frenky.sk

https://frenky.sk/clanok/1044/uspesni_presovcania_v_zahranici_-_sirota-_corbova-_hudak.html

Úspešní Prešovčania v zahraničí - Širota, Čorbová, Hudák

Tri príbehy úspešných Prešovčanov v zahraničí. Barman Martin Hudák dostal z Londýna ponuku, aká sa neodmieta. Láska zaviala výtvarníčku Miru Čorbovú na Nová Zéland. Daniel Širota zavesil volejbalový dres na klinec, išiel variť k Jamiemu Olivierovi, dnes je zástupcom šéfkuchára v Írsku.

Mira Čorbová
Mira Čorbová
Nasledujúce tri príbehy sú zo seriálu Prešovských novín o úspešných Prešovčanoch.
Prinášam podstatnú časť z nich, ale zďaleka nie celé. Ak vás niektorý z nich zaujal (príp. z neho chcete citovať), kliknite na príslušný link a cez piano si ho môžete prečítať celý. Ak piano nemáte, pokojne si ho objednajte priamo cez daný článok, je to lacné a podporíte dobrú vec. Príjemné čítanie.

Martin Hudák

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7740546/barman-martin-dostal-z-londyna-ponuku-aka-sa-neodmieta.html

Bolo len otázkou času, kedy vychýreného prešovského barmana a baristu Martina Hudáka zláka niektorá zahraničná pracovná ponuka. Stalo sa. Štyri mesiace pôsobí mladý barman v Londýne. Ako inak, úspešne.

Martin Hudák má len 24 rokov, ale stihol toho viac než dosť.
Medzi baristami (špecialistami na kávu) je vicemajster sveta, mnoho úspechov doma i v zahraničí zožal ako barman.
Degustuje whisky, vyrába vlastné zázvorové pivo, školí (služobne) mladších kolegov.
A to, že bol v minulosti úspešný spevák, je už len čerešnička na torte.

Keď sme spolu hovorili pred rokom, na stole už mal niekoľko ponúk zo sveta. Chcel ešte ostať v rodnom Prešove, kde mal zázemie, priateľku i dcéru.
Napokon neodolal. Existujú ponuky, ktoré sa neodmietajú.

(...)

Pôsobí ako senior barman v American Bare ikonického hotela Savoy v Londýne.
„Je to vôbec prvý postavený európsky hotel z roku 1889 a miesto, na ktorom pracujem, je najdlhšie trvalo otvorený cocktailový bar (presne 125 rokov). Svetová ikona plná hviezdnych návštev hercov, speváčok či samotnej kráľovskej rodiny. Miesto, kde sa čaká na pozíciu roky a bijú sa oňho stovky barmanov z celého sveta, “ opísal svoje nové pracovisko.

(...)

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7740546/barman-martin-dostal-z-londyna-ponuku-aka-sa-neodmieta.html

-

Mira Čorbová

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7728116/laska-ju-zaviedla-na-novy-zeland-otvorila-si-galeriu.html

Mira Čorbová z Prešova sa ocitla na druhom konci sveta. Vyrastala neďaleko futbalového štadióna, chodila na výtvarnú na Plzenskú, kde bol jej obľúbeným učiteľom Jozef Čanda. A dnes má vlastnú galériu na Novom Zélande.

Roky žila v Londýne, kde sa zoznámila so svojím terajším manželom z Nového Zélandu.
Výtvarníčka Mira Čorbová, dnes už Smith, sa s manželom, umeleckým fotografom Brianom Smithom, presťahovala na Nový Zéland a dnes žije v meste Taupo. Otvorili si aj vlastnú galériu.
„Žijem v Taupo, ale milujem hlavné mesto Wellington, ktoré je skutočne umelecké, “ vraví Mira, ktorá tam bude v júni vystavovať na prestížnej New Zealand Art Show.
Ešte predtým ju čaká Original Art Show v Aucklande, čo sa mnohým umelcom nepodarilo.

(...)

„Prežili sme aj ťažké časy, ako manželovu rakovinu minulý rok, ale už je to, dúfam, v poriadku. Žijem obklopená nádhernou prírodou a stretávam dobrých ľudí, ktorí ma tiež inšpirujú. Teraz sa s manželom sústredíme na naše umenie, našu galériu a na rodinu. Láska lieči a to je môj cieľ, “ dodáva Prešovčanka, ktorá išla za hlasom svojho srdca na druhý koniec zemegule, kde sa snaží splniť si svoje sny.

(...)

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7728116/laska-ju-zaviedla-na-novy-zeland-otvorila-si-galeriu.html

-

Daniel Širota

Celý článok: http://presov.korzar.sme.sk/c/7715720/presovcan-zavesil-volejbalovy-dres-na-klinec-isiel-varit-k-jamiemu.html

Pracuje ako zástupca šéfkuchára v reštaurácii v Írsku. Po odchode do zahraničia nemal žiadnu prácu a kopu dlhov. Postupne sa adaptoval, chvíľu pracoval ako kuchár aj v reštaurácii Jamieho Olivera, dnes zastupuje šéfkuchára v špičkovej reštaurácii. Doma zanechal sľubne rozbehnutú volejbalovú kariéru.

Keď bol Daniel Širota ešte v Prešove, pracoval po skončení školy ako kuchár v jednej reštaurácii. Platovo to nebolo bohviečo, našiel si popri tom aj ďalšiu prácu.
Uvedomoval si, že to nie je ono. Rozhodol sa pre radikálny krok, aby zmenil to, čo nedokázal po škole. Odišiel do zahraničia.

„V Írsku som nemal istú prácu. Po príchode som bol bez práce skoro dva mesiace, mal som kopu dlhov a už ako 18-ročný som sa musel postarať o seba. Prvú prácu som našiel vyše sto kilometrov od môjho prechodného bydliska, sedem mesiacov som do nej denne dochádzal, “ spomína D. Širota na ťažké začiatky.
Po siedmich rokoch práce v Dunne & Crescenzi sa prepracoval na pozíciu zástupcu šéfkuchára. „Vtedy to všetko začalo, začal som dostávať čoraz viac ponúk, “ hovorí.

(...)

Ponuke zamestnať sa ako radový kuchár v reštaurácii svetoznámeho Jamieho Olivera neodolal. Napriek tomu, že platovo výrazne klesol a išlo vlastne len o epizódu v jeho profesionálnej kariére.
„Pracoval som tam zopár mesiacov, bol to nezabudnuteľný zážitok a skúsenosti, “ vraví Prešovčan, ktorému sa so slávnym šéfom osobne stretnúť nepodarilo.
Momentálne pôsobí ako zástupca šéfkuchára v reštaurácii Hartes, jeho nadriadeným je jeden z top šéfkuchárov Barry Liscombe.

(...)

Viac: http://presov.korzar.sme.sk/c/7715720/presovcan-zavesil-volejbalovy-dres-na-klinec-isiel-varit-k-jamiemu.html

Foto: Archív Prešovských novín

 
7.6.2015 | Pridal: Michal Frank | Iné | čítané: 3950 krát