci. V auguste sa však táto formácia rozpadla a na jej troskách vznikla nová kapela Andy Belej Band. Ako k tomu došlo?

„Po dlhých rokoch hrania situácia dospela k štádiu, keď sa rôznili názory. Koniec Fade Outu a vznik Andy Belej Bandu sa uskutočnil v pohode, neboli žiadne zvady, žiadne hádky, len jednoducho tej ponorky už asi bolo príliš mnoho,“ prezradil nášmu denníku Andy Belej, ktorého sme sa opýtali aj na to, prečo kapela zmenila názov, veď Fade Out bol najmä Andy Belej...
„Lebo hráme inú hudbu,“ znela odpoveď.

„Je to otázka prirodzeného vývoja. Jednoducho to tak vyšlo. Boli v tom aj iné, komerčné dôvody, lebo perspektíva z hľadiska nejakého komerčného prerazenia Fade Outu nehrozila, takže aj preto sme sa premenovali,“ doplnil klávesák Peter Kočiš, ktorého Belej označil za „zodpovedného vedúceho kapely“.

Okrem názvu Andy Belej Band sa kapela objavila na koncertoch aj pod menom Andy Belej Jazz Band, prípadne Andy Belej Funky Band. „Nie je to zámer, ani pravda. Usporiadatelia nás tak píšu, možno im to takto vyhovuje. No vždy je to Andy Belej Band. Andy Belej Jazz Band, ani Andy Belej Funky Band neexistuje,“ objasnil názov spevák, ktorý verí, že sa jeho kapela čoskoro dočká aj prvého albumu (Fade Out nikdy oficiálne CD nevydal).

„Čaká nás záverečná mixáž albumu, ktorý sme dotočili u Paľa Kusého, v košickom štúdiu Esprit. Bude mať zhruba jedenásť, dvanásť piesní. Natočených je pätnásť, vyberieme si z nich,“ dodal Andy Belej.

(november 2001)

Fotografie Andyho Beleja a spol. nájdete aj tu:
http://www.stenly.sk/?c=12&id=100

 
1.3.2002 | Pridal: Michal Frank | Rozhovory | čítané: 17771 krát