frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1068/biliard-sest_najlepsich_juniorov_v_polsku.html

Biliard: Šesť najlepších juniorov v Poľsku

Najlepší mladí slovenskí biliardisti úspešne reprezentovali v Poľsku. Turnaj vo Wroclawe sa konal Dano Lang na ňom získal bronz.

Posledným biliardovým turnajom pred letnými prázdninami 2015 bol medzinárodný juniorský EEBC Mak Marketing Junior Tour 2015 sa konal v meste Wroclaw v Poľsku. Slovensko na ňom reprezentovalo prvých šesť najlepších hráčov rebríčka.

Darilo sa im solídne, viac v článku, ktorý vyšiel v Prešovských novinách a Echu a link na ňu je tu: http://presov.korzar.sme.sk/c/7901130/najlepsi-mladi-slovenski-biliardisti-uspesne-reprezentovali-v-polsku.html

Klub sa nachádza v Sky Tower Wroclaw. Foto z turnaja je tu: http://bandaclub.pl/galeria/mak-marketing-junior-tour/

Výsledky:
http://www.bilard-sport.pl/junior_tour_2015/wyniki_chlopcy.php?turniej_id=435
http://www.bilard-sport.pl/wyniki_pary.php

A tu je daný článok:

Európskeho turnaja v biliarde v poľskom Wroclawe sa zúčastnilo šesť najlepších hráčov slovenského juniorského rebríčka. Medzi nimi boli aj traja hráči Prešova, dvaja Bardejova a Daniel Lang z Liptova, ktorý na Slovensko priviezol pohár.

Medzinárodný juniorský turnaj Mak Marketing Junior Tour 2015 sa konal v meste Wroclaw v Poľsku, ktoré je svetová veľmoc v tomto športe. Zúčastnilo sa ho vyše sto hráčov vrátane reprezentantov Poľska a Českej republiky.

Turnaj v biliarde (poole) sa hral systémom double KO, v hre č. 10. Za Slovensko sa ho zúčastnili hráči z prvej šestky, Daniel Lang z Liptovského Hrádku, hráči BK Herstek Bardejov Michal Šoltis a Filip Malanik a BK Horses Prešov Kristián Mrva, Martin Oriňák a Michal Frank.
Viedli ich tréneri s európskou licenciou Pavol Šoltis a Adrián Oriňák (neskôr som zistil, že Paľo má len zväzovú licenciu – pozn. frenky). Naši mladí biliardisti nastúpili pod hlavičkou Slovenského biliardového zväzu (SBiZ).

Vstup do turnaja Slovákom vyšiel, neskôr začali postupne odpadávať. Až na Daniela Langa, slovenskú jednotku. Dotiahol to až do semifinále a z Poľska doviezol cennú trofej. Pohár za tretie miesto.
V rovnakom klube sa konal aj turnaj dvojičiek, kde sa Slovákom tiež relatívne darilo, hoci medaila z toho nebola.

Zaujímavé je, že v osemfinále na seba natrafili Lang s Mrvom proti Frankovi s Oriňákom.
Slovenské derby stovky kilometrov od domoviny vyhrali 4:2 favoriti, no dvojicu Lang - Mrva pred medailovými bránami stopla poľská reprezentačná dvojica Fortuński - Kazimierczyk, ktorá predtým zdolala aj bardejovské duo. Bardejovčania i Prešovčania skončili zhodne na 9. mieste, Langovi s Mrvom patrí 5. priečka.

„Turnaj bol na vysokej úrovni, organizačne zvládnutý, v prekrásnom klube. Slávnostne ho otvoril prvý rozstrel v podaní prezidenta World Pool Billiard Association Iana Andersona a prezidenta World Professional Billiards and Snooker Association Jasona Fergusona z Anglicka, “ opísal atmosféru športového podujatia slovenský tréner Pavol Šoltis.

Komentoval aj výkony našich: „Dano Lang predviedol výborný výkon a dokázal dokonca poraziť aj poľského reprezentanta Zielinskeho v osemfinále a Čecha Brancuského v štvrťfinále. Prehral až v semifinále s ďalším reprezentantom Poľska a neskorším víťazom turnaja Krystianom Cwiklom. Michal Šoltis postúpil do vyraďovacích bojov po výbornom výkone v základnej časti. Prešiel aj až do osemfinále, kde narazil na ďalšieho poľského reprezentanta Daniela Maciola, na ktorého už nestačil. Naši najmladší Michal Frank a Martin Oriňák predviedli sympatické a bojovné výkony, no po počiatočných víťazstvách sa im nepodarilo postúpiť ďalej. Náš druhý najlepší junior Kristián Mrva hral dobre, no postup mu o vlások ušiel, keď v kvalitnom zápase nestačil na výborne hrajúceho poľského hráča Jastrzaba.“

Potešili ho aj výkony slovenských hráčov v dvojičkách. V nich najviac prekvapila najmä dvojica desaťročných juniorov Frank - Oriňák, ktorá doposiaľ túto disciplínu nehrala a prešla až do osemfinále.
„Dano Lang s Kikom Mrvom dvojice hrávajú, dokonca na seniorskej úrovni a osemfinálový zápas s našimi najmladšími bol vyrovnaný, rozhodli len skúsenosti, “ uviedol tréner Adrián Oriňák, podľa ktorého mladí poolisti potrebujú viac podobných konfrontácií.
„Pre mňa je úspech, že každý vyhral minimálne jeden zápas. Je pravda, že v ďalších zápasoch mali súperov, ktorých zdolať mohli, ale chýba im ešte viac medzinárodných skúseností. Poliaci sú v tomto v popredí. Naši juniori sa však nestratili, čo je hlavné. Danove umiestnenie je veľký úspech pre tento šport, “ dodal.

Čítajte viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7901130/najlepsi-mladi-slovenski-biliardisti-uspesne-reprezentovali-v-polsku.html#ixzz3l44FaXW6

Tohtoročná sezóna končí s kalendárnym rokom, no väčšiu časť už má za sebou. V rebríčku je Miško Frank šiesty, teda oproti minulému roku, ktorý končil na 10. priečke, si polepšil (napriek absencii tréningov, ktoré kolidovali so snookrom a bedmintonom).

Mimo oficiálnych štatistík pripájam aj obhájenie víťazstva na druhom ročníku rodinného turnaja Šírava Cup 2015. Vlani zdolal bratranca Maťka Oriňáka (inak 5. v rebríčku), teraz skončil Maťko až bronzový, do finále sa prebojoval jeho otec Adrián. (Ja som obhájil posledné miesto, hh).

Fotky k článku poskytol P. Šoltis.

Ďalšie akcie aktuálnej sezóny: http://www.frenky.sk/clanok/1054/biliard-pohar_z_junior_cupu_a_msr.html
http://www.frenky.sk/clanok/1031/biliard-msr_v_hre_c-_8_a_junior_cup_2.html
http://www.frenky.sk/clanok/1023/biliard-snooker-junior_cup-_msr-_liga_-_ako_na_hojdacke.html

Klubová a zväzová stránka:
http://www.biliardpresov.sk
http://onlinebiliard.sk

 
8.9.2015 | Pridal: Michal Frank | Šport | čítané: 4465 krát