frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1070/znouzectnost-beat_simplicitas.html

Znouzectnost: Beat simplicitas

Moja obľúbená kapela prišla s novým počinom Beat Simplicitas, ktorý nadviazal na skvelý Heavy model. Tak som túto platňu zrecenzoval.

Článok vyšiel v Prešovských novinách a na webe je dostupný tu:
http://presov.korzar.sme.sk/c/7981707/znouzectnost-dozrela-ale-nastastie-nedospela.html
Je pod pianom. Nájdete ho aj v ďalších riadkoch, ale ak chcete piano a podporiť tento článok, nech sa páči.

ZNC bola poslednou zo série letných recenzií v týždenníku Prešovské noviny. Ich celkový prehľad je tu: http://www.hux.sk/nase-clanky/hudba/item/77370-letne-recenzie-durica-koller-imt-smile-znc

Náš letný seriál recenzií hudobných albumov končí. Začali sme od Adama, končíme pri Zet. Zet-eN-Cé. Znouzectnost.

Plzenská Znouzectnost je dlhoročná kapela, pre ktorú platí to, čo pre ďalšie formácie tohto typu. Spraví album, ktorý sa výrazne nelíši od svojich predchodcov. Fanúšikovia sú spokojní, noví pribúdajú pozvoľna, kritici píšu, že „fajn, ale to isté“. Túto schému trochu naštrbili predposledným počinom Heavy Model, ktorý sa od svojich predchodcov líšil. Skalní zneisteli, ale zobrali to a bol z toho najlepší album ZNC za poslednú dekádu. O to bolo napínavejšie čakanie na nový počin. Ten vyšiel o päť rokov neskôr, vlani a tento rok sa dočkal i vinylovej verzie. Nazvali ho Beat simplicitas (akoby tým naznačili pomyselný návrat k jednoduchosti), s podtitulom Nejlepší ze všech světů (tematicky trefné, o tom ešte bude reč).

Od svojho predchodcu, i ďalších predchodcov sa líši, ale stále je to Znouze. V prvom rade sa skupina akoby vrátila ku koreňom, funguje v klasickom punkovom nástrojovom obsadení (Déma - gitara, Golda - basa, Caine - bicie). Zvuk je surovejší než býval, čo nie je na škodu, o to viac vyniknú niektoré nápady.

Album otvára fórik, deathmetalový riff, pri ktorom sa zľaknete, čo sa deje. Potom je to však už stará dobrá Znouzectnost. Nový album je oproti predchodcom vážnejší. Textovo vyzretejší, ubudlo rozprávkových a uletených tém a pribudli tie vážne. Rezonujú hlavne v piesňach Nejlepší ze všech světů, Každý věk má své hrdiny či vynikajúce Jericho. Odľahčené fláky však nechýbajú. Démove Kovboj jménem Dan (nadväzuje na „westernovú“ Bonanzu z predchádzajúceho cédečka) a reggae Šroubek platňu dokonale vyvažujú, prirátať k nim možno aj veselú, v slovenčine spievanú Federální a jej doplnok Post-federální. Z trojice hudobníkov ZNC je nový počin najmä Goldov, ktorý si dovolil aj dlhšiu poému Ziggy Boy (prvý podobný pokus v histórii skupiny) a na záver dávku jemného optimizmu v skladbe Avignon. Postaral sa, ako vždy, aj o vydarený obal, tentoraz ladený čiernobielo.

Novinka ZNC je kompaktná, silná, trochu odlišná od predchodcov, ale zároveň má typický sound kapely. Páni dozreli, ale našťastie nedospeli. Ako spieva Déma, „moje dospělost není nadohled“. Ťažko túto platňu aj porovnávať s predchádzajúcimi albumami, ktorých má táto plzenská partička na konte trinásť, plus sólovky a ďalšie počiny.

Pre tých, čo ZNC nepoznajú, prípadne si pamätajú len Krysařa („Bylo nebylo...“), alebo „Hasičov“: Ak znie otázka, či je práve Beat simplicitas albumom, po ktorom treba siahnuť ako prvom, tak odpoveď znie: Pokojne. Je to aktuálna tvár výbornej kapely. Presnejšia odpoveď na otázku, ktorým albumom Znouzectnosti by mohli potenciálni fanúšikovia začať, však znie: ktorýmkoľvek.

Moje staršie recenzie na ZNC: Heavy model je zmienený v tomto článku, Ad astra tu: http://www.frenky.sk/clanok/399/dve_recenzie_od_a_amo_po_z_znc.html
A zvyšné albumy tu:
http://www.frenky.sk/clanok/222/znouzectnost_znc_-_mikrorecenzie.html
Web Znouze: http://www.znc.cz

 
17.9.2015 | Pridal: Michal Frank | Recenzie | čítané: 6326 krát